Halfwinder

Varen met de wegneembare gennakerboom

Halfwinder en wegneembare gennakerboom van Seldén
Proefvaart met de wegneembare gennakerboom van Seldén.

Eigenlijk stelde de hele montage van de gennakerboom (van Seldén) niet zo veel voor. Nu het dan eenmaal voor elkaar was, moeten we natuurlijk dat immense zeil ook hijsen. Gelukkig is onze trip naar Lowestoft in het Pinksterweekend van 2012, georganiseerd door de Vereniging van Toerzeilers, een mooi moment op alles uit te proberen. Een lichte oostelijke wind en een koers die – de kenners weten dat – pal west is.

Gennakerboom

Eenmaal buitengaats klinkt dan ook al snel het commando: “Hijsen dat ding”. En het gaat boven verwachting goed. Dat hadden we dus veel eerder moeten doen. Dankzij de gennakerboom kan het voorzeil zich vrij bewegen van de preekstoel.

Bediening vanuit de kuip

Terwijl de halfwinder nog in de slurf zit, hijsen we het geheel omhoog en bevestigen we de schoot die we buiten de reling naar een blok bij de kuiprand geleiden. Om  de spanning op het voorlijk te kunnen reguleren monteren we een blokje bij de schoothoek en een blokje op de boom. Met de lijn die via geleideblokken aan de scepters naar achteren loopt kunnen we vanuit de kuip de spanning op het voorlijk regelen.

Schoten

Het mag wat vreemd klinken, maar we maken gebruik van één schoot. Die loopt door een blok zover mogelijk naar achteren. Ook die kunnen we dus vanuit de kuip bedienen. Daar we niet beschikken over extra lieren, moeten we de lier van de genuaschoot gebruiken voor de schoot van de halfwinder.

Gijpen en overstag

Als we overstag willen of gaan gijpen, trekken we de slurf naar beneden, brengen de schoot naar de andere kant en de slurf met het zeil voor het voorstag langs. Zodra alles weer in positie is, hijsen we de slurf omhoog en staat het zeil weer bol. Dit lijkt een wat omslachtige wijze van werken – en dat is het ook. We hebben echter flink wat vaardigheid met deze manoeuvre opgedaan waardoor we het tamelijk snel voor elkaar kunnen krijgen.

Details: www.selden.nl


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie



Meer berichten

  • Met de trein naar het kasteel

    Strand van Calpe met de rots.

    Nu we de omgeving van San Rafael del Rio, onze nieuwe woonplaats, een beetje hebben verkend, wordt het tijd voor een familiebezoek in Pego en opnieuw een zoektocht naar onbekende pareltjes. Ook waaien we even lekker uit in Calpe en op de terugreis stoppen we in Xativa. Waarom is deze stad uitgestorven als wij er…

    Lees meer…


  • Laatste trip met de camper

    Elburg.

    Terug in Nederland wacht een aantal klussen aan de camper. Ook maken we een trip langs het water en brengen we een bezoek aan Middelburg, rijden we naar Oudenbosch en Stampersgat en dwalen we door Elburg. Dan breekt het moment aan waarop we, met bloedend hart, onze camper verkopen. Tegelijk betekent dat de start van…

    Lees meer…


  • Van Rocroi naar Thorn

    Thorn

    In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

    Lees meer…


  • In Troyes raken we niet uitgekeken

    Troyes

    Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.