Getest: de Omnia, een broodbakpan

Brood bakken in een pan

Om verzekerd te zijn van vers brood tijdens onze zeiltochten neem ik mijn toevlucht tot het ondervragen van collega zeilers die vaker brood aan boord bakken. De mooiste en snelste oplossing zou de broederpan bieden, niet diegene die je overal kunt kopen, die met de vorm van een tulband, nee, een platte.

Via het internet zoek ik vele adressen op bel ik talloze winkels. ‘Nee mevrouw
die ken ik niet’, is bijna een standaard antwoord. Tot ik contact krijg met een winkelier in
Amsterdam. Helaas kan zijn leverancier de gezochte pan niet meer leveren.

Op zoek naar de wonderpan

Plan B treedt in werking: op zoek naar de wonderpan of, z’n nieuwe naam, de Omnia, een ronde bakvorm met een gat in het midden en een deksel erop. Om deze pan nog voor onze vakantie te bemachtigen kost enige moeite, maar de watersportzaak bij de haven bestelt enthousiast de pan en voor ons vertrek kan ik hem ophalen.

Zwarte croissants

Eerst maar eens voorgebakken brood proberen; croissants moet niet zo moeilijk zijn. Het
afstellen van de juiste warmte verloopt niet zo goed en de croissants komen zwart onder
de deksel vandaan!

Dan maar eens voorgebakken pistoletjes op een laag vuurtje, zowaar, een heerlijke
bakgeur vult de kajuit en knapperig verse broodjes zijn het resultaat.

Kneden en rijzen

Nu zijn we toe aan het ‘echte’ werk. Brood bakken. Toch eerst maar kant-en-klaar bakmeel
van AH, water erbij, kneden, 30 minuten rijzen, daarna uitrollen in de pan, de Omnia, nu 90
minuten rijzen, daarna de pan op het gas met de stand op laag.

Op de verpakking staat een half uur op 220 gr. Welnu 45 minuten later blijkt bij test dat de
korst hard genoeg is en gaan we er vanuit dat het brood goed is.

Gespannen snijden we het brood door en proeven een stukje. Heerlijk, helemaal goed.
We gaan op zoek naar meel, want dit smaakt naar meer.

Over Ankie van Dijk

Ankie van Dijk geeft al meer dan 35 jaar zwemles. Zij heeft onder andere in Zuid-Afrika gewerkt en organiseert nu, naast haar werkzaamheden bij een zwemschool in IJburg, kleinschalige zwemlessen in Portugal. Daarnaast is zij enthousiast zeiler met tochten naar Frankrijk, Portugal, Spanje, Marokko, Engeland, Duitsland en Denemarken in haar persoonlijk logboek. Zie ook Nomas swimming.
Getagd , . Bladwijzer de permalink.

2 Responses to Getest: de Omnia, een broodbakpan

  1. nau werner zeggen:

    was heel fijn om even je buur te mogen zijn…
    Werner Nau
    Chiringuito 55 bavaria
    werner.nau@skynet.be

  2. Rainier zeggen:

    Ook wij hebben er nu 1, zal ons ook benieuwen ……

Wij zijn benieuwd naar uw reactie