Bemanning van de Nomas

Ankie en Cees van Dijk zeilen inmiddels een jaar of dertig en hebben ervaring opgedaan op de meest uiteenlopende boten. Een grote variatie aan vaargebieden hebben ze verkend. Maak kennis met de bemanning van de Nomas.

Ankie van Dijk aan het roer van de Nomas

Ankie van Dijk aan het roer van de Nomas.

Halverwege de jaren zeventig stapte Ankie, samen met Cees, voor het eerst in een zeilbootje. Vaartechnisch was dat niet direct een succes. Vooral het laveren bleek het nodige vakmanschap te vereisen en dit ontbrak op dat moment nog. Toch werd hier de basis gelegd voor een zeilcarrière. Na deze eerste ervaring kwam er al snel een klein ‘eigen’ bootje. Daarna volgde een iets groter klein bootje. Niet lang daarna moest er iets komen met een kajuitje, en weer iets later met een wat groter kajuitje. Immers, blijven slapen op de boot leek het summum van vaarplezier.

Grotere boot

Elke paar jaar worden de boten iets groter en de tochten langer. Na de eerste oversteek van het IJsselmeer, volgt een tocht over de Wadden. Engeland, België, Duitsland en Denemarken worden aan de lijst toegevoegd. Ook worden de kusten van zuidelijk Italïe en Turkije plus de Griekse eilanden verkend.

In 2006 zeilt Ankie samen met Cees hun splinternieuwe Nomas, een Bavaria 42 Cruiser, van Nederland naar Portugal. Vanuit Portimão, de nieuwe thuishaven staan zeiltochten naar Spanje en Marokko op het programma. Ook de havens en ankerplaatsen langs de kust van de Algarve krijgen bezoek van de Nomas.

Portugal – Lelystad-Haven

In de zomer van 2011 zeilt Ankie, samen met Gerrit en Marjan Broertjes, de Nomas van Portugal naar Nederland en wordt Lelystad-Haven de nieuwe thuishaven. Na een seizoen op de Nederlandse wateren en een tochtje naar het Engelse Lowestoft, worden de eerste plannen voor een avontuurlijke zeilreis langs de Engelse zuidkust en de kusten van Bretagne en Normandië voorbereid.

Naast zeilen is Ankie vooral in de weer met het geven van zwemles. In Zuid-Afrika gaf zij privé zwemles. Nu werkt zij bij een zwemschool in IJburg en reist zij enkele keren per jaar naar Portugal om daar kinderen zwemmen te leren. 

Cees aan het roer van de Nomas.

Cees aan het roer van de Nomas.

Na een ambtelijk loopbaan, onder andere bij de Nederlandse Kustwacht, verlegde Cees in 2000 zijn persoonlijke koers en ging hij aan de slag als freelance medewerker van verschillende media. Hij werkte onder andere voor het Weekblad Schuttevaer, voor Motorboot, voor Seaport en voor Watersport Magazine. Daarnaast produceerde hij folders, brochures en websites voor onder ander Rijkswaterstaat en watersportorganisaties.

Voormalig vrachtschip

Samen met Ankie zette hij de eerste schreden op het zeilerspad. Bij wijze van tussenstap kochten zij halverwege de jaren negentig een voormalig vrachtschip (een spits van ruim 39 meter) en bouwden dat om tot riante woning. Daarna woonde hij samen met Ankie aan boord van een zeiljacht en maakten zij tochten naar Engeland.

Small Ships Race

Samen maakten zij de nodige zeiltochten. Daarnaast voer Cees – voor zijn werk – onder andere in de Scandinavische wateren, langs de Griekse, Kroatische en Turkse kusten, bezocht hij een aantal Italiaanse en Franse havens en verkende hij de wateren rond Malta. Met de Eendracht zeilde hij rond de Canarische Eilanden. Verder deed hij onder andere mee aan de Ronde om Noord-Holland, de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace en de Small Ships Race (2011). Tijdens dat laatste evenement brak op 52 mijl ten westen van IJmuiden het roer van de 22 voet lang Bénéteau First af en lukte het nog net om met de buitenboordmotor veilig in de haven te arriveren.

Als hoofdredacteur van Zeilen is hij dagelijks bezig met zijn passie: zeilen. Zelf zegt hij daarover: “Publiceren over zeilen in een tijd waarin de media volop in beweging zijn. Dat is in alle opzichten enerverend.”

Geplaatst in Bemanning en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.