Kleurrijke huizen langs de rivier in Girona.

Girona laat ons versteld staan

Sevilla, Valencia, Barcelona, Cadiz, Salamanca. Prachtige Spaanse steden waar je met veel genoegen een paar dagen kunt doorbrengen, weten we uit ervaring. Girona stond niet op ons lijstje, maar nu we op een regenachtige dag een bezoek aan de stad brengen, vallen we van de ene in de andere verbazing.

Onderweg van Nederland naar Spanje zijn we er vaak langs gereden. Van een korte stop voor een bezoek aan de stad is het nooit gekomen. Totdat we een week lang het binnenland van Catalonië verkennen. “Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Girona”, horen we van verschillende kanten.

Volop eten en drinken

Op de dag dat we besluiten vanuit Palamos een ‘city trip’ te maken, zijn de weergoden ons minder goed gezind. Hoewel het voorjaar al vergevorderd is, laat de veelgeprezen Spaanse zon nog regelmatig verstek gaan. Ook nu is de lucht bedekt met dreigende grijze wolken. Nog maar net hebben we de auto net buiten de stadsmuren hebben geparkeerd, of de eerste druppels vallen uit de loodgrijze lucht.

Gelukkig zijn er ook voldoende opklaringen zodat we een flinke wandeling door de stad kunnen maken. Zodra het regent, duiken we een van de vele eet- en drinkgelegenheden in. Als we daar wachten tot de zon weer door de wolken breekt, verdiepen we ons in de geschiedenis van de stad.

Vesting langs de Via Augusta

Girona heeft een lange en bewogen historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad werd gesticht als Gerunda rond 78 voor Christus en diende als een belangrijke vestingstad langs de Via Augusta, de weg die Rome met het Iberisch schiereiland verbond. In de middeleeuwen groeide Girona uit tot een belangrijk economisch en bestuurlijk centrum in het koninkrijk Aragón en werd de stad verschillende keren belegerd, vooral tijdens de Napoleontische oorlogen in het begin van de 19e eeuw.

In de middeleeuwen speelde de Joodse gemeenschap een cruciale rol in de ontwikkeling van Girona. Tot de uitwijzing van de Joden in 1492 was El Call een van de belangrijkste en best bewaarde Joodse wijken in Spanje. Tegenwoordig kun je de overblijfselen van deze rijke geschiedenis verkennen in het Joods Museum (zie Reis door de tijd).

Hoewel het aantrekkelijk is om tijdens de buien te schuilen in het museum en zo het nuttige met het aangename te verenigen, bewaren we een bezoek voor de volgende keer. Nu willen we vooral een indruk van de stad krijgen en door de, soms, smalle en steile straten dwalen, de rivier oversteken, de kleurrijke huizen langs het water bewonderen en de andere bezienswaardigheden aanschouwen.

Reis door de tijd

Misschien lijkt het een cliché, maar een wandeling door het historische centrum van Gerona voelt als een reis door de tijd.

 1. Kathedraal van Gerona: Deze imposante kathedraal, gelegen op de hoogste punt van de stad, heeft een indrukwekkend gotisch schip dat het breedste van de wereld is. De bouw begon in de 11e eeuw en combineert romaanse, gotische en barokke stijlen.
 2. De Joodse Wijk (El Call): , we noemden het al, een van de best bewaarde middeleeuwse Joodse wijken in Europa. Smalle straatjes en steegjes leiden naar het Museu d’Història dels Jueus, waar de geschiedenis van de Joodse gemeenschap wordt tentoongesteld.
 3. De Arabische Baden (Banys Àrabs): Deze goed bewaarde openbare baden, gebouwd in de 12e eeuw, zijn een voorbeeld van Moorse architectuur en zeker een bezoek waard.
 4. De Stadsmuren: De middeleeuwse muren die de stad omringen bieden een spectaculair uitzicht over Gerona en het omliggende landschap. Girona bezoeken zonder een wandeling te maken over de Passeig de la Muralla? Nee, dat kan niet.
 5. De Hangende Huizen aan de Onyar: De kleurrijke huizen langs de rivier de Onyar vormen een van de meest bekende beelden van Gerona. Vooral bij zonsondergang lijken de kleuren voortdurend te veranderen.

Toeristische trekpleisters

Naast de historische bezienswaardigheden biedt Girona tal van andere attracties die het bezoeken waard zijn:

 1. Temps de Flors: Elk voorjaar wordt de stad omgetoverd tot een bloemenparadijs tijdens het bloemenfestival Temps de Flors. De straten, pleinen en zelfs privé-tuinen worden versierd met bloemen. Wij treffen het, want overal zien we de kleurrijke decoraties.
 2. Film- en Televisielocaties: Girona diende als filmlocatie voor de populaire televisieserie Game of Thrones. Fans van de serie kunnen de plekken verkennen waar enkele van de meest iconische scènes werden gefilmd.
 3. Culinaire Scene: Girona staat bekend om zijn uitstekende gastronomie. Het restaurant El Celler de Can Roca, dat meerdere keren is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld, is een must voor fijnproevers.
Opmerking

Voor de kritische lezer: officieel is het inderdaad ‘Gerona’, maar de Catalanen spreken over ‘Girona’. Die schrijfwijze houden wij ook aan. Hoe je de stad ook noemt, als je eenmaal door de autovrije straten binnen de stadsmuren wandelt, maakt dat niet meer uit.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsend over de Via Verde

  Op de fiets naar Xerta

  Over Xerta hebben we enthousiaste verhalen gehoord. Volgens zeggen is het een prima uitvalsbasis voor een fietstocht over één van de mooiste Vias Verdes in Spanje. Vanuit Roquetes verkennen we eerst het gedeelte naar Xerta. Daarna volgt de ‘topper’: de Via Verde van El Pinell de Bray naar Bot. In Roquetes ligt de (gratis) camperplaats…

  Lees meer…


 • Tortosa opnieuw ontdekt

  Tortosa Ebro

  Tortosa hebben we enkele jaren geleden bezocht, maar toen waren we niet zo enthousiast over de stad. Nu we in Roquetes zijn en op de fiets naar de stad aan de Ebro rijden, kijken we er met andere ogen naar en moeten we onze mening bijstellen. Tortosa is zeker een bezoek waard. Een historische schat…

  Lees meer…


 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.