Javea, Xàbia in het Valenciaans, aan de Costa Blanca biedt een bijzondere balans tussen geschiedenis, natuur en ontspanning. Van het historische stadscentrum en de indrukwekkende kerk van San Bartolomé tot de adembenemende uitzichten bij Cap Sant Antoni, Javea kent een veelzijdig aanbod. Of je nu houdt van wandelingen langs de ruige kust, belangstelling hebt voor de eeuwenoude geschiedenis of gewoon wilt genieten van de terrasjes aan de boulevard, in Javea kom je volledig aan je trekken.
Historisch hart van Javea
Hoewel we vaak in de buurt zijn geweest, hebben we nooit de moeite genomen om Javea echt te verkennen. Hoogtijd dus om daar verandering in te brengen. Onze verkenning begint in het oude centrum van Javea.
Dit deel van de stad is nog grotendeels intact gebleven en weerspiegelt de invloeden van verschillende culturen. De oorsprong van Javea gaat terug tot de prehistorie. Resten daarvan zijn terug te vinden in de grotten van de Montgó-berg.
Zover gaan we vandaag niet, maar tijdens onze wandeling door het centrum ontkomen we niet aan de eeuwenoude geschiedenis. Die gaat terug tot ver voor de Romeinse tijd. Daarna bloeide de stad op onder de naam ‘Dianium’, genoemd naar de godin Diana.
Later kwamen de Visigoten en vervolgens de Moren. Die drukten hun stempel op de architectuur, zo is binnen de oude stadsmuren duidelijk te zien. Een klein deel van die oude muur is bewaard gebleven. Als een monument staan de restanten in een van de straten in het centrum.
Piraten en gele stenen
Na de herovering door de christenen in de 13e eeuw werd Javea een belangrijk vissersdorp. Dit rijke verleden voel je vooral in de gotische kerk van San Bartolomé, die al sinds de 14e eeuw het stadscentrum domineert. De dikke stenen muren en kantelen van de kerk herinneren aan een tijd waarin piraten regelmatig de kuststreek onveilig maakten.
Als destijds de dreiging te groot werd, zochten de inwoners van Javea een veilig heenkomen in de kerk. Opvallend is het veelvuldig gebruik van gele stenen. Dit, in combinatie met het witte pleisterwerk, geeft de kerk en het historische centrum een extra vriendelijke uitstraling.
Terrasjes in de lokale markt
Voordat we verder gaan met onze verkenning van Javea stappen we eerst de overdekte lokale markt binnen. Niet alleen kun je hier de heerlijkste producten kopen, ook zijn er in de fraai vormgegeven markthal verschillende terrasjes. In de zomer bieden deze een plek in de koelt; is het minder warm dan kun je hier lekker in de luwte zitten.
Al scharrelend door de nauwe straten komen we bij het Soler Blasco Archeologisch Museum. Dat is gevestigd in een statig herenhuis uit de 17e eeuw. In dit museum – het is gratis toegankelijk – krijg je inzicht in de rijke geschiedenis van Javea.
Talloze artefacten uit de Romeinse tijd, oude zeekaarten en keramiek schetsen een beeld van het leven in Javea door de eeuwen heen. Ook staan er toestellen uit het voormalige telegraafstation van Javea.
Haven, boulevard en strand
Na onze wandeling door het oude centrum van Javea rijden we naar de boulevard langs het strand van El Arenal, het enige zandstrand in de omgeving. Dit is het meest toeristische deel van Javea. Hier zijn de restaurants, cafés, terrasjes en winkels. Zelfs in het late najaar is het hier – in tegenstelling tot sommige andere toeristische kustplaatsen – nog gezellig druk.
Zelf hebben we het niet geproefd, maar volgens ingewijden moet je hier een keer arroz a banda bestellen.Dit is een lokale specialiteit die bestaat uit rijst gekookt in visbouillon. Heb je het weleens gegeten? Laat ons in de reactie onder dit artikel weten hoe het heeft gesmaakt.
Cap Sant Antoni en de vuurtoren
Na het verkennen van het oude centrum besluiten we de natuur rondom Javea te verkennen. Voor ons is het niet de eerste keer dat we de korte rit naar Cap Sant Antoni maken, maar we raken hier nog steeds niet uitgekeken. Deze kaap, die deel uitmaakt van het Montgó natuurpark, ligt op een hoogte van ongeveer 170 meter boven de Middellandse Zee. Als het weer het toelaat kun je hier zelfs de contouren van Ibiza zien. Nu lukt dat niet, maar in de verte zien we wel vaag de haven van Denia
Vanaf de parkeerplaats bij de vuurtoren maken we een korte wandeling door dit indrukwekkende gebied. Dat hier nog zoveel gevarieerde begroeiing is, verbaast ons. We zien zelfs nieuwe aanplant. En dan te bedenken dat het hier op de kaap flink tekeer kan gaan als de wind aantrekt.
Volgens een informatiebord zijn de rotspartijen hier miljoenen jaren oud zijn en een diversiteit aan planten en dieren die typerend zijn voor dit gebied. Helaas is de vuurtoren, een bescheiden maar opvallend bouwwerk uit 1855, niet voor het publiek toegankelijk.
Mediterrane sfeer in Javea
Wat Javea volgens ons zo aantrekkelijk maakt voor bezoekers, is de balans tussen historie en ontspanning. Het oude centrum biedt een authentieke reis door de tijd, terwijl de natuur rondom de stad uitnodigt tot wandelingen en indrukwekkende panoramische uitzichten biedt. De haven, de boulevard en het strand voegen daar een ontspannen mediterrane sfeer aan toe.
Of we er ooit aan toe komen, weet ik niet, maar de Figueres de Sant Joan schijnt de moeite waard te zijn. Tijdens dit festival worden immense vuren ontstoken om de zomer te verwelkomen. Bezoekers uit heel Spanje en daarbuiten komen in het voorjaar naar Javea om het eve ment bij te wonen.
Met de camper naar Javea
In Javea zijn twee campings. Camping El Naranjal is bij het strand van El Arsenal op loopafstand van de boulevard, restaurant en winkels. Camping Javea ligt op circa twee kilometer van het centrum.
Hoewel er geen officiële (gratis) camperplaatsen in Javea zelf zijn, parkeren sommigen hun camper in de buurt van de haven. Camper parking El Campo is op last van de gemeente gesloten. Onduidelijk is of, en zo ja wanneer, deze weer open gaat. Cap Sant Antoni is verboden voor campers.
Ben je met je camper in Javea geweest? Laat ons weten waar je hebt gestaan en wat je van die plek vond.
Geef een reactie