Met spanning wachten op DHL

Met spanning wachten op DHL

“We komen tussen tussen 14.00 en 18.00 uur”, laat DHL weten. Dus wachten we de hele middag vol spanning op het beloofde pakketje. Er lijkt een kink in de kabel te komen, maar gelukkig staat de bezorger aan het begin van de avond voor de deur. Nu kijken of de lier gaat doen wat ‘ie moet doen.

Spannend wordt het als we de doos openen en ontdekken dat het relais er anders uitziet dan op de afbeelding van de webshop. In grote lijnen lijken de twee versies op elkaar, maar uit ervaring weten we dat juist kleine verschillen grote gevolgen kunnen hebben.

Aan de slag

Hoewel de duisternis al bijna invalt, pakken we het benodigde gereedschap en monteren we het nieuwe relais. Met enige moeite kunnen we de bestaande bedrading gebruiken. Alles past. Dan breekt het grote moment aan.

Folder relais ankerlier
Dit relais wijkt enigszins af van het oorspronkelijke model.

Als we de afstandsbediening aansluiten en een van de knopjes indrukken gebeurt er…niets. De ankerlier draait niet vooruit en niet achteruit. Vertwijfeld kijken we elkaar aan. Nogmaals de draadjes, de aansluitingen en de bevestigingen controleren. Bijna met trillende vingers drukken we nogmaals op een knopje en…de lier draait vooruit en, als we het andere knopje indrukken, achteruit.

Opluchting maakt zich van ons meester. Nu kunnen we rustig slapen. Morgen wacht ons nog een uitdaging, want de ankerlier moet nog vast worden gezet. Dat betekent dat we om beurten op onze kop in de ankerbak moeten hangen. Ook lopen we het risico dat een ringetje of een moer in de diepe ankerbak valt.

Opgelucht gaan we slapen

Na een verkwikkende nacht pakken we de draad weer op en gaan we welgemoed aan de slag. Met het in elkaar zetten van de behuizing van de lier wil het niet vlotten, maar als we met snijplaten de schroefdraad schoon hebben gemaakt, lukt het om de zaak te monteren.

Dan wacht ons nog de lastigste klus: de bouten aan de onderkant van de lier vastdraaien. Met een dun touwtje maken we de ringsleutel vast, zodat deze niet in de diepte van de ankerbak kan verdwijnen.

Minstens twee handen nodig

Een ander verhaal zijn de ringen en de moeren. Die moeten we met de ene hand om de bout leggen, met de andere de moer er op draaien en vervolgens met de sleutel de hele handel een paar laatste slagen geven.

Met enige korte pauzes – om op adem te komen – klaren we de klus. Daarmee kunnen we het project ‘ankerlier’ succesvol afsluiten. Voor de zekerheid testten we nog een keer of alles naar behoren werkt. Tevreden kijken we naar de draaiende lier.

Gratis advies

Vragen? Laat het ons weten. Voor de lezer die met een soortgelijk probleem wordt geconfronteerd stellen we graag onze kennis en ervaring ter beschikking.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, zeilen en ontdekken.

Lees meer…

Nieuwste berichten

 • Slenteren door Sevilla

  Slenteren door Sevilla

  Wat wij zo aantrekkelijk vinden aan het Spaanse Sevilla? Als je een hotelletje hebt in de binnenstad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. En lopen doen we tijdens ons bezoek aan de Andalusische stad volop. Naast eten en drinken natuurlijk. Eeuwenlang werd dit deel van Spanje overheerst door de Moren. Uit die periode, die tot halverwege […]

  Lees meer…


 • Rijstfestival in Delta l’Ebre

  Rijstfestival in Delta l’Ebre

  ”Als ze hier een festival over eten organiseren hoef je je over een ding in ieder geval geen zorgen te maken en dat is eten”, werd ons gezegd toen we het plan opvatten om naar het jaarlijkse rijstfestival in de delta van de Ebro in Catalonië te gaan. In deze vlakke delta domineren de rijstvelden.…

  Lees meer…


 • Zomeravond in Enkhuizen

  Zomeravond in Enkhuizen

  Afgelopen weken koelde het ’s avond behoorlijk af. Lekker in de kuip zitten in de avondschemering was er niet bij. Tenzij je in dikke kleren gehuld aan een glas wijn wilde nippen. Tot we in Enkhuizen het anker uitgooien. Als de wind helemaal wegvalt kunnen we eindelijk genieten van een zwoele zomeravond. In het kommetje…

  Lees meer…


advertentie


NOMAS nieuwsflits

Met onze gratis nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen. Zodra we een nieuw bericht hebben gepubliceerd, laten we dat weten. Zo mis je niets.

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.