Multiplexer: verbinding met laptop

Met deze multiplexer kun je een verbinding maken tussen het Raymarine systeem en en laptop.
Met deze multiplexer kun je een verbinding maken tussen het Raymarine systeem en en laptop.

SeaTalk is het eigen protocol van Raymarine. Het wordt gebruikt in een netwerk van verschillende apparaten (windmeter, gps, plotter, dieptemeter etc.). Als je een laptop op dit netwerk wilt aansluiten heb je en interface of een multiplexer nodig. Dit apparaat zorgt ervoor, dat het signaal van het Raymarine-systeem wordt omgezet naar het NMEA-protocol. Dit laatste maakt het mogelijk om te communiceren met bijvoorbeeld een computer of en geavanceerde navtex (McMurdo).

NMEA

De hierboven afgebeelde multiplexer van Shipmodul (onder andere verkrijgbaar bij ShipSoft (www.shipsoft.nl) biedt verschillende opties. Het apparaat kan het SeaTalk-protocol omzetten naar NMEA0183, maar het kan ook een verbinding maken via UDP en USB. Het is zelfs mogelijk een draadloos contact te leggen (WiFi).

Engelse handleiding

De MiniPlex-2Wi kost 349,50 euro. Installatie vereist wel enige handigheid en kennis. De uitgebreide handleiding is in het Engels geschreven. Dat zou het voor de leek op dit gebied extra lastig kunnen maken om de multiplexer aan de praat te krijgen.

Multiplexer

Wie het leuk vindt om met deze techniek aan de slag te gaan en bereid is er wat tijd en energie in te steken heeft met de MiniPlex-2Wi ongetwijfeld een interessant apparaat in handen. Zelf ben ik nog bezig om het geheel te installeren. De multiplexer werkt naar behoren, maar de software die ik wil gebruiken om een reis voor te bereiden, moet nog op de laptop worden gezet. Wordt vervolgd.

Geplaatst in Techniek en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.