NOMAS in de antifouling

Voor menig zeiler is het een jaarlijks terugkerend ritueel, de boot in de antifouling zetten. Ook wij ontkomen er niet aan om een nieuwe laag aangroeiende verf op het onderwaterschip aan te brengen. Of het echt nodig is vragen we ons af, want vorig jaar viel de aangroei ook enorm mee. Toch besluiten we het kostbare goedje – een pot van vijf liter kost toch zo’n 150 euro – op de bodem van de NOMAS te smeren.

NOMAS in de antifouling
Als de klus is geklaard, nog even poseren voor de foto.

Corona-pandemie

Om onder de huidige beperkende maatregelen (vanwege de Corona-pandemie) de benodigde materialen te bemachtigen is nog een behoorlijke uitdaging. Even naar de bouwmarkt of naar de watersportwinkel om kwasten, rollers en verfbakjes aan te schaffen is er niet bij. Een pot antifouling bestellen blijkt nog het minste probleem.

Opnieuw in de antifouling
Grote rollers, snel klaar.

Rollers, afblakband en kwasten

Ingewikkelder zijn de rollers, de houders, het afplakband en wat er meer nodig is om de klus te klaren. Bij de ene winkel leveren ze slechts een deel van de spullen en bij de andere moet je voor een minimum bedrag kopen. Afhalen is soms een optie, maar om je bestelling te laten bezorgen is weer kostbaarder. Die extra kosten staan dan weer niet in verhouding met het bedrag dat we voor de spullen betalen. Zo moeten we flink organiseren om het hele logistieke proces in goede banen te leiden.

Voldoende antifouling?

Als we uiteindelijk alles hebben verzameld gaan we op een zonnige dag aan de slag. Ontvetten, afplakken en dan maar smeren. Gebruikten we in het verleden kleine rollers, dit keer hebben we gekozen voor een iets groter formaat. Dat werkt een stuk sneller, maar het rolt wat zwaarder. Ook blijkt het ‘verbruik’ toe te nemen. Als we halverwege zijn, vragen we ons af of de vijf liter antifouling die ter beschikking hebben wel voldoende is.

Binnenkort te water

Drie uur later kunnen we het resultaat van onze inspanningen aanschouwen. Vanaf de waterlijn is de NOMAS weer fris blauw. Oh ja, we hebben genoeg aangroeiwerende verf over om de laatste plekjes aan de onderkant van de kiel en de plaatsen van de stempels vol te smeren als de boot binnenkort het water in gaat. En voor degenen die zich afvragen of we geen beschermingsmiddelen gebruikten, wees gerust dat hebben we gedaan.

Geplaatst in Het logboek en getagd met .

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.