Onze windmolen geeft de geest

Al eerder was ons opgevallen dat onze trouwe Superwind windgenerator een nare vibratie in de boot veroorzaakte. Voor die heftige storm in februari hadden we nergens last van, maar daarna werd het steeds erger. Onderzoek door de fabrikant leverde een onthutsend beeld op.

NOMAS zonder Superwind
NOMAS in Deko Marina, Lelystad, bijna klaar voor vertrek…alleen de Superwind ontbreekt nog.

Wie kan het zich nog herinneren? In februari werd Nederland geteisterd door drie stormen die elkaar snel opvolgden en voor forse overlast en aanzienlijk schade zorgden. Bij ons splinternieuwe appartementencomplex werden de zonnepanelen van het dak geblazen. Zelfs het driedubbele glas bewoog.

Als de storm gaat liggen

Onze boot stond toen nog veilig op de kant, maar nadat de storm was gaan liggen zijn we spoorslags gaan kijken of alles in orde was. Gelukkig was de NOMAS er zonder kleerscheuren van afgekomen. Dachten we.

Nomas in de kraan
Hier staat de Superwind nog fier met de kop in de wind.

Na een paar dagen gaan we weer op inspectie en valt ons al op dat de Superwind een nare vibratie in de boot veroorzaakt. Veel kunnen we er niet aan doen, want van een nader onderzoek van de windgenerator op grote hoogte kan geen sprake zijn. Veel te riskant.

Superwind demonteren en repareren

Toen onlangs de boot weer te water ging, aarzelden we geen moment en onderzochten we de windmolen. Wat we al vreesden bleek snel: het draaiende gedeelte vertoonde speling waardoor de buizenconstructie mee ging trillen.

Er blijft dus niets anders over dan de zaak demonteren en overleggen met de importeur over de vervolgstappen. Rob Wink, nu in handen van Dennis van Winkel, neemt contact op met de fabriek in Duitsland en wij sturen onze Superwind op naar de producent.

Binnen een paar dagen ontvangen we bericht. Onze Superwind had het inderdaad zwaar te verduren gehad. Gelukkig is er nog redding mogelijk. Een aantal onderdelen moet worden vervangen, maar als alles meezit hebben alles weer op tijd terug en kunnen we de windgenerator nog net monteren voordat we koers zetten naar de Oostzee.

Korte update

Op 11 mei 2022 krijgen we bericht dat de Superwind is gerepareerd en naar Nederland zal worden verzonden. Als het allemaal meezit, kunnen we de windmolen nog net voor ons vertrek monteren.

NOMAS nieuwsflits, onze gratis nieuwsbrief

Mis niets, abonneer je op onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze belevenissen. Ook geven we reistips en beschrijven we onze ontdekkingen. Stuiten we op een interessant of handig product dan laten we dat natuurlijk weten.

Geplaatst in Het logboek en getagd met .

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.