Weer koers houden

Afgelopen jaren gedroeg het roer van onze NOMAS zich steeds vervelender. Draaien ging gepaard met een forse krachtsinspanning. Er zit vuil tussen de as en het lager, luidde het oordeel. Gevolgd door de tip om met WD40 en schoonmaakazijn aan de slag te gaan. Helaas, aan een forse professionele aanpak viel niet meer te ontkomen.

Medewerkers van Jachtservice Flevoland monteren het roer van de Nomas.
Blije gezichten als het roer weer ‘hangt’.

Enkele maanden geleden, toen de boot nog in Port Napoleon op de bok stond, was er in het roer helemaal geen beweging meer te krijgen. Nadere inspectie leerde al snel dat het euvel niet simpel meer verholpen kon worden met een ‘huis-tuin-en-keukenmiddeltje’.

Roer demonteren

Tijdens een speurtocht op internet ontdekken we al snel dat het complete roer moet worden gedemonteerd. Ook moet het huis waarin het lager zit worden vervangen. Dat lijkt ingewikkeld, en naar ons idee is dat ook complex. Volgens de vakmensen van Jachtservice Flevoland komt het allemaal wel goed. Daar vertrouwen we op en dat blijkt terecht, zo wordt later duidelijk.

Bij het demonteren van het roer blijkt al snel dat het lagerhuis is aangetast, mogelijk als gevolg van elektrolyse. Alles verwijderen en het lagerhuis inclusief het lager vernieuwen blijkt de enige optie.

Medewerkers van Jachtservice Flevoland monteren het roer van de Nomas.
Medewerkers van Jachtservice Flevoland monteren het roer van de Nomas.

Wekenlang kijken we tegen een zeilboot zonder mast en zonder roer aan. Onze geliefde NOMAS lijkt wat ontredderd. Daar kunnen de opbouw van de buiskap en de montage van de antennemast nauwelijks iets aan veranderen. Zelfs het weer aan dek sjouwen van het loodzware reddingsvlot brengt daarin geen verandering.

Mast en antifouling

Totdat we, geheel toevallig, een kijkje bij de boot nemen op het moment dat de mannen van Jachtservice Flevoland met vereende krachten het roer weer monteren. Nu we hebben gezien dat er niet meer dan een paar vingers nodig zijn om het roer in beweging te krijgen, kunnen we bijna niet wachten tot het moment waarop de boot weer te water gaat.

Volgens de laatste plannen gaan we komend weekend, nadat nog een paar afsluiters zijn vervangen, de antifouling aanbrengen. Dan volgt er volgende week nog een spannend moment als de mast weer wordt geplaatst. Zijn jullie dan klaar? Nee, er moet nog wel wat werk worden verzet, maar de meest ingrijpende klussen zijn dan achter de rug.

Geplaatst in Het logboek en getagd met .

Geef een reactie