Skyline van Polop met, op de berg, de restanten van het kasteel.

Toer door het achterland

Vier weken verblijven we nu op de camperplaats in l’Alfas del Pi. Dat is langer dan de bedoeling was, maar het bevalt ons hier goed. Bovendien schijnen vrijwel alle camperplaatsen langs de Spaanse kust overvol te zijn. Veel speelruimte hebben we dus niet. Geen punt, we huren een auto en trekken een dagje het binnenland in. Eerst bezoeken we Guadelest, daarna Polop. Onze trip door het achterland van Benidorm en Altea besluiten we met een bezoek aan Finestrat.

El Castell Guadalest is een pittoresk dorpje in de bergen van de provincie Alicante, in de regio Valencia. Het is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van de regio. Niet zo verwonderlijk, want de ligging tussen de imposante bergen is indrukwekkend. Bovendien kent het een rijke historie en kun je er flink wat cultuur snuiven.

Moorse overheersing van Spanje

De geschiedenis van Guadalest gaat terug tot de tijd van de Moorse overheersing in Spanje. In de 8e eeuw bouwden de Moren er vestingwerken om zich te beschermen tegen de christelijke legers. In de loop der eeuwen werd het dorpje verschillende keren veroverd en afwisselend geregeerd door christelijke heersers en Moorse sultans. Later, in de 17e en 18e eeuw groeide Guadalest uit tot een belangrijk handelscentrum, voornamelijk vanwege de productie van amandelen en olijven.

Castell de Guadelest.
Castell de Guadelest (bron: Wikimedia Commons)

Na een rit door de bergen die het achterland vormen van Altea en Albir arriveren wij in Guadelest. Voortdurend verbazen we ons over het schitterende uitzicht. Vanuit de verte zien we het dorp en de restanten van het kasteel al liggen. Het is nauwelijks te geloven dat de bouwers destijds in staat waren om op een dergelijke onherbergzame plek een vesting te bouwen.

Camperplaatsen in de diepte

Vanaf de parkeerplaats aan de voet van de berg waartegen Guadelest is gebouwd is het een stevige wandeling naar het eigenlijke dorpje. Eenmaal boven word je beloond met een indrukwekkend fraai uitzicht. In de diepte zien we het stuwmeer.

Ook ontwaren we tussen de bomen door in de camperplaats die onderdeel vormt van de parkeerterreinen. Ideaal voor een kort verblijf als je het dorp wilt bezoeken (twintig plaatsen, geen voorzieningen, parkeerkosten € 6,00) of een wandeling rond Embalse de Guadalest, het stuwmeer (wandelpaden over een lengte van 12 kilometer) wilt maken.

Stuwmeer bij Castell de Guadelest.
Stuwmeer bij Castell de Guadelest.

Bezienswaardigheden in Guadelest

Guadalest heeft verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te verkennen. Hieronder hebben we zo een rijtje gezet.

 1. Castillo de Guadalest: dit middeleeuwse kasteel is een van de meest opvallende kenmerken van Guadalest. Het biedt prachtig uitzicht op de omliggende bergen en het dorpje zelf (toegang € 4,00).
 2. Museo de Saleros y Pimenteros: museum is gewijd aan zout- en peperstellen en heeft een van de grootste collecties ter wereld. Het is een fascinerende en unieke attractie die je volgens de folders niet mag missen.
 3. Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción: deze kerk uit de 18e eeuw heeft een opvallende barokke gevel en een indrukwekkend interieur.
 4. Museo Microgigante: museum met een uitgebreide collectie miniatuurwerken, waaronder een replica van de door Gaudí ontworpen Sagrada Familia in Barcelona en het paleis van Versailles.
 5. Museo Etnológico: dit museum is gewijd aan de etnografie en volkskunde van Guadalest biedt inzicht in de lokale tradities en gebruiken en laat zien hoe de mensen hier leefden en werkten.

Volgende stop: Polop

Nadat we een paar uur hebben rondgescharreld in de smalle straatjes en langs de winkeltjes van Guadelest rijden we over slingerende wegen naar Polop. Dit dorpje komt nauwelijks voor in toeristische folders, maar wij vinden het een bezoek zeker de moeite waard. Vanaf de parkeerplaats bij het centrum van het dorp maken we een stevige wandeling naar de restanten van het kasteel.

Langs het pad naar boven staat een aantal vierkante torentjes die elk, achter een traliewerk, een beeltenis bevatten waarop de lijdensweg van Jezus wordt afgebeeld. Bij de restanten van het kasteel ligt ook de in onbruik geraakte begraafplaats van het dorp. Als we daar even gaan kijken, wordt duidelijk dat de meeste mensen vroeger niet oud werden. Volgens de teksten op de grafstenen lag begin vorige eeuw de gemiddelde leeftijd in Polop rond de vijftig jaar.

Ooit heette het Polope

Polop ligt aan de voet van de bergketen Sierra de Aitana. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de Moorse tijd, toen het bekend stond als ‘Polope’. In de 13e eeuw werd het veroverd door de christenen en werd het deel van het Koninkrijk Valencia.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Polop is het kasteel, dat dateert uit de 12e eeuw en gebouwd is op de top van een heuvel. Het kasteel biedt een panoramisch uitzicht over de omliggende bergen en de zee. In de omgeving van het kasteel bevindt zich ook de 16e-eeuwse kerk van San Pedro, een fraai voorbeeld van barokke architectuur.

Watervallen en natuurlijke zwembaden

Het historische centrum van Polop is zeker een bezoek waard. Hier dwalen we door smalle straatjes met huizen in traditionele mediterrane stijl, witgekalkte muren en kleurrijke deuren en ramen. In het centrum komen we op het Plaza de la Iglesia dat wordt omringd door terrasjes en bars.

Zelf zijn we er tijdens onze toer niet aan toe gekomen, maar volgens zeggen is de Fuentes del Algar, een reeks watervallen en natuurlijke zwembaden, de moeite van een bezoek meer dan waard. Dit natuurgebied is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Bij een volgende gelegenheid gaan we daar zeker kijken.

Kerk van San Bartelomé in Finestrat.

Onze dag door het achterland van Benidorm, Albir en Altea sluiten we af met een bezoek aan Finestrat, een stadje met een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude Romeinse tijd. In de loop van de tijd is het beïnvloed door verschillende culturen, waaronder die van de Moren. Duidelijk zien we tijdens onze wandeling dat zij hun stempel hebben gedrukt op de architectuur van de stad.

Puig Campana, de majestueuze berg

In het oude centrum bekijken we de kerk van San Bartolomé, die uit de 18e eeuw dateert. Een bekende attractie in de omgeving van Finestrat is de Puig Campana. Deze majestueuze berg is meer dan 1400 meter hoog en is populair bij wandelaars en klimmers. Vanaf de top heb je prachtige uitzichten op het omringende landschap en de Middellandse Zee. Ook een beklimming van de Puig Campana stellen we uit tot een volgende keer.

Voor degenen die met de camper naar Finestrat willen: de camperplaats (Area Camperalia Finestrat) ligt op een afstand van ongeveer 5 kilometer van het dorp. Voordeel hier is wel dat je ook gemakkelijk naar de stranden van Benidorm kunt fietsen. Daarnaast zijn er winkelketens als Leroy Merlin, Decathlon en Mediamarkt onder handbereik.

Door het drukke verkeer van de N332 rijden we van Benidorm terug naar Albir en de camperplaats in l’Alfas del Pi. Zijn we al uitgekeken? Nee, zeker niet. Hoewel we over een paar dagen verder trekken naar het zuiden, komen we zeker terug. Dan maken we zeker weer een toer door het bergachtige achterland om de plekken te bezoeken waar we nu niet aan zijn toegekomen.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

Meer berichten

 • Camper keuren en de markt op

  Muzikanten op de markt in Xaló.

  Veertien dagen geleden landden we op het vliegveld van Alicante. In de late namiddag arriveerden we op Camperplaats Costa Blanca in l’Alfaz del Pi. Tijd dus voor een terugblik, want we zijn behoorlijk druk geweest met van alles en nog wat. Hoogtepunt was ongetwijfeld de jaarlijkse APK van onze camper die we dit keer in […]

  Lees meer…


 • NOMAS op Reis in beeld

  Camper Chausson Welcome 95

  Vandaag staan we aan de vooravond van het vervolg van onze camperreis door Spanje, Portugal, Frankrijk en België. Een gedetailleerd reisplan hebben we niet, wel hebben we een paar grote lijnen uitgezet. Eerst blijven we in Albir (Spanje) omdat onze camper moet worden gekeurd (APK). Dat kan gebeuren in Benidorm. Als dat achter de rug…

  Lees meer…


 • Ontelbare palmbomen in Elche

  Elche, Spanje

  Na het bezoek aan Cartagena en de korte stop bij het Mar Menor beginnen we aan de voorlopig laatste fase van ons camperavontuur. Nog een paar ‘haltes’ en dan arriveren we op het eindstation: l’Alfaz del Pi. Daar bereiden we onze camper voor op een kort afscheid, want wij vliegen naar huis. Begin volgend jaar…

  Lees meer…


 • Stapsgewijs naar verrassend Cartagena

  Camper bij de jachthaven van Almerimar.

  Lang hebben we er naar uitgekeken, hooggespannen zijn onze verwachtingen. Cartagena, een bolwerk van eeuwenoude geschiedenis, een stad die tot de verbeelding spreekt. Daar moeten we naartoe. Daarom rijden we na onze stop bij de jachthaven van Almerimar stapsgewijs naar een camperplaats aan de rand van een van de belangrijkste havensteden van Spanje. Worden onze…

  Lees meer…


advertentie


4 reacties op “Toer door het achterland”

 1. Kobus@toos avatar

  Wij waren jullie buren op Costa Blanca vorige week, jullie moeten nogal eens verhuizen op deze plaats. Vergeet de pootjes niet in te draaien, grapje hoor. We herkennen wat jullie schrijven, hebben het op de e-MTB gedaan.
  Jullie kunnen ons verhaal vinden als je via Google de volgende zoektermen intypt: pindat kobus@toos
  Behouden vaart.

  1. Cees van Dijk avatar

   Dankjewel, we blijven koers houden. Inderdaad, die pootjes zitten me nog steeds dwars. Dat heb je als je ‘effe snel’ wilt verplaatsen. Ik ga jullie volgen.

 2. Harry Weezeman avatar

  Leuk herkenbaar allemaal. Wij zijn net weer terug in Nederland. Stonden op Orange Grove.
  Veel reisgenot nog.
  Warme groet en een glimlach,
  Harry

  1. Cees van Dijk avatar

   Dank voor je compliment. We zijn dus ‘buren’ geweest. Over een paar dagen reizen we door richting Murcia en dan verder naar het zuiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten