Ankie en Cees, de reizigers

Ankie en Cees van Dijk zeilen ruim veertig jaar en hebben ervaring opgedaan op de meest uiteenlopende boten. Een variatie aan vaargebieden hebben ze verkend. Maak kennis met de bemanning Nomas.

Ankie van Dijk aan het roer van de Nomas

Halverwege de jaren zeventig stapte Ankie, samen met Cees, voor het eerst in een zeilbootje. Vaartechnisch was dat niet direct een succes. Vooral het laveren bleek het nodige vakmanschap te vereisen en dit ontbrak op dat moment nog. Toch werd hier de basis gelegd voor een zeilcarrière. Na deze eerste ervaring kwam er al snel een klein ‘eigen’ bootje. Daarna volgde een iets groter klein bootje.

Ankie in de zon

Niet lang daarna moest er iets komen met een kajuitje, en weer iets later met een wat groter kajuitje. Immers, blijven slapen op de boot leek het summum van vaarplezier. Dat bootje kwam er en een jaar lang werkten ze met Cees aan het vaarklaar maken van de zeilsloep,

Nomas, een grotere boot

Elke paar jaar worden de boten groter en de tochten langer. Na de eerste oversteek van het IJsselmeer, volgt een tocht over de Wadden. Engeland, België, Duitsland en Denemarken worden aan de lijst toegevoegd. Ook worden de kusten van zuidelijk Italïe en Turkije plus de Griekse eilanden verkend.

Ankie aan het roer van de Nomas in Amsterdam

In 2006 zeilt Ankie samen met Cees hun splinternieuwe Nomas, een Bavaria 42 Cruiser, van Nederland naar Portugal. Vanuit Portimão, de nieuwe thuishaven staan zeiltochten naar Spanje en Marokko op het programma. Ook de havens en ankerplaatsen langs de kust van de Algarve krijgen bezoek van de Nomas.

In 2006 zeilt Ankie samen met Cees hun splinternieuwe Nomas, een Bavaria 42 Cruiser, van Nederland naar Portugal. Vanuit Portimão, de nieuwe thuishaven staan zeiltochten naar Spanje en Marokko op het programma. Ook de havens en ankerplaatsen langs de kust van de Algarve krijgen bezoek van de Nomas.

Portugal – Lelystad-Haven

In de zomer van 2011 zeilt Ankie, samen met Gerrit en Marjan Broertjes, de Nomas van Portugal naar Nederland en wordt Lelystad-Haven de nieuwe thuishaven. Na een seizoen op de Nederlandse wateren en een tochtje naar het Engelse Lowestoft, worden de eerste plannen voor een avontuurlijke zeilreis langs de Engelse zuidkust en de kusten van Bretagne en Normandië voorbereid. In het najaar van 2014 arriveren boot en bemanning opnieuw in Portimão. Zie Het Logboek.

Naast zeilen is Ankie vooral in de weer met het geven van zwemles. In Zuid-Afrika zette zij een zwemschool op en gaf zij privé-zwemles. Nu reist zij regelmatig naar Portugal om daar kinderen te leren zwemmen. 

Na een ambtelijk loopbaan, onder andere bij de Nederlandse Kustwacht, verlegde Cees in 2000 zijn persoonlijke koers en ging hij als freelancer aan de slag voor verschillende media. Hij werkte onder andere voor het Weekblad Schuttevaer, voor Motorboot, voor Seaport en voor Watersport Magazine. Daarnaast produceerde hij folders, brochures en websites voor onder andere Rijkswaterstaat en voor verschillende watersportorganisaties.

Cees van Dijk hijst de Britse gastenvlag
Cees hijst de red ensign bij het binnenvaren van de Britse territoriale wateren.

Voormalig vrachtschip

Met Ankie zette hij de eerste schreden op het zeilerspad. Bij wijze van tussenstap kochten zij halverwege de jaren negentig de Speranza, een voormalig vrachtschip (een spits van ruim 39 meter), die zij ombouwden tot riante varende woning. Na de voltooiing van de verbouwing lanceerden zij BB&B, Boat, Bed & Breakfast. Daarna woonde hij samen met Ankie aan boord van een zeiljacht en maakten zij tochten naar de Oostzee, België en Engeland.

Small Ships Race

Daarnaast voer Cees – voor zijn werk – onder andere in de Scandinavische wateren, langs de Griekse, Kroatische en Turkse kusten, bezocht hij een aantal Italiaanse en Franse havens en verkende hij de wateren rond Malta.

Cees aan het roer van de Nomas.

Met de Eendracht zeilde hij rond de Canarische Eilanden en voer hij van Suriname via Tobago en Bonaire naar Curaçao. Verder verscheen hij onder andere aan de start van de Ronde om Noord-Holland, de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace en de Small Ships Race (2011). Tijdens dit evenement brak op 52 mijl ten westen van IJmuiden het roer van zijn 22 voet lange Bénéteau First af en lukte het de tweekoppige bemanning nog net om met de buitenboordmotor veilig in de haven te arriveren.

Hoofdredacteur

Als hoofdredacteur van Zeilen, Motorjacht en de Botenbank was hij dagelijks bezig met zijn passie: varen en schrijven. Zelf zei hij daarover:

“Publiceren over de watersport in een tijd waarin de media volop in beweging zijn. Dat is in alle opzichten enerverend.”

Begin 2015 nam hij afscheid als roerganger van wat hij noemde ‘het mooiste zeilblad van de Benelux’. Daarna vestigde hij zich als onafhankelijk content specialist. Nu werkt hij met een international netwerk van creatieve specialisten aan uiteenlopende mediaprojecten.

Zo is hij content manager van Hydro International, verzorgt hij bijdragen voor de BDU en Pulse Media Group en is hij verantwoordelijk voor de teksten van WingX, een online marktplaats voor toeristische en ander activiteiten. Nog steeds is hij dagelijks in de weer met boten, schrijven en de ontwikkelingen van de moderne media.

Water en milieu

Vooral door zijn werk voor Hydro International ziet Cees dagelijks berichten over de enorme aanslag die er op ons milieu wordt gepleegd. Ook de veranderingen van het klimaat, door velen nog steeds onderschat of zelfs ontkent, baren hem zorgen.

“Ook tijdens het varen zie ik de gevolgen van de veronteiniging van het mariene milieu. Voor mij een belangijke reden om daar, waar mogelijk, de aandacht op te vestigen.”

Niet alleen de de milieu-aspecten krijgen volop aandacht in de publicaties van Cees. Onderwerpen als scheeps- en vaartechniek komen bij hem uitgebreid aan bod. Net als de toeristische informatie die hij tijdens zijn tochten voortdurend verzamelt.

“Natuurlijk moeten we zuinig zijn op de natuur, maar laten we vooral niet vergeten er ook plezier aan te beleven.”

4 reacties

 1. Leuk hoor om zo te lezen wat jullie allemaal gedaan hebben de afgelopen 35 jaar, in ieder geval veel. Ik weet nog jullie eerste bootje, en dan na zo veel jaren zo’n boot met zo veel ervaring…top. Heel veel vaarplezier nog. Wij blijven jullie volgen!

  Groeten,
  Gert en Bep van Dijk

 2. Leuke site.Maar…..ik lig nu met mijn schip (Talisman/Sigma 41) naast jullie schip in de haven van Cherbourg. Jullie logboek eindigt in het lieve Honfleur. Daarna naar huis? Wanneer wordt de reis vervolgd?
  Zeilersgroet van Joos Kat

 3. Hallo Cees en Ankie,

  Zag het berichtje in Villamedia. Ben heel benieuwd naar jullie. Nog een keertje koffie – Weesp, Almere of…..?
  Anneke Hesp voorheen hoofdredacteur Woonboot Magazine

  • Ha Anneke,
   Wat leuk dat we op deze manier elkaar weer hebben gevonden. Bijpraten? Altijd leuk. Moeten we doen. Wil je een berichtje sturen naar ankie at nomas.nl met je adresgegevens? Kunnen we snel iets afspreken.

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.