Tussen de sinaasappels in Sevilla

Brug in SevillaVoordeel van een ligplaats in het zonnige zuiden is dat je plekken kunt bezoeken waar je anders niet zo gauw naartoe gaat. Sevilla in het diepe zuiden van Spanje stond al lang op het het lijstje. Inderdaad, je kunt er met de boot komen, maar wij nemen de auto.

En in nog geen drie uur zijn we van Portimão in het historische centrum van deze prachtige Spaanse stad. Hoewel de temperatuur naar onze begrippen aantrekkelijk is, loopt de lokale bevolking in dikke jassen en zien we zelfs handschoenen, mutsen en warme sjaals.

Kathedraal

We zien ook prachtige bouwwerken, een geweldige kathedraal, een schitterend paleis en natuurlijk de vele koetsjes die toeristen door de stad brengen. Ook vallen ons de talloze eetgelegenheden op, maar de befaamde kathedraal maakt toch de meeste indruk.

In het hoogseizoen schijn je hier in de rij te moeten staan om naar binnen te mogen. Nu is het een stuk rustiger en uren dwalen we door het enorme complex. Vijf eeuwen duurde het voordat de bouw was voltooid. “We don’t have stress”, zei de gids nog toen ze ons door de oude stad loodste. We begrijpen nu precies wat ze bedoelde.

Bijzonder Sevilla

Sevilla heeft voor ons een bijzondere betekenis. Ruim een jaar geleden wachtte Ankie hier op mij toen we aan de vooravond stonden van een zeiltocht van Gibraltar naar de Canarische Eilanden. Ingrijpende reorganisatieplannen van het bedrijf waar ik toen werkte, gooiden roet in het eten.

Sevilla - Spanje

Nu halen we de schade in alle opzichten in. Uren dwalen we door de smalle straatjes, doen we ons tegoed aan de vele versnaperingen die hier in de meest uiteenlopende variaties worden opgediend en kijken we onze ogen uit, onder de indruk van het het moois dat mensenhanden kunnen maken.

Jachthaven

Mocht u van plan zijn deze fraaie stad aan te doen met de boot, dat kan. Er is een jachthaven, maar houd er rekening mee, dat u zo’n veertig mijl moet motoren vanaf zee. En in april gaan de prijzen voor het liggeld drastisch omhoog als de hele omgeving zich in de jaarlijkse fiësta stort.

In de zomer moet u hier niet zijn, want dan kunnen de temperaturen oplopen tot meer dan veertig graden. De talrijke sinaasappelbomen bieden dan helaas weinig beschutting tegen de brandende zon. Ga begin december want dan is de grote kerstboom op één van de pleinen een opvallende verschijning tussen sinaasappels en ligt de temperatuur op een aangenaam gemiddelde van ruim twintig graden.

Graf van Columbus

Nog een tip. Als u in de kathedraal bent, neem dan zeker een kijkje bij het graf van Columbus. En beklim de toren die nog stamt uit de Moorse tijd. Hier geen ontelbare traptreden, maar een langzaam hellend pad waar in vervlogen tijden de imam vijf keer per dag met een ezel naar boven ging om de gelovigen op te roepen voor het gebed.

Details vindt u onder andere op www.sevilla-nu.nl en www.top10bezienswaardigheden.nl.

Bijzonderheden over de lokale jachthaven vindt u op www.nauticosevilla.es.

Geplaatst in Het logboek en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.