Vakantie vieren in Marina Muiderzand

Vakantie vieren in Marina Muiderzand

Nu we bijna twee maanden onderweg zijn, vinden we het tijd voor een adempauze. Zeker na ons avontuur met het fonteinkruid willen we een aantal dagen de zinnen verzetten. Dat kan prima in Marina Muiderzand, vinden we.

Havenkantoor Marina Muiderzand
Havenkantoor Marina Muiderzand.

Voor de lezer die niet weet waar deze moderne jachthaven ligt, schetsen we even de positie. Marina Muiderzand bevindt zich in het zuiden van het Markermeer binnen de grenzen van de gemeente Almere. Bij de ingang van de haven zie je in de verte Muiderberg liggen. Het voormalige forteiland Pampus ligt een paar mijl verder en je hebt er een fraai uitzicht op de skyline van Amsterdam.

Op een Keobike door Almere

Nu horen we vaak wat negatieve geluiden over Almere. Meestal overigens van mensen die er nog nooit zijn geweest. Zeker, een historische binnenstad met alle charme die daar bij hoort, zul je hier niet vinden. Maar dat het een aaneenschakeling van sfeerloze rijtjeshuizen, saaie flatgebouwen en grijze bedrijfspanden zou zijn berust echt op een misverstand.

Keobike
Fietsenstalling van Keobike.

Wij weten beter. Daarom stappen we op de fiets om het uitgebreide netwerk van Almeerse fietspaden te verkennen. Althans, dat willen we. Daarom begeven we ons naar een onbemande vestiging van Keobike tegenover het havenkantoor van Marina Muiderzand.

App van Keobike op de iPhone

Daar hangen zes fietsen in een ingenieuze stellage. Op de zijkant van het optrekje zien we een gedetailleerde handleiding. Fluitje van een cent, denken we. Even de app downloaden en hup, fietsen. Dat blijkt iets gecompliceerder.

Die app op de iPhone installeren verloopt zonder problemen. Dan begint het. Wat er precies gebeurt weten we niet, maar soepel verloopt het niet. Vooral de herhaalde melding: “Er ging iets mis. Probeer het opnieuw”, zorgt voor de nodige irritatie.

Via Almere-Stad naar Almere-Haven

Laten we een lang verhaal heel kort houden. Nadat we twee keer vijf euro hebben overgeboekt, stappen we eindelijk op de fiets en beginnen we onze ontdekkingsreis door Almere. Wel merkwaardig dat we tien euro digitaal moeten aftikken terwijl de huurprijs drie euro per dag bedraagt. Betalen we dus eigenlijk vier euro teveel. Mooi dat het tegoed blijft staan, maar wat moeten we daarmee?

Almere-Haven
Hier stonden we twee jaar geleden met de camper.

Na het gedoe met de app van Keobike begeven we ons via Almere-Stad naar Almere-Haven. Daar bezoeken we onder andere het plekje waar we twee jaar eerder een bijzondere ontdekking deden toen we hier met de camper stonden (zie Bijzondere ontdekking in Almere-Haven). Stil en verlaten en een prachtig uitzicht op het Gooimeer, bijna niet te geloven dat je dit in een stad van ruim 220.000 inwoners nog kunt vinden (zie de foto).

Duin, de nieuwste wijk van Almere

Ruim twintig jaar geleden lagen we ook met de boot in Marina Muiderzand. Toen was het nog een afgelegen plek. Nu staan er in Duin, als onderdeel van Almere-Poort, hoge flats en modieuze woningen in een kunstmatig duinlandschap. Als je hier een appartement, of beter nog een penthouse, kunt bemachtigen, heb je een prachtig uitzicht op het IJmeer met in de verte het silhouet van Amsterdam.

Meertje bij Marina Muiderzand in Almere
Meertje bij Marina Muiderzand.

Na ons avontuur met het fonteinkruid hadden we behoefte aan wat rust en trakteerden we onszelf op twee weekjes vakantie. Dat kan dus prima in Almere. Natuur, moderne architectuur, eindeloze fietspaden en volop groen. Echt, als je bijzondere ontdekkingen wilt doen, ga dan eens een paar dagen naar Almere. Je zult niet snel uitgekeken raken.

NOMAS in Marina Muiderzand
NOMAS afgemeerd in Marina Muiderzand.

advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, zeilen en ontdekken.

Lees meer…

Nieuwste berichten

 • Volop variatie in Hellevoetsluis

  Volop variatie in Hellevoetsluis

  Dat Hellevoetsluis een vestingstad is wisten we wel, maar dat je in en rond de vestingwerken zoveel kunt beleven hadden we ons nooit gerealiseerd. Ons verblijf in de stad aan het Haringvliet was een echte ontdekkingsreis. Hier kun je heerlijk wandelen rond en in de vesting of in het nabijgelegen natuurgebied, er is strand en […]

  Lees meer…


 • In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  Op de ankerplek bij het Stoommuseum in Medemblik waait het drie dagen stevig uit het zuidwesten. Zodra we een noordelijk windje krijgen, besluiten we naar het zuiden te zeilen. Volgens de weersverwachting staat er de komende dagen een oostelijke wind. Daar willen we van profiteren. Hellevoetsluis is onze bestemming en als de wind doet wat…

  Lees meer…


 • Voor anker bij het Stoommuseum

  Voor anker bij het Stoommuseum

  In al die jaren dat we op het IJsselmeer hebben gezeild, zijn we nog nooit in het kommetje bij het Stoommuseum in Medemblik geweest. Prachtige plek waar je beschut kunt liggen voor bijna alle winden. Strandje in de buurt. Er is zelfs een steiger waar je comfortabel uit je bijboot kunt stappen om even de…

  Lees meer…


advertentie


Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.