Fécamp

Wilde nachten in Fécamp

Dieppe nodigt uit om nog een nachtje te blijven liggen, maar nieuwe bestemmingen lonken. Dus gaan we in de loop van de ochtend met het tij mee naar buiten. Veel wind staat er niet, maar we proberen toch nog een stukje te zeilen. Naar Fécamp, onze volgende bestemming, is het maar goed 25 mijl, dus we hebben de tijd.

Net voor laag water – en voordat de duisternis invalt – lopen we Fécamp binnen. Net voorbij de havenhoofden zien we de dieptemeter ineens fors teruglopen. Twee meter, één meter negentig. Het zal toch niet waar zijn? Als de spanning aan boord een hoogtepunt bereikt, loopt de diepte weer op. De eerste de beste steiger met een vrije plaats is voor ons. Dat blijkt achteraf een te snelle en vooral verkeerde keuze.

Fécamp

In de pilot staat niet voor niets: ‘Do not us the hamerheads. They can become very uncomfortable’. Dat ervaren we ook als in de loop van de nacht de westelijke wind aantrekt en de deining met behoorlijk wat geweld de haven inloopt. We liggen te rukken en te trekken aan onze meerlijnen en de kopse kant van de steiger is nauwelijks begaanbaar. Tijd om te verkassen dus. We vinden nog een plekje iets verder van de havenmond, maar ook dat blijkt later weinig riant.

D.O.M. Bénédictine

Wie Fécamp aandoet, ontkomt eigenlijk niet aan een bezoek van de distilleerderij waar het wereldberoemde Benedictine wordt gemaakt. Terwijl de boot als een ongetemd paard aan de lijnen ligt te rukken, vergapen wij ons aan de rijke historie van de Benedictijner monniken die hier al eeuwen geleden hun ‘elixer’ maakten. Volgens het oude recept wordt nu een unieke likeur gemaakt waarvan miljoenen flessen de wereld over gaan. We ruiken aan de kruiden, bekijken de distilleerketels, krijgen een rondleiding en proeven uiteraard van de kruidige drank.

Eén van de zalen van het Palais Bénédictine.

Terug op de boot bereiden we ons voor op een wilde nacht. Als de wind aantrekt wordt de haven een heksenketel van wild bewegende steigers, klapperende vallen en boten die een aanslag plegen op de stootwillen. We doen geen oog dicht. Niet alleen vanwege de agressieve bewegingen van de boot, maar ook doordat we vrezen voor schade. Die blijft gelukkig uit.

Na een doorwaakte nacht breekt de zon weer door en vertrekken we richting Le Havre. Vol optimisme proberen we de halfwinder te zetten. Helaas, dat mislukt en de val hangt hulpeloos halverwege de mast. Hoe we dat oplossen, valt te lezen in ‘Tussenstop in Le Havre‘. Oh ja, en mocht u besluiten Fécamp aan te doen – absoluut geen verkeerde keuze – neem dan de moeite om een plekje te zoeken in de haven achter de sluis. Ligt een stuk rustiger.


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.