Ooit zei een collega dat het hem opviel hoeveel foto’s er van zonsondergangen worden gemaakt en hoe zelden je een afbeelding zie van een zonsopkomst. Daar had hij een punt. Ook wij zijn favoriet van fraaie zonsondergangen. Vroeg opstaan om de opkomst van de zon vast te leggen is niet echt aan ons besteed. Toch hebben we de kans om de zon vast te leggen net voordat hij aan de kim verschijnt verschillende keren gegrepen. Bijvoorbeeld tijdens een lange oversteek of bij een vroeg vertrek.
Gouden of magische uur
Kenners spreken over het ‘gouden uur’ of ’the golden hour’. Kijk naar de foto die ik maakte van de Torre van Belem en het zal duidelijk zijn wat het effect van een ondergaande zon op het object is.
Het gouden uur, ook wel magische uur genoemd, is de korte periode na zonsopgang of kort voor zonsondergang waarin er meer indirect zonlicht is, waardoor het licht roder en zachter is. Doordat de zon aan de horizon staat, legt het licht een langere afstand af door de atmosfeer. Het blauwe licht wordt hierdoor meer verstrooid, waardoor het rode licht relatief meer aanwezig is.
Korter of langer dan een uur
Verwacht niet dat het gouden uur ook werkelijk zestig minuten duurt. Het effect is minder lang voor plaatsen dichter bij de evenaar, doordat de zon daar sneller klimt. In theorie kan het gouden uur boven de poolcirkel de hele dag duren. Als vuistregel wordt doorgaans wel ‘het eerste en het laatste uur van de dag genomen. Een andere definitie, die varensmensen ongetwijfeld zal aanspreken, is de periode waarin de zon minder dan zes graden boven de horizon staat.
Geef een reactie