Ankie en Cees van Dijk aan boord van de NOMAS.

Ankie en Cees reizen, ontdekken en schrijven

Kampeerspullen in de auto en op naar Frankrijk. Dat was in de jaren ’70 van de vorige eeuw onze jaarlijkse vakantie. Van de mosselen in Bretagne tot de sneeuw in de Pyreneeën en van de bosrijke Vogezen naar de fruit de mer van Middellandse Zee. Met een gerust hart kunnen we zeggen dat we Frankrijk tot in detail hebben verkend. Reizen, ontdekken en schrijven. Dat doen we al enkele decennia met veel plezier.

Met de NOMAS bezoeken we Cascais, Portugal. Een ware ontdekking waar we uitgebreid over schrijven.
Strand bij Cascais, Portugal.

Daar bleef het niet bij. Als we maar even de kans kregen, gingen we op reis. Onze middelen waren we destijds beperkt, maar de bergen in en zelfs een wintereis naar Tunesië lukte wel. Dat smaakte steeds naar meer.

Tent in de auto, boot erachter

Na de aanschaf van een zeilbootje sloegen we een nieuwe weg in. Met de tent in de auto en de boot erachter ontdekten we weer nieuwe mogelijkheden. Nederland biedt de watersporter volop ruimte.

Valletta op Malta.
Valletta op Malta.

Tegelijk groeide het verlangen om te ontdekken wat er nog achter de horizon verscholen ligt. Zo togen we naar de Nederlandse Antillen, gingen we verschillende keren naar zuidelijk Afrika (Botswana en Zambia). In Zuid-Afrika verbleven we zelfs drie maanden.

Zeilen naar Portugal

In de loop van de tijd werden onze boten groter en de zeiltochten langer. In 2006 voeren we met de NOMAS naar Portugal waar we in Portimão een nieuwe thuishaven vonden (zie het reisplan vanaf 2006). Niet alleen verkenden we de kusten van Spanje, Portugal en Marokko, ook trokken we het binnenland in.

Ankie en Cees van Dijk in de haven van Lowestoft.
Met de Vereniging van Toerzeilers bezoeken we Lowestoft.

Toen we later in Sant Carles de la Rapita in het noorden van Spanje een haven vonden waar we langer wilden blijven, was de keuze snel gemaakt. Ook toen trokken we vaak het binnenland in waar we buiten de gebaande paden traden. Zo kwamen we bijvoorbeeld op een rijstfestival terecht en aten we in Beceite de lekkerste hotdogs ooit.

Verslaggever op NPO Radio 5

Cees van Dijk, vakantieverslaggever Bertop5

Lofdicht op Nederland

Iedere vakantieverslaggever krijgt een opdracht. Voor Cees was de uitdaging een lofdicht op Nederland te schrijven. Maximaal vijftig woorden. Benieuwd wat hij er van heeft gemaakt? Donderdagmiddag 28 juli om 17.15 uur droeg hij het voor tijdens de uitzending. Beluister hier het fragment. Beluister hier de uitzending van 29 augustus 2022.

Naar Spanje met de camper

Als zeilen niet meer gaat, kopen we een camper. Dat antwoorden we vaak als we de vraag kregen wat we doen als we geen boot meer zouden hebben. In het najaar van 2019 besloten we zo lang niet te wachten. Zodra de NOMAS veilig op de kant stond, startten we de motor van onze nieuwe camper en vertrokken we naar Spanje.

Helaas dwong de coronapandemie ons voortijdig een punt achter dit avontuur te zetten. Eenmaal in Spanje werden de maatregelen steeds strenger. Dat beperkte onze bewegingsvrijheid zodanig dat we besloten terug te gaan naar Nederland. In afwachting van betere tijden verkochten we de camper. Dat we ooit nog een keer met een kampeerauto op pad zouden gaan, stond voor ons wel vast.

Op zoek naar actie en avontuur

Voortdurend op reis. Gaan jullie dan weleens op vakantie? Die vraag krijgen we vaak als we aankondigen weer nieuw ontdekkingen te gaan doen. Af en toe wat rust vinden wel lekker, maar eigenlijk zijn we voortdurend op zoek naar een beetje actie en avontuur.

Daarover schrijven we op ons blog. In de reisjournaals doen we verslag van onze belevenissen en onze ontdekkingen. Graag delen we die. Niet voor niets luidt het gezegde: ‘Wie veel reist, kan veel verhalen’.

Ankie en Cees van Dijk.

advertentieBooking.com

Gidsen

Reisgidsen zijn heerlijk om bij de voorbereiding van je vakantie of reis lekker door te bladeren. Ook onderweg zijn ze een bron van inspiratie. Natuurlijk kun je bijna alles vinden op internet, maar wij blijven enthousiast van de papieren uitgaven en maakten deze selectie.


 • Selectie reisgidsen Spanje

  Selectie reisgidsen Spanje

  Spanje is een populair vakantieland, dus het is niet vreemd dat het aanbod aan reisgidsen overweldigend is. Daardoor kan het…

  Lees meer…


 • Selectie reisgidsen Frankrijk

  Selectie reisgidsen Frankrijk

  Reisgidsen voor Frankrijk zijn er in overvloed. Door dat overweldigende aanbod kan kiezen lastig zijn. Om je een beetje op…

  Lees meer…


Uit ons journaal

 • Laatste trip met de camper

  Laatste trip met de camper

  Terug in Nederland wacht een aantal klussen aan de camper. Ook maken we een trip langs het water en brengen we een bezoek aan Middelburg, rijden we naar Oudenbosch en Stampersgat en dwalen we door Elburg. Dan breekt het moment aan waarop we, met bloedend hart, onze camper verkopen. Tegelijk betekent dat de start van…

  Lees verder…


 • Van Rocroi naar Thorn

  Van Rocroi naar Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees verder…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  In Troyes raken we niet uitgekeken

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees verder…