Ankie en Cees reizen en zeilen

Ankie en Cees van Dijk zeilen met de NOMAS, een Bavaria 42 Cruiser. Ze varen ruim veertig jaar en hebben ervaring opgedaan op de meest uiteenlopende boten. Een variatie aan vaargebieden hebben ze verkend.

Ankie van Dijk zeilt met de NOMAS.
Ankie aan boord van een ‘bevriende’ boot.

Halverwege de jaren zeventig stapte Ankie, samen met Cees, voor het eerst in een zeilbootje. Vaartechnisch was dat niet direct een succes. Vooral het laveren bleek het nodige vakmanschap te vereisen en dit ontbrak op dat moment nog. Toch werd hier de basis gelegd voor een zeilcarrière. Na deze eerste ervaring kwam er al snel een klein ‘eigen’ bootje. Daarna volgde een iets groter klein bootje.

Niet lang daarna moest er iets komen met een kajuitje, en weer iets later met een wat groter kajuitje. Immers, blijven slapen op de boot leek het summum van vaarplezier. Dat bootje kwam er en een jaar lang werkte ze met Cees aan het vaarklaar maken van de Zeurpiet, een klassieke overhaast geklonken zeilsloep.

Elke paar jaar worden de boten groter en de tochten langer. Na de eerste oversteek van het IJsselmeer, volgen tochten over de Wadden. Engeland, België, Duitsland en Denemarken worden aan de lijst toegevoegd. Ook verkennen Ankie en Cees de kusten van zuidelijk Italië en Turkije en doen ze verschillende Griekse eilanden aan.

Ankie en Cees en de NOMAS voor anker bij Lagos (Portugal).
NOMAS voor anker bij Lagos (Portugal).

In 2006 zeilen Ankie en Cees hun splinternieuwe NOMAS, een Bavaria 42 Cruiser, van Nederland naar Portugal. Vanuit Portimão, de nieuwe thuishaven staan zeiltochten naar Spanje en Marokko op het programma. Ook de havens en ankerplaatsen langs de kust van de Algarve krijgen bezoek van de Nomas. Culatra, een eiland ten zuiden van de Algarve, blijft daarbij één van hun favoriete bestemmingen (zie het reisplan sinds 2006).

Van Portugal naar Lelystad

In de zomer van 2011 zeilt Ankie, samen met Gerrit en Marjan Broertjes, de NOMAS van Portugal naar Nederland en wordt Lelystad-Haven de nieuwe thuishaven. Na een seizoen op de Nederlandse wateren en een tochtje naar het Engelse Lowestoft, worden de eerste plannen voor een avontuurlijke zeilreis langs de Engelse zuidkust en de kusten van Bretagne en Normandië voorbereid. In het najaar van 2014 arriveren boot en bemanning opnieuw in Portimão. Zie Het Logboek.

Naast zeilen is Ankie vooral in de weer met het geven van zwemles. In Zuid-Afrika zette zij een zwemschool op en gaf zij privé-zwemles. Later reist zij regelmatig naar Portugal om daar kinderen te leren zwemmen. In 2020 zet zij definitief een streep onder haar professionele zwemactiviteiten, maar een jaar later pakt zij toch de draad weer op.

Cees van Dijk

Na een ambtelijk loopbaan, onder andere bij de Nederlandse Kustwacht, verlegde Cees in 2000 zijn persoonlijke koers en ging hij als freelancer aan de slag voor verschillende media. Hij werkte onder andere voor het Weekblad Schuttevaer, Motorboot, Seaport en Watersport Magazine. Daarnaast produceerde hij folders, brochures en websites voor onder andere Rijkswaterstaat verschillende watersportorganisaties.

Cees hijst de Red Ensign, de Britse gastenvlag, als hij met de NOMAS naar Engeland zeilt.
Cees hijst de red ensign bij het binnenvaren van de Britse territoriale wateren.

Vrachtschip wordt BB&B

Met Ankie zette hij de eerste schreden op het zeilerspad. Bij wijze van tussenstap kochten zij halverwege de jaren negentig de Speranza, een voormalig vrachtschip (een spits van ruim 39 meter), die zij ombouwden tot riante varende woning.

Na voltooiing van de verbouwing lanceerden zij BB&B, Boat, Bed & Breakfast. Daarna woonde hij samen met Ankie aan boord van een zeiljacht en maakten zij tochten naar de Oostzee, België en Engeland. Later voeren zij twee keer naar Portugal, brachten ze bezoeken aan Marokko en voeren zij langs de Spaanse oostkust naar Frankrijk. In Port Napoleon werd de NOMAS in 2020 op een dieplader gezet en naar Deko Marina in Lelystad gebracht.

Roer breekt in Small Ships Race

Voor zijn werk voer Cees onder andere in de Scandinavische wateren, zeilde hij langs de Griekse, Kroatische en Turkse kusten, bezocht hij een aantal Italiaanse en Franse havens en doorkruiste hij de wateren rond Malta.

Cees aan de kaartentafel van de NOMAS tijdens het laatste deel van de zeilreis van Portugal naar Nederland.
Cees aan de kaartentafel tijdens het laatste deel van de reis van Portugal naar Nederland.

Met de Eendracht zeilde hij rond de Canarische Eilanden en voer hij van Suriname via Tobago en Bonaire naar Curaçao. Verder verscheen hij onder andere aan de start van de Ronde om Noord-Holland, de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace en de eerste editie van de Small Ships Race (2011). Tijdens dit evenement brak op 52 mijl ten westen van IJmuiden het roer af van zijn 22 voet lange Bénéteau First. Toch lukte het de tweekoppige bemanning nog net om met de buitenboordmotor veilig in de haven van IJmuiden te arriveren.

Hoofdredacteur watersportbladen

Als hoofdredacteur van Zeilen, Motorjacht en de Botenbank was hij dagelijks bezig met zijn passies: varen en schrijven. Zelf zei hij daarover:

“Publiceren over de watersport in een tijd waarin de media volop in beweging zijn. Dat is in alle opzichten enerverend.”

Begin 2015 nam hij afscheid als roerganger van wat hij noemde ‘het mooiste zeilblad van de Benelux’. Daarna vestigde hij zich als onafhankelijk content specialist. Nu werkt hij met een international netwerk van creatieve specialisten aan uiteenlopende mediaprojecten.

Zo was hij tot einde april 2020 content manager van Hydro International, verzorgde hij bijdragen voor de BDU, Pulse Media Group en SRA en was hij verantwoordelijk voor de teksten van WingX, een online marktplaats voor toeristische en andere activiteiten. Nog steeds is hij dagelijks in de weer met boten, schrijven en de ontwikkelingen van de moderne media.

Aanslag op het milieu

Vooral door zijn werk voor Hydro International zag Cees dagelijks berichten over de enorme aanslag die er op ons milieu wordt gepleegd. Ook de veranderingen van het klimaat, door velen nog steeds onderschat of zelfs ontkent, baren hem zorgen.

Cees zeilt met de NOMAS en heeft het roer stevig in handen.
Cees aan het roer van de NOMAS

“Tijdens het varen zie ik de gevolgen van de veronteiniging van het mariene milieu. Voor mij een reden om daar, waar mogelijk, op te wijzen.”

Niet alleen aan de milieu-aspecten besteedt Cees aandacht in zijn publicaties. Onderwerpen als scheeps- en vaartechniek komen bij hem uitgebreid aan bod. Net als de toeristische informatie die hij tijdens zijn tochten verzamelt.

“Natuurlijk moeten we zuinig zijn op de natuur, maar laten we vooral niet vergeten er ook plezier aan te beleven.”

Nederland helpt Oekraïne

Als in maart 2022 de oorlog in Oekraïne uitbreekt, organiseren Ankie en Cees samen met Robin en Alice Ras en een klein team van vrijwilligers met hulp van tientallen sponsors vervoer van Oekraïense vluchtelingen van Polen naar Nederland.

Daar brengen ze de vluchtelingen onder bij Nederlandse gastgezinnen. Ankie houdt zich vooral bezig met de planning en organisatie. Cees zet een digitaal netwerk (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram en een website) op en verzorgt de in- en externe communicatie. Later brengen zij de activiteiten onder in de Stichting Nederland helpt Oekraïne.

Einde van het zeilen

In het najaar van 2022 komt er na meer dan veertig jaar een einde aan de zeilavonturen van Ankie en Cees. Zij verkopen de NOMAS en schaffen een camper aan. Daarmee verkennen zij de binnenlanden van Europa. “Vele kusten hebben we gezien. Nu wordt het tijd om de schoonheid van het Europese vasteland ‘vanbinnen’ te ontdekken”, aldus Ankie en Cees.

advertentie

Gidsen

Reisgidsen zijn heerlijk om bij de voorbereiding van je vakantie of reis lekker door te bladeren. Ook onderweg zijn ze een bron van inspiratie. Natuurlijk kun je bijna alles vinden op internet, maar wij worden enthousiast van papieren uitgaven en maakten deze selectie.


 • Selectie reisgidsen Spanje

  Selectie reisgidsen Spanje

  Spanje is een populair vakantieland, dus het is niet vreemd dat het aanbod aan reisgidsen overweldigend is. Daardoor kan het…

  Lees meer…


 • Selectie reisgidsen Frankrijk

  Selectie reisgidsen Frankrijk

  Reisgidsen voor Frankrijk zijn er in overvloed. Door dat overweldigende aanbod kan kiezen lastig zijn. Om je een beetje op…

  Lees meer…


Uit ons journaal

 • Fietsend over de Via Verde

  Fietsend over de Via Verde

  Over Xerta hebben we enthousiaste verhalen gehoord. Volgens zeggen is het een prima uitvalsbasis voor een fietstocht over één van de mooiste Vias Verdes in Spanje. Vanuit Roquetes verkennen we eerst het gedeelte naar Xerta. Daarna volgt de ‘topper’: de Via Verde van El Pinell de Bray naar Bot. In Roquetes ligt de (gratis) camperplaats…

  Lees verder…


 • Tortosa opnieuw ontdekt

  Tortosa opnieuw ontdekt

  Tortosa hebben we enkele jaren geleden bezocht, maar toen waren we niet zo enthousiast over de stad. Nu we in Roquetes zijn en op de fiets naar de stad aan de Ebro rijden, kijken we er met andere ogen naar en moeten we onze mening bijstellen. Tortosa is zeker een bezoek waard. Een historische schat…

  Lees verder…


 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitstapje naar bruisend Altea

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees verder…


advertentie