Bürstner T695 Delfin

Onze derde camper, een Bürstner Delfin T695

Nadat we onze vorige camper hadden verkocht en de verhuizing was afgerond, begon de zoektocht naar een camper. Dat blijkt een kilometers lang traject vol uitdagingen en teleurstellingen. Uiteindelijk vinden we de kampeerwagen die voldoet aan onze wensen, een Bürstner Delfin T695. Daar ging wel het nodige aan vooraf.

Onze uit 2005 daterende Chausson invoeren in Spanje blijkt een heilloze weg. Bij de RDW is geen typegoedkeuringsnummer (Scrabble: drie maal woordwaarde) bekend. Zowel bij de importeur als bij de fabriek informeren we of we CVO of een COC kunnen krijgen. Helaas krijgen we in beide gevallen geen reactie.

Geboortebewijs van de auto

Dit document, voluit Certificaat van Overeenstemming of Certificate of Confirmaty, is een geboorte bewijs van de auto. Heb je dit niet dan is importeren in Spanje vrijwel onmogelijk of op zijn minst kostbaar en tijdrovend met een onzekere uitkomst. Daar beginnen we dus niet aan. Daarom we nemen een radicaal besluit en verkopen we onze Chausson. Binnen twee etmalen verwisselt de camper van eigenaar.

Bürstner Delfin T695
Achterin bevindt zich een dwarsbed. Van de zithoek kan een tweepersoonsbed worden gemaakt.

Als we alle perikelen van de verhuizing achter de rug hebben, begint de zoektocht naar een camper. Eén ding staat namelijk vast: we gaan weer camperen. Gaan we op reis met een camperbus, een integraal of een halfintegraal? Welke indeling willen we hebben? Deze en tal van andere vragen passeren de revue bij onze digitale zoektocht.

Moeten we concessies doen?

Voortdurend maken we een selectie van het aanbod. Daarna gaan we op pad. Soms twijfelen we, een andere keer keren we onverrichterzake huiswaarts. Een camper die voldoet aan onze wensen vinden we echter niet. Zijn we te kritisch, stellen we onze eisen te hoog, moeten we concessies doen?

Bürstner Delfin T695
Twee comfortabele draaistoelen in de cabine.

Dit keer gaan we zeker niet over een nacht ijs. Zelfs huren we een camperbus om te onderzoeken of dat iets voor ons is. Hoewel we een voortreffelijke week op pad zijn geweest, stellen we vast dat het geen bus gaat worden, zoals we beschrijven in ons blog.

Büstner Delfin T695.
Keukenblok met oven, koelkast en vriesvak.

Bürstner Delfin T695

Er is bijna geen camper te koop in West-Europa die we niet voorbij hebben zien komen. Dan, geheel onverwacht, vinden we een Bürstner Delfin T695. Die voldoet geheel aan onze wensen. Zodra we binnenstappen overvalt ons het ‘wow-gevoel’. Toch besluiten we er nog een nachtje over te slapen, maar als we een proefrit hebben gemaakt, weten we het zeker: dit wordt ‘em.

Bürstner Delfin T695
Riante sanitaire ruimte met aparte douchecabine.

De moraal van dit verhaal? Houd vast aan je wensenlijstje, bepaal waar je mogelijk een concessie wilt doen en blijf zoeken tot je de camper vindt die een goed ‘sleutelgevoel’ biedt. Hij is er, je moet ‘em alleen zien te vinden. Dat is ons gelukt.

 • Merk: Bürstner Delfin T695
 • Chassis: Renault Master
 • Motor: Nissan, 140 pk.

advertentie

Gidsen

Reisgidsen zijn heerlijk om bij de voorbereiding van je vakantie of reis lekker door te bladeren. Ook onderweg zijn ze een bron van inspiratie. Natuurlijk kun je bijna alles vinden op internet, maar wij worden enthousiast van papieren uitgaven en maakten deze selectie.


 • Selectie reisgidsen Spanje

  Selectie reisgidsen Spanje

  Spanje is een populair vakantieland, dus het is niet vreemd dat het aanbod aan reisgidsen overweldigend is. Daardoor kan het…

  Lees meer…


 • Selectie reisgidsen Frankrijk

  Selectie reisgidsen Frankrijk

  Reisgidsen voor Frankrijk zijn er in overvloed. Door dat overweldigende aanbod kan kiezen lastig zijn. Om je een beetje op…

  Lees meer…


Uit ons journaal

 • Bochtige route door de bergen

  Bochtige route door de bergen

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees verder…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees verder…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Terug in de tijd in Besalú

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees verder…


advertentie