Chausson Welcome 95

Onze tweede camper, een Chausson Welcome 95

Nadat de NOMAS, onze zeilboot was verkocht, hebben we lang in dubio gestaan. Wordt het een caravan? Trekken we van hotel naar B&B of gaan we weer op pad met een camper? Als we een kampeerauto zien die helemaal aan onze wensen voldoet, hakken we de knoop door en kopen we een Chausson Welcome 95 op een Fiat Ducato onderstel.

Eigenlijk begon het nieuwe avontuur op een ochtend bij het ontbijt, een paar dagen voordat we naar Spanje en Portugal zouden vertrekken. Ons plan was om van hotel naar B&B en appartement te trekken en zo stapsgewijs naar Portugal te reizen. Eerst zouden we op bezoek gaan bij onze zoon in Spanje. Daarna wilden we doorrijden naar Portimão.

Camper voldoet aan onze wensen

Dat loopt anders als Ankie een advertentie ziet van een camper die voldoet aan onze wensen. Redelijke prijs, goed 90.000 kilometer op de teller, in uitstekende staat van onderhoud en APK nog geldig tot maart 2023. Ook heeft de camper, een Chausson Welcome 95 uit 2005, net een grote beurt achter de rug. Klaar om te vertrekken dus.

Chausson Welcome 95 met twee langsbedden.
Chausson Welcome 95 met twee langsbedden.

Belangrijkste eigenschap van deze camper is dat er twee langsbedden zijn ingebouwd. Na onze ervaringen met het fameuze Franse bed in onze vorige camper wisten we een ding zeker: dat doen we niet meer. De beperkte slaapruimte was ons twee jaar geleden behoorlijk opgebroken.

Twee langsbedden, dat willen we

Deze camper biedt dus alles waarnaar we op zoek zijn. Vooral die twee enkele bedden spreken ons aan. Daarom aarzelen we geen moment, sturen de verkoper een berichtje en gaan ’s avonds kijken. Op weg naar huis worden we steeds enthousiaster, maar we besluiten er nog een nachtje over te slapen.

Als we de volgende dag weer aan het ontbijt zitten, zijn we het snel eens. Dit gaat ’em worden. Enkele dagen later halen we de camper op, maken ‘em schoon, sjouwen de nodige spullen aan boord, verrichten nog wat kleine aanpassingen en dan zijn we klaar voor vertrek. Ons nieuwe avontuur kan beginnen.

Specificaties Chausson Welcome 95

 • Fiat Ducato, motor 2.3 JTD 110 pk
 • Lengte 6,60 meter, breedte 2,30 meter, hoogte 2,76 meter
 • Ledig gewicht 2888 kilo, massa rijklaar gewicht 3400 kilo

Via Frankrijk naar Spanje

Door de aankoop van de camper hebben we ons vertrek een week moeten uitstellen. Daarmee komt ons oorspronkelijke plan een beetje in het gedrang. Eigenlijk wilden we ruim de tijd nemen om door België, Luxemburg en Frankrijk naar Spanje te rijden, maar we besluiten er wat meer vaart achter te zetten. Vanwege de stakingen bij de raffinaderijen in Frankrijk, is er een tekort aan benzine en diesel. Om elk risico te vermijden, tanken we zodra het kan.

Onze camper, een Chausson Welcome 95, in Almerimar, Spanje.
Onze camper, een Chausson 95 Welcome, in Almerimar, Spanje.

Om te voorkomen dat we ergens in Frankrijk vast komen te staan, rijden we zo snel mogelijk door tot net voorbij de Spaanse grens. Daar vinden we een prima plek om te overnachten. De volgende dag rijden we door naar Albir en parkeren we de camper op Camperpark Costa Blanca, bekend terrein.

Hier blijven we ruim een week staan om nog we klusjes aan de camper te doen. Ook beginnen we aan de poetsbeurt die de Chausson Welcome 95 verdient. Helaas blijkt de spanningsregelaar van de zonnepanelen defect. Bij de Spaanse vestiging van Amazon bestellen we een nieuwe die een dag later al wordt bezorgd. Verder vervangen we twee lekkende kranen en maken we de verborgen plekjes schoon. Heerlijk om dat – het is eind oktober – gekleed in korte broek en poloshirt te kunnen doen. Door al het poetsen en prutsen wordt het steeds meer ’onze’ camper.

Aanpassingen die er aan komen

Toen we de camper kochten stonden er twee huishoudaccu’s in. Die waren duidelijk aan hun einde en moeten worden vervangen. In de originele staat was de camper uitgerust met één accu voor huishoudelijk gebruik. Voordat we investeerden in twee nieuwe, kostbare, accu’s, besloten we e maar één te plaatsen.

Gedurende de twee maanden dat we in 2022 onderweg waren, hebben we geen moment zonde stroom gezeten. Nu moet gezegd, dat we de boordstroom vrijwel alleen aanwenden voor een paar lampjes en het opladen van de smartphones, de tablets en de computers. Ook de pomp van de kranen gebruikt wat stroom, maar dat zijn slechts korte momenten.

Camper op camperpak in Messines, Portugal.
Onze camper – met twee zonnepanelen – in Messines, Portugal.

Voor het opladen hebben we de omvormer nodig en daar valt nog wat te besparen. Daarom bouwen we een USB-contact in. Daarmee kunnen we de ‘devices’ rechtstreeks opladen en hoeven we de omvormer alleen te gebruiken als we de laptops willen opladen.

Ook gaan we de komende tijd de kabels van de stroomvoorziening fatsoeneren. We installeren een extra zekeringenkast waardoor het veiliger, overzichtelijker en gemakkelijk wordt in de toekomst extra apparatuur aan te sluiten. Zo willen we de autoradio op de boordaccu aansluiten zodat we ook naar muziek kunnen luisteren zonder het contact ingeschakeld te hebben.

advertentie

Booking.com

Reisgidsen

Reisgidsen zijn heerlijk om bij de voorbereiding van je vakantie of reis lekker door te bladeren. Ook onderweg zijn ze een bron van inspiratie. Natuurlijk kun je bijna alles vinden op internet, maar wij blijven enthousiast van de papieren uitgaven en maakten deze selectie.


 • Selectie reisgidsen Spanje

  Selectie reisgidsen Spanje

  Spanje is een populair vakantieland, dus het is niet vreemd dat het aanbod aan reisgidsen overweldigend is. Daardoor kan het…

  Lees meer…


 • Selectie reisgidsen Frankrijk

  Selectie reisgidsen Frankrijk

  Reisgidsen voor Frankrijk zijn er in overvloed. Door dat overweldigende aanbod kan kiezen lastig zijn. Om je een beetje op…

  Lees meer…


Uit ons reisjournaal

 • Terug in Nederland

  Terug in Nederland

  Eenmaal terug in Nederland maken we plannen voor een nostalgische tour. Die begint in Sneek waar we de kou trotseren en eindigt op een terras in Dordrecht. Daar verdiepen we ons in de geschiedenis van deze historische stad en kijken we onze ogen uit. Net als in de andere plaatsen die we bezoeken. Ons eerste…

  Lees verder…


 • Middeleeuws Montpeyroux

  Middeleeuws Montpeyroux

  Voordeel van de A75 is dat er langs de route tal van mogelijkheden zijn om met de camper te overnachten niet ver het binnenland in. Aguessac les Flots Bleus is zo’n plaats. Veel is hier niet te beleven, in tegenstelling tot Montpeyroux waar we een dag later arriveren. In het verstilde Aguessac les Flots Bleus…

  Lees verder…


 • Brug van Millau niet de hoogste

  Brug van Millau niet de hoogste

  Bij de voorbereiding van onze reis van Spanje naar Nederland besluiten we de tolwegen te vermijden. Al snel ontdekken we dat de A75 een geschikt alternatief is. Eenmaal op weg blijkt het een gouden greep. Niet alleen rijden we over een prima weg door een indrukwekkend en afwisselend landschap, ook stuiten we op een brug…

  Lees verder…