Enkele reis naar het onbekende

Haveningang van Nieuwpoort.

Haveningang van Nieuwpoort.

Wel heen, maar voorlopig niet terug varen. Dat is wat we van plan zijn. Gaan we vertrekken? Ja, maar we komen ook weer terug. Om na een poosje weer een stukje verder te zeilen. Een enkele reis dus.

Vakantie

Op die manier kunnen we werk en zeilen mooi combineren. Want waarom zou je in een vakantie van drie weken al na een paar dagen weer in gedachten met de terugreis bezig zijn?

In het voorjaar van 2013 gaat onze Nomas weer te water. We hebben dan nog ruim een maand om de laatste voorbereidingen te treffen. Daarna verwachten we met Hemelvaartsdag zee te kunnen kiezen om koers te zetten naar de zuidkust van Engeland. Natuurlijk blijft het altijd onzeker of we, gelet op de weersomstandigheden, wel in Engeland kunnen komen.

Geen stress

Stel dat er voortdurend een wind uit de verkeerde richting waait, dan treedt plan B, of zelfs plan C in werking. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat we binnendoor naar Zeeland varen. Of dat we een paar tussenstops in Scheveningen of Vlissingen maken en misschien niet verder komen dan Zeebrugge of Nieuwpoort. Geen probleem, want het belangrijkste is dat we er van genieten en de stress van het dagelijks werk een beetje achter ons kunnen laten.

Verdere plannen

En daarna? Zoals de plannen nu zijn, willen we vanaf Wight een beetje gaan coasthoppen. Er zijn daar nog zoveel mooie plekken waar we willen kijken, dat we verwachten wel een paar weken onder de pannen te zijn.

Daarna steken we Het Kanaal over om de Franse kust te verkennen. Ook daar is genoeg te beleven en voor zeilers is het, mede vanwege de sterke getijdebeweging, een uitdagend vaargebied. Als het allemaal gaat zoals we willen dan laten we de boot voor de wintermaanden achter in een Franse haven. Dat is toch net iets gemakkelijker dan een Engelse haven vanwege de heen- en terugreis die we waarschijnlijk per trein zullen doen.

Uitwerking

Als ik dit schrijf, duurt 2012 nog een paar dagen. De boot ligt op de kant en we zijn allerlei voorbereidingen aan het treffen voor een aantal werkzaamheden die nog aan boord moeten worden verricht (waaronder de montage van zonnepanelen en een windmolen, vervanging van de manchet van de saildrive en vervanging van een paar afsluiters). Maar stapje-bij-beetje worden de plannen concreter. Ik houd u op de hoogte.

Geplaatst in De plannen en getagd met , .

3 reacties

 1. Heel goed plan, ultiem genieten zonder stress van de terugreis. Ticket Schiphol is overal te krijgen en varieert van betaalbaar tot spot goedkoop. Mijn ervaring is dat buitenlandse havens (Europa) beter beveiligd zijn dan in NL, dus je kan met een gerust hart de Nomas ergens een paar weken laten liggen. Zo de wind waait, vaart mijn bootje. Geniet er van. Walter

 2. Heel fijn voor jullie dat de zwerfplannen er terug komen. Wat gaat de tijd toch snel, het is als gisteren dat ik bij jullie als eerste boekte en dan in september een weekje samen zeilen in Portugal, was 2006 dan…..
  Ik val in herhaling als ik schrijf dat toen jullie terug naar Nederland zeilden ik wist dat dit geen lang leven beschoren was. Ik ken het gevoel van die voortdurende drang maar jammer genoeg kan ik dat zelf niet realiseren. Toch ben ik tevreden met onze “kleinere” zeilavonturen in binnen en buitenland.
  Het gaat jullie goed en geef de NOMAS de sporen…..

  Guy

 3. hoi, geweldig van jullie nieuwe horizon verijking te lezen. Zal zeker een hele nieuwe ervaring worden . Wij liggen in Kopenhagen te genieten. Zijn ook weer op pad.
  Behouden vaart en blijf genieten. meindert en tineke hoekstra. s.y.swalker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.