Nomas op het IJsselmeer (foto Ingeborg Berghuijs)

NOMAS zeilt naar de Portugese Algarve

In het voorjaar van 2006 loopt onze NOMAS, een Bavaria 42 Cruiser, van stapel. Nadat we paar paar weken in Nederland wat proefvaarten maken zijn we klaar voor vertrek. Onder herfstachtige omstandigheden laten we bij Schokker in Volendam nog snel een zonnetent op de boot monteren. Als dat binnen een dag voor elkaar is, vertrekken we naar de Portugese Algarve.

Via IJmuiden en de Belgische kust zeilen we door naar Eastbourne aan de Engelse zuidkust. Daar wacht ons een bijzondere ontmoeting met de havenmeester. Enkele jaren geleden waren we hier met onze Compromis 39. Die luisterde ook naar de naam ‘NOMAS’. En we staan nog steeds in het systeem van de haven. Dus: “Welcome mr. Van Dijk.”

Haven in Plymouth.

Na een servicebeurt aan de motor in Plymouth steken we de Golf van Biskaje over. Na ruim drie etmalen arriveren we veilig in het Noord-Spaanse La Coruña. Vanaf nu gaan we stapsgewijs naar het zuiden.

Enkele dagen later maken we kennis met de befaamde Nortada, de stevige Portugese wind uit het noorden. ’s Morgens gaan we met weinig wind de haven uit. In de loop van de dag wakkert de wind aan tot een dikke 6 Bft. Als we dan ’s avonds in de volgende haven arriveren is in de meeste gevallen de wind gaan liggen.

Cascais
In Cascais maken we een wandeling langs de boulevard.

In dagtripjes gaan we gestaag door naar het zuiden. In Cascais en Sagres hebben we gelegenheid om een beetje rond te kijken. Veel tijd om de toerist uit te hangen, want we willen geen tijd verspillen nu de omstandigheden ideaal zijn.

Vanuit Sagres zeilen we rond Kaap St. Vincent, de meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa. Op de minuut af drie weken later meren we af in de marina van Portimão. Hoewel met name de tocht langs de Portugese westkust nogal pittig was, heeft de boot zich uitstekend gehouden.

NOMAS voor anker bij Lagos, Algarve, Portugal.
Terwijl de NOMAS in de haven ligt, brengen wij een bezoek aan Sagres.

Zie ook ons Vaarplan vanaf 2006.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsen en wandelen langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


 • Pareltje in het Franse binnenland

  La Canourgue

  Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.