Wifi, 3G en andere zaken

3G modem - router
3G modem – router

Onze wensen zijn wel duidelijk, we willen de weersverwachting kunnen zien, de gribfiles downloaden, onze website bijwerken, de social media bedienen en het e-mailverkeer verzorgen. Technisch gezien allemaal niet zo ingewikkeld, maar de aanschaf van een laptop waarop bij voorkeur Windows 7 staat geïnstalleerd, heeft nogal wat voeten in aarde.

Om te beginnen hebben we een fraai kastje gekocht (onder andere verkrijgbaar bij Yachtcontrol in Hattem) waarmee we aan boord onze eigen netwerk kunnen maken. Voor de verbinding met het wereldwijde web zorgt een duokaart van de simkaart van de mobiele telefoon. Om een flink bereik te realiseren bevestigen we een speciale antenne op de fraaie paal op de spiegel. We hebben het nog niet geprobeerd, maar volgens ingewijden zou een bereik van 25 mijl uit de kust moeten lukken.

Configuratie van 3g modem – router

De configuratie heeft nogal wat voeten in aarde, daar het apparaat standaard is ingesteld voor een datakaart van KPN. Wij willen de kaart van T-mobile gebruiken en dan zijn andere instellingen nodig. Met de bijgeleverde handleiding is het even puzzelen, maar als alle juist is ingesteld werkt het apparaat perfect. We kunnen via de draadloze router een laptop, een iPhone of een iPad verbinding laten maken met internet. En als je wat sleutelt aan de instellingen kunnen die apparaten ook nog met elkaar praten.

Wifi adapter

Een veel eenvoudiger voorziening is de adapter met antenne (o.a. verkrijgbaar bij tcshop.nl) die zorgt voor extra goede ontvangst van een wifi-signaal in de haven of op de ankerplaats. Dit hebben we al wel kunnen testen. In de riante omstandigheden van de huiskamer konden we ineens verbinding maken met een kleine dertig thuisnetwerken. Waarvan de meeste waren beveiligd, dat dan weer wel. De installatie is eenvoudig: aanlsuiten via de USB-poort, CD met stuurprogramma’s installeren en aan de slag.

Alfa usb adapter
Alfa usb adapter

Deze Alfa AWUS036H High Power WiFi USB Client (daar heeft een marketingafdeling over nagedacht) onderscheidt zich door de 5dBi antenne (ipv 2 dBi) en de handige houder met zuignap. Deze USB 2.0 adapter is geschikt voor draadlozenetwerken conform de normen 802.11b/g op de 2.4GHz frequentie. De adapter voorziet in een High Speed Wireless verbinding met een overdrachtssnelheid van maximaal 72Mbps.

Bekende dongel

Dan hebben we nog de bekende dongel. In ons geval een USB-stick met een datakaart van Vodafone (www.vodafone.nl). Hiermee kunnen we bijvoorbeeld ook verbinding maken als we de laptop meenemen naar een leuke ambiance op de wal waar (nog) geen wifi beschikbaar is.

USB dongel
USB dongel.

En dan de laptop. Dat had wat meer voeten in aarde. Hoewel wij echte Apple-fans zijn, willen we voor aan boord toch een eenvoudige Windows-laptop hebben. Die blijkt lastig te vinden, want alle nieuwe modellen zijn inmiddels uitgerust met Windows 8. Geen probleem, zou je zeggen. Dat is het echter wel, want de meeste navigatiesoftware is (nog) niet geschikt voor de nieuwste besturing van Microsoft. Uiteindelijk vinden we wat we zoeken. Op de valreep, bij V&D.

Geplaatst in Techniek en getagd met , .

4 reacties

  1. Interessante info Cees. Ik zou er zelf nog een bij willen toevoegen, via je mobiele telefoon een hotspot genereren waar je vervolgens met je mac-air / ipad weer op kan inloggen. succes verzekerd. Wel even je data limiet in de gaten houden tenzij je onbeperkt hebt afgesproken

  2. Ha Jaap, inderdaad een goede optie. Zelf heb ik het onderweg een paar keer geprobeerd (iPhone/iPad), maar dat werkte niet optimaal. Natuurlijk kan dat ook hebben gelegen aan het slechte netwerk ter plekke.

  3. ik lees dat je een aparte windows machine hebt gekocht terwijl je een mac hebt? ik heb windows (XP en 7) op mijn mac en t werkt perfect. (en goedkoper)

    • Dag Henk, de configuratie zoals jij beschrijft had ook gekund, maar ik wilde een aparte laptop hebben voor de navigatie en communicatie. Mijn MacBook Pro gebruik ik voor het monteren van filmpjes, bewerken van foto’s etc. We zijn er overigens in geslaagd een eenvoudige – en voordelige – laptop te vinden die voldoende capaciteit heeft voor de toepassingen die ons voor ogen staan, is uitgerust met Windows 7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.