Na een rit door het fraai glooiende landschap van Normandië komen we in Abbeville, gelegen aan de rivier de Somme in Noord-Frankrijk. “Met een bevolking van ongeveer 25.000 inwoners staat de stad bekend om haar historische monumenten, middeleeuwse architectuur en haar belangrijke rol in de Franse geschiedenis”, aldus de bronnen die we raadplegen.
Of dat klopt, onderzoeken we als we op de fiets over een riant fietspad langs het Canal Napoleon naar de stad rijden. Abbeville is niet alleen een knooppunt in de regio Picardië, maar ook een aantrekkelijke bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar geschiedenis, cultuur en natuurschoon, lezen we.
Geschiedenis van Abbeville
De geschiedenis van Abbeville gaat terug tot de Romeinse tijd, maar het was in de middeleeuwen dat de stad opbloeide. Door haar strategische ligging aan de rivier de Somme en de nabijheid van de zee, werd Abbeville een bruisend handelscentrum. De stad was een productiecentrum voor textiel, vooral bekend om haar lakenindustrie, wat haar aanzien en welvaart opleverde.
Abbeville kreeg in 1184 stadsrechten van graaf Filips van de Elzas. In de daaropvolgende eeuwen ontwikkelde de stad zich verder als een economisch en politiek centrum. Tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) was Abbeville, zoals veel steden in Noord-Frankrijk, het toneel van gevechten tussen de Franse en Engelse legers. In 1477 lijfde koning Lodewijk XI de stad in bij het Koninkrijk Frankrijk. Dat betekende het einde van haar onafhankelijke status.
Abbeville tijdens en na WO II
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Abbeville zwaar beschadigd. In mei 1940, aan het begin van de Duitse invasie van Frankrijk, bombardeerde de Luftwaffe de stad. Veel middeleeuwse en renaissancegebouwen die de stad zijn historische charme gaven, werden verwoest. Na de oorlog begon Abbeville langzaam aan de wederopbouw, en hoewel veel van de historische gebouwen verloren zijn gegaan, blijft de stad een belangrijk cultureel en historisch centrum.
Ondanks de schade die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd toegebracht, zijn er in Abbeville nog verschillende historische bezienswaardigheden te vinden. Een van de meest opvallende gebouwen is de Collégiale Kerk van Saint-Vulfran, een indrukwekkend gotisch bouwwerk dat dateert uit de 15e eeuw.
De kerk, gewijd aan de patroonheilige van de stad, is een voorbeeld van gotische architectuur in Noord-Frankrijk. De façade, met zijn torenhoge spitsen en gedetailleerde beeldhouwwerken, is indrukwekkend. Hoewel de kerk schade opliep tijdens de oorlog, is het gebouw gerestaureerd en is nu een symbool voor de veerkracht van de stad, aldus de beschrijving van het plaatselijke Office de Tourisme de la Baie de Somme.
Chateau de Bagatelle
Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Château de Bagatelle, een elegant landhuis uit de 18e eeuw. Het kasteel ligt in een park en omgeven door tuinen die bezoekers een serene plek bieden om te wandelen en te genieten van het landschap. Vanwege ons korte verblijf in Abbeville hebben we geen gelegenheid gehad het kasteel te bezoeken, maar het schijnt de moeite waard te zijn.
Dat geldt ook voor het Musée Boucher-de-Perthes, een ander cultureel icoon van Abbeville. Dit museum is vernoemd naar de archeoloog Jacques Boucher de Perthes, die in de 19e eeuw pionierswerk verrichtte op het gebied van de prehistorie. Het museum herbergt een collectie kunstwerken, archeologische vondsten en historische voorwerpen. Ook biedt het inzicht in de geschiedenis van Abbeville en de regio.
Schoonheid van de Sommevallei
Naast haar historische en culturele bezienswaardigheden staat Abbeville ook bekend om haar natuurlijke omgeving. De stad ligt in de vallei van de Somme,. Dit gebied dat is beroemd om zijn uitgestrekte wetlands, kanalen en vogelreservaten. De Baai van de Somme, gelegen op korte afstand van Abbeville, is een van de mooiste natuurgebieden in Frankrijk met een rijke biodiversiteit.
Tegenwoordig is Abbeville een levendige stad die zowel haar rijke geschiedenis als haar moderne cultuur omarmt. De stad heeft een gevarieerd cultureel programma, met festivals, markten en tentoonstellingen die het hele jaar door plaatsvinden. De jaarlijkse Fête de la Saint-Vulfran, ter ere van de patroonheilige van de stad, is een van de hoogtepunten van het jaar. De straten van Abbeville komen tot leven komen met muziek, dans en festiviteiten.
Canal de Napoleon
Na een kort bezoek aan de stad fietsen we een flink stuk langs het Canal de Napoléon. Dit vaarwater is ook bekend als het Canal de la Somme, een historisch kanaal dat loopt van Saint-Simon naar de Baai van de Somme, nabij Abbeville. Het kanaal werd aangelegd tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte. Doel was om een veilige en efficiënte transportroute te creëren voor goederen tussen de steden in de regio Picardië en de zee.
Abbeville, een aardige tussenstop als je langs de kust naar het zuiden reist. Misschien zijn we een beetje verwend, maar wij hebben aantrekkelijkere steden gezien. Daarom kijken we uit naar onze volgende bestemming, Fécamp. Daar hebben we bijzondere herinneringen liggen en we hopen op een nieuw ‘Weet je nog’ moment.
Geef een reactie