Omnia oven

Getest: de Omnia, een broodbakpan

Brood bakken in een pan
Helaas, voor de croissants werd het te heet.

Om verzekerd te zijn van vers brood tijdens onze zeiltochten neem ik mijn toevlucht tot het ondervragen van collega zeilers die vaker brood aan boord bakken. De mooiste en snelste oplossing zou de broederpan bieden, niet diegene die je overal kunt kopen, die met de vorm van een tulband, nee, een platte.

Via het internet zoek ik vele adressen op bel ik talloze winkels. ‘Nee mevrouw die ken ik niet’, is bijna een standaard antwoord. Tot ik contact krijg met een winkelier in Amsterdam. Helaas kan zijn leverancier de gezochte pan niet meer leveren.

Op zoek naar de wonderpan

Plan B treedt in werking: op zoek naar de wonderpan of, z’n nieuwe naam, de Omnia, een ronde bakvorm met een gat in het midden en een deksel erop. Om deze pan nog voor onze vakantie te bemachtigen kost enige moeite, maar de watersportzaak bij de haven bestelt enthousiast de pan en voor ons vertrek kan ik hem ophalen.

Zwarte croissants

Eerst maar eens voorgebakken brood proberen; croissants moet niet zo moeilijk zijn. Hetafstellen van de juiste warmte verloopt niet zo goed en de croissants komen zwart onder de deksel vandaan!

Dan maar eens voorgebakken pistoletjes op een laag vuurtje, zowaar, een heerlijke bakgeur vult de kajuit en knapperig verse broodjes zijn het resultaat.

Kneden en rijzen

Nu zijn we toe aan het ‘echte’ werk. Brood bakken. Toch eerst maar kant-en-klaar bakmeel van AH, water erbij, kneden, 30 minuten rijzen, daarna uitrollen in de pan, de Omnia, nu 90 minuten rijzen, daarna de pan op het gas met de stand op laag.

Op de verpakking staat een half uur op 220 gr. Welnu 45 minuten later blijkt bij test dat de korst hard genoeg is en gaan we er vanuit dat het brood goed is.

Gespannen snijden we het brood door en proeven een stukje. Heerlijk, helemaal goed. We gaan op zoek naar meel, want dit smaakt naar meer.


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


advertentie


2 reacties op “Getest: de Omnia, een broodbakpan”

  1. Rainier avatar
    Rainier

    Ook wij hebben er nu 1, zal ons ook benieuwen ……

  2. nau werner avatar
    nau werner

    was heel fijn om even je buur te mogen zijn…
    Werner Nau
    Chiringuito 55 bavaria
    werner.nau@skynet.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.