Omnia oven

Getest: de Omnia, een broodbakpan

Brood bakken in een pan
Helaas, voor de croissants werd het te heet.

Om verzekerd te zijn van vers brood tijdens onze zeiltochten neem ik mijn toevlucht tot het ondervragen van collega zeilers die vaker brood aan boord bakken. De mooiste en snelste oplossing zou de broederpan bieden, niet diegene die je overal kunt kopen, die met de vorm van een tulband, nee, een platte.

Via het internet zoek ik vele adressen op bel ik talloze winkels. ‘Nee mevrouw die ken ik niet’, is bijna een standaard antwoord. Tot ik contact krijg met een winkelier in Amsterdam. Helaas kan zijn leverancier de gezochte pan niet meer leveren.

Op zoek naar de wonderpan

Plan B treedt in werking: op zoek naar de wonderpan of, z’n nieuwe naam, de Omnia, een ronde bakvorm met een gat in het midden en een deksel erop. Om deze pan nog voor onze vakantie te bemachtigen kost enige moeite, maar de watersportzaak bij de haven bestelt enthousiast de pan en voor ons vertrek kan ik hem ophalen.

Zwarte croissants

Eerst maar eens voorgebakken brood proberen; croissants moet niet zo moeilijk zijn. Hetafstellen van de juiste warmte verloopt niet zo goed en de croissants komen zwart onder de deksel vandaan!

Dan maar eens voorgebakken pistoletjes op een laag vuurtje, zowaar, een heerlijke bakgeur vult de kajuit en knapperig verse broodjes zijn het resultaat.

Kneden en rijzen

Nu zijn we toe aan het ‘echte’ werk. Brood bakken. Toch eerst maar kant-en-klaar bakmeel van AH, water erbij, kneden, 30 minuten rijzen, daarna uitrollen in de pan, de Omnia, nu 90 minuten rijzen, daarna de pan op het gas met de stand op laag.

Op de verpakking staat een half uur op 220 gr. Welnu 45 minuten later blijkt bij test dat de korst hard genoeg is en gaan we er vanuit dat het brood goed is.

Gespannen snijden we het brood door en proeven een stukje. Heerlijk, helemaal goed. We gaan op zoek naar meel, want dit smaakt naar meer.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie



Meer berichten

  • Tocht door de middeleeuwen

    Peratellada in Catalonië.

    In Peratallada, Monells en Pals, drie dorpjes in de binnenlanden van Catalonië, maken we een tocht door de middeleeuwen. Hier dwalen we eindeloos door de nauwe straatjes, klauteren we over steile trappen en wandelen we langs eeuwenoude huizen. Elk moment stuiten we weer op een uniek fotomomentje. Nee, hier raak je niet snel uitgekeken. Eerste…

    Lees meer…


  • Heksenjacht in Viladrau

    Hekserij in Viladrau

    Dat we na een rit door de Catalaanse heuvels in een dorp terecht zouden komen waar de heksenjacht zo met de geschiedenis is verweven, hadden we niet kunnen bevroeden. Pas toen we één van de vele wandelpaden rond Viladrau ontdekten, zagen we welke wreedheden hier in het verleden hebben plaatsgevonden. Viladrau ligt aan de rand…

    Lees meer…


  • Girona laat ons versteld staan

    Kleurrijke huizen langs de rivier in Girona.

    Sevilla, Valencia, Barcelona, Cadiz, Salamanca. Prachtige Spaanse steden waar je met veel genoegen een paar dagen kunt doorbrengen, weten we uit ervaring. Girona stond niet op ons lijstje, maar nu we op een regenachtige dag een bezoek aan de stad brengen, vallen we van de ene in de andere verbazing. Onderweg van Nederland naar Spanje…

    Lees meer…


  • Klooster van Santes Creus

    Santes Creus

    Soms kom je geheel onvoorbereid op een plek die tot een ware ontdekkingsreis leidt. Dat overkomt ons als we Falset in Catalonië achter ons laten en een klein uur later parkeren bij het klooster van Santes Creus. Eigenlijk zochten we gewoon een veilige plaats om de nacht door te brengen, maar we dwalen uren door…

    Lees meer…


advertentie


2 reacties op “Getest: de Omnia, een broodbakpan”

  1. Rainier avatar
    Rainier

    Ook wij hebben er nu 1, zal ons ook benieuwen ……

  2. nau werner avatar
    nau werner

    was heel fijn om even je buur te mogen zijn…
    Werner Nau
    Chiringuito 55 bavaria
    werner.nau@skynet.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.