Omnia oven

Getest: de Omnia, een broodbakpan

Brood bakken in een pan
Helaas, voor de croissants werd het te heet.

Om verzekerd te zijn van vers brood tijdens onze zeiltochten neem ik mijn toevlucht tot het ondervragen van collega zeilers die vaker brood aan boord bakken. De mooiste en snelste oplossing zou de broederpan bieden, niet diegene die je overal kunt kopen, die met de vorm van een tulband, nee, een platte.

Via het internet zoek ik vele adressen op bel ik talloze winkels. ‘Nee mevrouw die ken ik niet’, is bijna een standaard antwoord. Tot ik contact krijg met een winkelier in Amsterdam. Helaas kan zijn leverancier de gezochte pan niet meer leveren.

Op zoek naar de wonderpan

Plan B treedt in werking: op zoek naar de wonderpan of, z’n nieuwe naam, de Omnia, een ronde bakvorm met een gat in het midden en een deksel erop. Om deze pan nog voor onze vakantie te bemachtigen kost enige moeite, maar de watersportzaak bij de haven bestelt enthousiast de pan en voor ons vertrek kan ik hem ophalen.

Zwarte croissants

Eerst maar eens voorgebakken brood proberen; croissants moet niet zo moeilijk zijn. Hetafstellen van de juiste warmte verloopt niet zo goed en de croissants komen zwart onder de deksel vandaan!

Dan maar eens voorgebakken pistoletjes op een laag vuurtje, zowaar, een heerlijke bakgeur vult de kajuit en knapperig verse broodjes zijn het resultaat.

Kneden en rijzen

Nu zijn we toe aan het ‘echte’ werk. Brood bakken. Toch eerst maar kant-en-klaar bakmeel van AH, water erbij, kneden, 30 minuten rijzen, daarna uitrollen in de pan, de Omnia, nu 90 minuten rijzen, daarna de pan op het gas met de stand op laag.

Op de verpakking staat een half uur op 220 gr. Welnu 45 minuten later blijkt bij test dat de korst hard genoeg is en gaan we er vanuit dat het brood goed is.

Gespannen snijden we het brood door en proeven een stukje. Heerlijk, helemaal goed. We gaan op zoek naar meel, want dit smaakt naar meer.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie



Meer berichten

  • Uitstapje naar bruisend Altea

    Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

    Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

    Lees meer…


  • Bochtige route door de bergen

    Moraira

    Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

    Lees meer…


  • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

    Coves de Sant Josep.

    Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

    Lees meer…


  • Terug in de tijd in Besalú

    Besalu, Spanje

    Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

    Lees meer…


advertentie


2 reacties op “Getest: de Omnia, een broodbakpan”

  1. Rainier avatar
    Rainier

    Ook wij hebben er nu 1, zal ons ook benieuwen ……

  2. nau werner avatar
    nau werner

    was heel fijn om even je buur te mogen zijn…
    Werner Nau
    Chiringuito 55 bavaria
    werner.nau@skynet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.