body of water under fog

Op het Wad de mist in

Op het Wad de mist in

Onlangs zag ik in een regionale krant een opmerkelijk bericht. De schipper van een zeiljacht was bekeurd, omdat hij tijdens mist op de Waddenzee niet voor anker was gegaan. Gebruikmakend van zijn radar had hij zijn weg vervolgd.

Officier van Justitie

En dat mag niet. Althans, niet op de Waddenzee. Dit gebied behoort namelijk nog tot de binnenwateren van Nederland en daar is varen tijdens mist voorbehouden aan de beroepsvaart, aldus de in het artikel geciteerde Officier van Justitie. De schipper kreeg een bekeuring; zijn jacht was immers niet uitgerust met een professionele radar en een bochtaanwijzer.

Maar de schipper berust niet in zijn lot, zo meldt de krant, en laat de zaak voorkomen. Bij het ter perse gaan van deze editie van Zeilen was de uitspraak nog niet bekend, maar we volgen de ontwikkeling op de voet.

Ten anker komen

Is er dan een regel die zegt dat pleziervaart tijdens slecht zicht niet mag varen? Ja, die is er. Artikel 6.29 van het BPR, het Binnenvaart Politie Reglement, schrijft namelijk voor dat een schip op de in bijlage 9 van het reglement genoemde wateren alleen mag varen als het vaart op de radar. Inderdaad, dat deed de schipper ook, maar hij maakte daarbij geen gebruik van een radar die voldoet aan de eisen die worden gesteld aan een radar voor de binnenvaart. Het alternatief? Vastmaken of ten anker komen en wachten tot het zicht verbetert.

Op zee

Anders zijn de regels op zee. Daar mag een jacht tijdens mist wél op de radar varen. Niet omdat het nadrukkelijk is toegestaan, maar vanwege het ontbreken van een verbod. Zelf werd ik afgelopen zomer langs de Normandische kust regelmatig overvallen door dichte tot zeer dichte mist. Cherbourg liepen we aan zonder dat we de havenhoofden konden zien. Geen pretje moet ik toegeven, maar door gebruik te maken van de radar, AIS en de marifoon werd het risico naar mijn mening redelijk ingeperkt. Bovendien hadden we geen andere keuze.

Goed zeemanschap

Nu kun je discussiëren over de vraag of ten anker komen aan de rand van een vaargeul op de Waddenzee veiliger is dan doorvaren met behulp van een radar. Ook al is dit een niet voor de binnenvaart goedgekeurd apparaat. Dat staat echter los van de regels van het BPR.

Interessant is in dit verband de regel van ‘Goed zeemanschap’. Stel dat de schipper het vanuit dit oogpunt verstandiger en veiliger vindt om, turend op zijn radarscherm, door te varen dan in een druk bevaren geul ten anker te komen. Ik ben benieuwd naar het oordeel van de rechter. En naar uw mening.

Deze column verscheen eerder in Zeilen (september 2013).


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.

Deel dit bericht


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.