La Canourgue

Pareltje in het Franse binnenland

Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een pareltje: La Canourgue. Ook maakten we eindelijk een tussenstop in Langres.

Tijdens onze vorige tochten van en naar het zuiden namen we ons steeds voor een bezoek aan Langres te brengen. Dat zat er iedere keer niet in. Nu willen we de historische stad niet weer links laten liggen. Na een gratis overnachting in Redange in Luxemburg rijden we door naar Langres. Daar is een aantrekkelijke camperplaats binnen de vestingmuren aan de rand van de oude stad.

Vanaf deze plek ben je binnen een paar minuten in het centrum. Ook is het een prima startpunt voor een wandeling over de metersdikke stadsmuren die nog steeds intact zijn. Als je Langres bezoekt is dit echt een aanrader. Niet alleen duik je hier in de historie, ook heb je door de hoge ligging van de stad een schitterend uitzicht over de omgeving. En de vriendelijke mevrouw in het Office du Tourisme biedt graag een plattegrond aan van de verschillende routes.

Eindelijk in Langres

Een wandeling door de geplaveide straten van Langres voelt als een reis terug in de tijd. Het oude centrum is bezaaid met gotische en renaissance gebouwen, met als hoogtepunt de imposante kathedraal van Saint-Mammès. Deze dateert uit de 12e eeuw en is een meesterwerk van religieuze architectuur. Binnen beland je, omgeven door fraaie glas-in-loodramen, in een serene sfeer die uitnodigt tot reflectie, zegt de folder van de VVV.

Naast al die architecturale pracht biedt Langres ook een scala aan culturele schatten. Bezoek bijvoorbeeld het Musée d’Art et d’Histoire, gehuisvest in een voormalig bisschoppelijk paleis, waar kunstwerken en artefacten zijn te bewonderen die de rijke geschiedenis van de regio illustreren. Vergeet ook niet de geboorteplaats van Denis Diderot te bezoeken, die nu is omgebouwd tot een museum dat een beeld geeft van zijn leven en werk. Gaat er geen belletje rinkelen? Diderot was een tijdgenoot van Spinoza en een prominente persoonlijkheid in de radicale Verlichting.

Route via Clemermont-Ferrand

In Langres zouden we graag een paar dagen willen blijven, maar ons eerste reisdoel is de Spaanse Costa Blanca, dus we hebben nog flink wat kilometers voor de boeg. Nu kunnen we natuurlijk over de Route du Soleil gaan, maar zoveel haast hebben we nou ook weer niet. Daarom kiezen we voor de route langs Clermont-Ferrand via de A75.

Op de reis van Spanje naar Nederland afgelopen voorjaar, overnachtten we in Autun. Veel meer dan het meertje aan de rand van de stad hebben we toen niet gezien. Daarom maken we nu vanaf de gratis camperplaats een wandeling naar het oude centrum. Een must see is het niet, maar als je besluit in Autun te overnachten is het de moeite waard om even de stad in te gaan.

Middeleeuws La Canourgue

Tijdens onze eerdere reis over de A75 hebben we deze tolvrije autoweg in omgekeerde richting gevolgd. Nu we in zuidelijke richting rijden kijken we met een frisse blik naar het indrukwekkende landschap dat deze snelweg omgeeft. Ook het befaamde viaduct van Millau – de enige plek in de route waar je tol moet betalen – zien we nu van een andere kant. Als we een plek zoeken om te overnachten vinden we een camperplaats niet ver van de snelweg. Daar wacht ons in alle opzichten een verrassing.

Zo belanden we in het dorpje La Canourgue. Prima camperplaats voor een nachtje, maar verder gaan onze verwachtingen niet. Als we besluiten even in beweging te komen en een wandeling naar het oude centrum maken, vallen we van de ene verbazing in de andere. Alsof we in de middeleeuwen zijn beland. Achter elk poortje, voorbij iedere straathoek wacht een nieuw fotomoment. Wat heerlijk om hier een uurtje rond te dwalen. Volg je de A75, maak dan zeker een tussenstop in La Canourge. In alle opzichten een aanrader.

Hoewel we ons hadden voorgenomen de tolwegen te vermijden, besluiten we het laatste stuk van St. Marie la Mer naar de Spaanse grens toch de betaalde snelweg te nemen. Op de heenreis gingen we binnendoor, maar dat is nogal een tijdrovende aangelegenheid. Dat het bij de tolpoorten zo druk al zo druk zijn hadden we niet verwacht. Om ons heen klink luid getoeter. Blijkbaar is dat bedoel om mensen te manen enige haast te maken. Helaas, het gaat echt niet sneller.

In Palamos – twee jaar geleden stonden we hier ook – pauzeren we even. Daarna houden we een beetje vakantie in Benicarlo en Xeraco. Beide camperplaatsen hebben een zwembad en dat is met de toenemende temperaturen bijzonder aangenaam. Ruim veertien dagen nadat we uit Nederland zijn vertrokken arriveren we op camperplaats Costa Blanca in l’Alfas del Pi, ook bekend terrein.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


2 reacties op “Pareltje in het Franse binnenland”

 1. Greet Colijn avatar

  Wij hebben weer met genoegen het verslag gelezen en de foto”s bekeken. Het is een geweldige manier om jullie pensionadatijd door te brengen.

  Groetjes uit het warme Nederland

  Toon en Greet

  1. Cees van Dijk avatar

   Dank jullie voor het compliment. Inderdaad, we proberen alles eruit te halen.
   Zojuist hoorden we dat het vandaag bij jullie slecht weer gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.