Tiengemeten ontdekken

Tiengemeten ontdekken

In het Haringvliet een onbewoond eiland? Jazeker. Tiengemeten was ooit bewoond, maar is nu teruggeven aan de natuur. Aan een van de meerboeien bij het eiland maken we de NOMAS vast. Met onze rubberboot gaan we naar het eiland voor een ware ontdekkingsreis.

“O, wat leuk”, zegt het meisje achter de bar als we haar vertellen dat we onze rubberboot in het minihaventje hebben vastgelegd. Nee hoor, het is geen probleem als we daar even blijven liggen en eerst een wandeling gaan maken. Dat we daarna terugkomen voor een lunch staat voor ons vast.

Wandelen op Tiengemeten

Voor een wandeling is het eigenlijk veel te warm en veel schaduw is er niet. Toch vinden we dat we op zijn minst een deel van het eiland moeten verkennen. Naar de veerboot is met deze temperaturen te ver, maar een rondje waarbij we het voormalige quarantainecentrum bekijken, lukt wel.

Havantje op Tiengemeten.
Haventje van Tiengemeten.

Nee, we maken geen schrijffout. Het is echt Tiengemeten. Die naam duidt op de grootte: een gemet is een oude landmaat van ruim 0,4 hectare. Het eiland is 7 kilometer lang en 2 kilometer breed. De maat van het eiland en de naam zijn nu niet meer met elkaar in overeenstemming. Oorspronkelijk was het grootste deel van het eiland verpacht aan boeren. Sinds 1997 is het een zogeheten nat natuurgebied.

Natuur, wandelen en fietsen

Boerengezinnen die vaak al generaties lang op Tiengemeten woonden werden destijds gedwongen hun boerderij op te geven. In mei 2007 verliet de laatste boer het eiland. Tien bewoners bleven achter. (Bron: Wikipedia)

Natuurmonumenten, de beheerder, zou het eiland volledig aan de natuur teruggegeven en afsluiten voor bezoekers. Dat is niet gebeurd en jaarlijks komen enkele tienduizenden bezoekers met de veerboot naar het eiland. Niet alleen kun je er heerlijk wandelen en fietsen, ook een overnachting in een tipi of andere tent is mogelijk (zie Tiny Parks Cast Away).

Overnachten op Tiengemeten kan in een tipi.
Overnachten op Tiengemeten kan in een tipi.

Daar we toch iets van de bewogen geschiedenis van Tiengemeten willen zien, wandelen we naar de Karentijn, althans wat er van is overgebleven. Meer dan een ruïne is het niet. Op panelen lezen we dat hier in vroeger tijden, toen het Haringvliet nog een open verbinding met de zee had, zeelieden in quarantaine gingen totdat de chirurgijn ze had gekeurd.

Restanten van de Karantijn

Terug in de tijd. In de negentiende eeuw was het Haringvliet een belangrijke poort tot de Rotterdamse haven. Schepen uit de Oost moesten bij Tiengemeten voor anker totdat de chirurgijn had bepaald of de bemanning vrij was van besmettelijke ziektes. Zieke zeelieden werden opgenomen in het quarantainehospitaal.

Restanten van het quarantaineverblijf op Tiengemeten.
Restanten van het quarantaineverblijf op Tiengemeten.

Eind negentiende eeuw nam een marinedepot met buskruit en brandstof de plaats van de quarantaine-inrichting in. Een deel van de quarantainegebouwen bleek ongeschikt als depot. Rond 1880 werden ze gesloopt.

Voor de opzichter van het marinedepot en de bewakers werden tussen 1879 en 1882 drie woningen gebouwd. Dit werd later de Karantijn genoemd. In 1938 is het afgelopen met het marinedepot. Alleen de Karantijn is – als ruïne – bewaard gebleven.

Gezonde lunch in de herberg

Na dit educatieve uitstapje vervolgen wij onze wandeling in de richting van het restaurant met het vriendelijke meisje waarover we het in het begin van dit stukje hadden. Daar bestellen we een gezonde lunch die vol enthousiasme wordt bereid en geserveerd.

In de loop van de middag varen we met het rubberbootje terug naar de NOMAS. Schommelend en veilig vastgeknoopt aan de meerboei ligt de boot geduldig op ons te wachten. Wegvaren uit het kleine haventje heeft nog wel wat voeten in aarde, want de vele waterplanten willen ons niet laten gaan. Of we nog een keer teruggaan? Zeker, want er valt nog veel te ontdekken op het eiland.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.

ReizenReizen

Meer berichten

 • Volop variatie in Hellevoetsluis

  Volop variatie in Hellevoetsluis

  Dat Hellevoetsluis een vestingstad is wisten we wel, maar dat je in en rond de vestingwerken zoveel kunt beleven hadden we ons nooit gerealiseerd. Ons verblijf in de stad aan het Haringvliet was een echte ontdekkingsreis. Hier kun je heerlijk wandelen rond en in de vesting of in het nabijgelegen natuurgebied, er is strand en […]

  Lees meer…


 • In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  Op de ankerplek bij het Stoommuseum in Medemblik waait het drie dagen stevig uit het zuidwesten. Zodra we een noordelijk windje krijgen, besluiten we naar het zuiden te zeilen. Volgens de weersverwachting staat er de komende dagen een oostelijke wind. Daar willen we van profiteren. Hellevoetsluis is onze bestemming en als de wind doet wat…

  Lees meer…


 • Voor anker bij het Stoommuseum

  Voor anker bij het Stoommuseum

  In al die jaren dat we op het IJsselmeer hebben gezeild, zijn we nog nooit in het kommetje bij het Stoommuseum in Medemblik geweest. Prachtige plek waar je beschut kunt liggen voor bijna alle winden. Strandje in de buurt. Er is zelfs een steiger waar je comfortabel uit je bijboot kunt stappen om even de…

  Lees meer…


 • In Medemblik wachten op de stoomtram

  In Medemblik wachten op de stoomtram

  Na enige discussie worden we het eens, met de NOMAS zijn we zeker tien jaar niet in Medemblik geweest. Tijd voor een bezoek aan deze historische stad. Ook willen we graag de stoomtram eens van nabij zien en een wandeling maken rond kasteel Radboud. Dat lukt. We mogen zelfs de werkplek van de twee machinisten…

  Lees meer…


advertentie


Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.