Tortosa hebben we enkele jaren geleden bezocht, maar toen waren we niet zo enthousiast over de stad. Nu we in Roquetes zijn en op de fiets naar de stad aan de Ebro rijden, kijken we er met andere ogen naar en moeten we onze mening bijstellen. Tortosa is zeker een bezoek waard.
Een historische schat aan de Ebro. Zo omschrijven de toeristische folders en website Tortosa graag. Inderdaad het is een ‘schilderachtige stad aan de oevers van de majestueuze Ebro, een verborgen juweel in Catalonië’. Nu hebben we al heel wat schilderachtige steden en pittoreske dorpjes bezocht. Daarom willen we graag met eigen ogen zien of de loftrompetten die worden afgestoken terecht muziek maken.
Naar de Mercado Municipal
Daarom stappen we op een zonnige morgen op de fiets voor de zes kilometer lange tocht van de camperplaats in Roquetes naar Tortosa. Een breed fietspad brengt ons, nadat we de imposante Ebro zijn overgestoken, bijna in het centrum van de stad. Onze eerste stop is de overdekte markt, de mercado municipal.
Niet alleen is de hal van buiten de moeite van het bekijken waard, ook binnen kom je ogen tekort. Bovendien worden je reuk- en smaakpapillen in alle opzichten geprikkeld. Hier vertrekken zonder iets te kopen is een bijna bovenmenselijke opgave.
Als we de markthal achter ons hebben gelaten, verdiepen we ons op een van de vele terrasjes in de rijke historie van Tortosa die teruggaat tot de Romeinse tijd. De geschiedenis van Tortosa is een verhaal van eeuwenoude beschavingen, veroveringen en bloeiende culturen. Oorspronkelijk gesticht door de Romeinen, die de strategische ligging aan de Ebro op juiste waarde wisten te schatten, bloeide de stad op als een belangrijk handelscentrum en als militair bolwerk.
Rijke culturele erfenis
Na de Romeinen kwamen de Moren die eeuwenlang over grote delen van Spanje regeerden. Nadat zij waren verjaagd, zwaaiden de christelijke koningen met de scepter van de macht. Dit alles resulteerde in een rijke en gevarieerde culturele erfenis, zoals we later op de dag tijdens onze wandeling – en onze klim naar de ruïnes van de imposante vestingwerken – zullen zien.
Aan de oever van de Ebro staat de kathedraal van Santa Maria de Tortosa: Dit gotische bouwwerk wordt gezien als één van meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Zes eeuwen, van de 12e tot de 18e eeuw, werd er gewerkt aan de imposante gevel. Met de elegante zuilen en glas-in-loodramen is de kathedraal een symbool van het religieuze en architectonische erfgoed van Tortosa.
Castell de la Suda
Na een wandeling door het centrum van de stad zetten we koers naar de overblijfselen van het Castell de la Suda. Dit Moorse fort dateert uit de 10e eeuw. Eenmaal op de top van de heuvels worden we beloond met een adembenemend uitzicht over de stad. Ook zien we op de omliggende heuvels tal van ruïnes van vestingwerken en fortificaties.
Terug in de stad wandelen we door El Call, één van de best bewaarde middeleeuwse Joodse wijken van Spanje, aldus het lokale toeristenbureau. Een terechte omschrijving, vinden we als we door de smalle straatjes scharrelen en de sporen van een van de oudste Joodse gemeenschappen van Europa volgen.
Museum en pinchos
Voor de liefhebber is een bezoek aan het Museum de Tortosa een aanrader. Voor diegenen die meer willen weten over de geschiedenis en cultuur van Tortosa, biedt het museum een fascinerende reis door de tijd. Van archeologische vondsten tot kunstwerken en historische artefacten, het museum biedt een diepgaand inzicht in de rijke historische en culturele erfenis van de stad.
Na onze hernieuwde kennismaking met Tortosa moeten we ons oordeel over de stad bijstellen. Enkele jaren geleden waren we hier op een grauwe winterse dag in januari. Later kwamen we nog een keer terug, maar toen hadden we nog weinig zicht op de Spaanse sluitingstijden van de winkels. Alles was toen uitgestorven. Nu schijnt de zon, bruist de stad en kunnen we ons bezoek afsluiten met een aantal voortreffelijke pinchos.
Geef een reactie