NOMAS onder grote belangstelling te water

Onder grote publieke belangstelling gaat de NOMAS deze week te water. Meestal wonen alleen de havenmeester en wij zo’n gebeurtenis bij, maar dit keer is er meer publiek op de been.

NOMAS te water in Deko Marina
Deze keer trekt de tewaterlating van de NOMAS flink wat publiek.

Voor ons is het altijd weer spannend als de boot in de kraan hangt en een paar minuten later drijft. Ook dit keer gaat ons hart wat sneller kloppen als de havenmeester van Deko Marina de boot van de bok tilt in met de nodige omzichtigheid in het water laat zakken.

Afsluiters en roerconstructie

Daar een paar afsluiters zijn vervangen en de complete roerconstructie is vernieuwd, voert één van de medewerkers van Jachtservice Flevoland gewapend met een zaklamp een grondige inspectie uit. “Alles droog”, luidt zijn boodschap.

Daarmee breekt het moment aan waarop we de motor kunnen starten. In Spanje ging dat vorig jaar niet zonder problemen. Kwestie van een knopje omzetten, maar toch. De herinnering aan dat ongelukkige moment komt nu weer bovendrijven. Er is echter geen enkele reden tot zorg, blijkt al snel. Starten en lopen, zoals dat heet.

Wachten op de tuiger

Bij het manoeuvreren wordt duidelijk dat de grondige renovatie van het roersysteem haar vruchten afwerpt. Nog niet eerder draaide het roer zo licht en gemakkelijk. Wel handig, want uitgerekend op het moment dat we achteruit de box moeten invaren staat er een stijve bries dwars op de haven.

Goed, we liggen. En dat zal nog wel even duren, want de tuiger heeft laten weten dat hij pas eind van deze maand tijd heeft om nieuwe vallen in te scheren en wat andere klusjes aan de mast kan doen. Voorlopig liggen we dus te liggen. Geen punt, want ook wij hebben nog het nodige te doen.

Geplaatst in Het logboek en getagd met .

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.