Santes Creus

Klooster van Santes Creus

Soms kom je geheel onvoorbereid op een plek die tot een ware ontdekkingsreis leidt. Dat overkomt ons als we Falset in Catalonië achter ons laten en een klein uur later parkeren bij het klooster van Santes Creus. Eigenlijk zochten we gewoon een veilige plaats om de nacht door te brengen, maar we dwalen uren door het eeuwenoude complex van het ‘monastir’.

Verborgen Juweel van Catalonië. Zo wordt het klooster van Santes Creus genoemd. Het ligt in het hart van de autonome Spaanse regio Catalonië. Voordat we hier aankwamen, hadden we er nog nooit van gehoord. Eerlijk gezegd zijn we ook niet op zoek naar een bijzondere bezienswaardigheid. Als je op doorreis bent, en dat zijn we, probeer je in de loop van de dag een plekje te vinden om even bij te komen en de nacht door te brengen.

Toeristische trekpleister

Dat valt dit keer niet mee, want de twee plaatsen die we aandoen voldoen in geen enkel opzicht aan onze wensen. Op de eerste hebben we het al snel bekeken. In alle opzichten is het – althans voor ons – een ongezellige plek waar we de camper niet onbeheerd achter willen laten om een eindje te wandelen. Op de tweede plek, aan de rand van een woonwijk, lunchen we. Daar laten we het bij. Ook hier nodigt niets uit om langer te blijven.

Bovendien speelt het weer ook niet echt mee. Dreigende wolken en af en toe wat regen zorgen allerminst voor een zonnige zondagmiddag. Totdat we door Aigumurcia rijden en bij het klooster van Santes Creus volop ruimte aantreffen op een enorme parkeerplaats. Dat we bij een toeristische trekpleister zijn beland, leidt geen twijfel. Alleen van toeristen is vandaag geen sprake.

Verborgen Juwell van Catalonië: Santes Creus.

Op een heuvel zien we de contouren van wat in de reisgidsen een historisch juweel wordt genoemd dat honderden jaren van geschiedenis en spiritualiteit belichaamt: het Klooster van Santes Creus. Dit eeuwenoude cisterciënzerklooster is een van de meest indrukwekkende religieuze monumenten van Spanje en een toevluchtsoord voor diegenen die op zoek zijn naar rust, reflectie en schoonheid, aldus de wervende tekst. Daar moeten we dus zeker even gaan kijken, vinden we.

Dienstbaarheid aan God

In de 12 eeuw stichtte de Cisterciënzerorde het Klooster van Santes Creus. Al snel werd het een centrum van spiritualiteit en geleerdheid in de regio. De monniken van Santes Creus leefden volgens de strenge regels van de orde, gewijd aan gebed en dienstbaarheid aan God, aldus de tekst van de folder die we bij de ingang van het klooster krijgen.

Eenmaal binnen realiseren we ons wat een bijzonder complex dit is. Eén van de meest opvallende kenmerken van het klooster is de combinatie van romaanse en gotische architectuur. Ook de kloosterkerk, met zijn imposante zuilen, gewelfde plafonds en verfijnde decoraties, is een meesterwerk van middeleeuwse bouwkunst.

Tijdens onze rondgang vergapen we ons aan een schat aan religieuze kunstwerken, waaronder altaarstukken, fresco’s en beeldhouwwerken, getuigen van de spirituele en artistieke bloei van die tijd. Ook opmerkelijk: overal hangt een serene rust. Zelfs de andere bezoekers durven nauwelijks hardop te praten, zo lijkt het.

Verhaal van Catalonië

Naast zijn architectonische pracht heeft het Klooster van Santes Creus ook een rijke geschiedenis die verweven is met het verhaal van Catalonië. Gedurende vele eeuwen diende het bijvoorbeeld als de laatste rustplaats voor verschillende koningen en edelen, waaronder koning Peter III van Aragón.

Honderden jaren is het klooster het middelpunt geweest van oorlogen, politieke onrust en secularisatie. Nu is het een oase van rust en voor pelgrims die op zoek zijn naar een moment van bezinning en liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

Als een waar cultureel en religieus erfgoed van Catalonië blijft het Klooster van Santes Creus een bron van verwondering en bewondering voor degenen die de moeite nemen om zijn majesteit te ervaren. Als een symbool van de eeuwige zoektocht naar het goddelijke en het menselijke verlangen naar vrede, blijft dit een lichtend baken van hoop en inspiratie voor de wereld.

Bron: folder klooster

Informatie over het klooster en boeken van rondleidingen: patrimonium.gencat.cat/monuments.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.