Suriname - Eendracht

Ruiken, voelen, horen, zien

Suriname - Eendracht

Nog een uur, dan vertrekt mijn vliegtuig naar een verre bestemming. Ik ben op weg naar Suriname om daar aan boord te stappen van de Eendracht voor de jaarlijkse Zeilen-reis. Met bijna veertig lezers gaan we een bijzondere zeiltocht maken van Paramaribo naar Curaçao.

Kapitein in de jungle

Terwijl ik wacht op de final call en de laatste hand leg aan dit stukje, denk ik terug aan de eerste keer dat ik Suriname bezocht. ‘t Is meer dan tien jaar geleden, maar de herinneringen aan dit bijzondere land en de geweldige mensen die er wonen zijn springlevend.

Vooral de tochten naar plekken in het binnenland staan me nog helder voor de geest. Bijvoorbeeld die keer dat we, diep in de jungle en ver weg van de westerse hectiek, in een indianendorp werden ontvangen door de hoofdman, hier aangeduid als ‘kapitein’. Terwijl de regen met bakken op het rieten dak van zijn onderkomen stortte, gaf hij zijn vrouw in het Nederlands opdracht om thee te zetten voor de gasten.

Of de dag waarop we van Paramaribo naar een dorpje reden waar een jong meisje in barensnood verkeerde. De verpleegster droeg een uniform dat was afgedankt door een universiteitsziekenhuis in Nederland, maar in de jungle voldoende status gaf. Ik maakte me zorgen over de urenlange rit over de weg vol gaten die de aanstaande moeder te wachten stond. “Tsja,” sprak de verpleegster, “we hebben hier nu eenmaal geen helikopters.”

Rijkdom van de natuur

Ook komen de beelden boven van die eindeloze tocht door de wildernis. Bloedheet was het. Onze gids maakte ons voortdurend attent op de rijkdom van de natuur. Wij zagen echter niets, hoorden geen geluid, roken geen onraad en voelden alleen maar het zweet over onze rug lopen

Toen drong nadrukkelijk tot me door hoe ver wij westerlingen van de natuur af staan. Voor veel zeilers is dat niet anders. We verlaten ons op apparatuur, baseren ons reisplan op gribfiles en weerberichten of kijken naar schermen. U weet, ook ik ben gek op schermpjes en knopjes, maar ik benijd mensen die dicht bij de natuur staan en niet afhankelijk zijn van technische hulpmiddelen. Waar ze ook zijn.

Deze column van Cees van Dijk werd eerder gepubliceerd in Zeilen (2 – 2014)


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.

Deel dit bericht


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.