Eindelijk, de gennakerboom

Montage van de gennakerboom
Zo moet de wegneembare boom op het voordek komen.

Het heeft flink wat voeten in aarde gehad, maar dit voorjaar hebben we dan eindelijk de gennakerboom gemonteerd. En we hebben nog nooit zoveel met onze halfwinder gevaren als in de zomer van 2012. Op de foto’s kunt u zien hoe we te werk gingen. Voor de duidelijkheid: de beugel die bij het ankerbeslag is bevestigd, monteerden we al twee jaar geleden.

De boom hebben we niet ingekort, zodat het bevestigingspunt op het voordek ruim achter (of voor, zo u wilt) de ankerbak valt. De werkzaamheden bestaan uit het monteren van de twee uiteinden en het in het dek schroeven van de twee ogen waar de boom aan kan worden bevestigd.

Popnageltangen

Probleem was wel, dat de popnageltangen zoals die bij de meeste doe-het-zelf winkels worden aangeboden, niet voldoen. Deze zijn namelijk te klein voor de popnagels van 6 mm. Wij mochten voor deze klus de tang van Tagrijn Emma in Lelystad-haven lenen.

Seldén, de producent van deze wegneembare gennakerboom, levert een duidelijke handleiding bij de boom. Ook staan daarin de maten, bijvoorbeeld van de maximale lengte die de boom voor de boeg mag uitsteken.

Advertenties
Zeilvakanties en zeilcursussen
Geplaatst in Techniek en getagd met .

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.