Varen met de wegneembare gennakerboom

Halfwinder en wegneembare gennakerboom van Seldén
Proefvaart met de wegneembare gennakerboom van Seldén.

Eigenlijk stelde de hele montage van de gennakerboom (van Seldén) niet zo veel voor. Nu het dan eenmaal voor elkaar was, moeten we natuurlijk dat immense zeil ook hijsen. Gelukkig is onze trip naar Lowestoft in het Pinksterweekend van 2012 een mooi moment op alles uit te proberen. Een lichte oostelijke wind en een koers die – de kenners weten dat – pal west is.

Gennakerboom

Eenmaal buitengaats klinkt dan ook al snel het commando: “Hijsen dat ding”. En het gaat boven verwachting goed. Dat hadden we dus veel eerder moeten doen. Dankzij de gennakerboom kan het voorzeil zich vrij bewegen van de preekstoel.

Bediening vanuit de kuip

Terwijl de halfwinder nog in de slurf zit, hijsen we het geheel omhoog en bevestigen we de schoot die we buiten de reling naar een blok bij de kuiprand geleiden. Om  de spanning op het voorlijk te kunnen reguleren monteren we een blokje bij de schoothoek en een blokje op de boom. Met de lijn die via geleideblokken aan de scepters naar achteren loopt kunnen we vanuit de kuip de spanning op het voorlijk regelen.

Schoten

Het mag wat vreemd klinken, maar we maken gebruik van één schoot. Die loopt door een blok zover mogelijk naar achteren. Ook die kunnen we dus vanuit de kuip bedienen. Daar we niet beschikken over extra lieren, moeten we de lier van de genuaschoot gebruiken voor de schoot van de halfwinder.

Gijpen en overstag

Als we overstag willen of gaan gijpen, trekken we de slurf naar beneden, brengen de schoot naar de andere kant en de slurf met het zeil voor het voorstag langs. Zodra alles weer in positie is, hijsen we de slurf omhoog en staat het zeil weer bol. Dit lijkt een wat omslachtige wijze van werken – en dat is het ook. We hebben echter flink wat vaardigheid met deze manoeuvre opgedaan waardoor we het tamelijk snel voor elkaar kunnen krijgen.

Details: www.selden.nl

Geplaatst in Het logboek en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.