Mijmeren onder de bimini

Mijmeren onder de bimini
Afgemeerd bij het sluisje van Workum.

In Nederland hebben we hem eigelijk alleen nog maar nodig gehad om de regen tegen te houden. Nu is het dan eindelijk zover: de bimini kan er op. En het is een mooi moment om vakantie te houden. Een paar dagen geleden moesten we ’s avonds de kachel nog ontsteken om het een beetje warm te hebben; nu vallen de mussen van het dak.

Helaas laat de wind het compleet afweten. In het kommetje bij de sluis van Workum lopen de temperaturen al snel aardig op. Ook de spanningen, want het blijft een gedrang voor en in het smalle sluisje.

Stalen Wibo

Met een goed glas in de hand mijmeren we over het verre verleden toen we hier voor het eerst arriveerden. Minstens twintig jaar geleden is het. We waren de trotse bezitters van een stalen Wibo 7.40. Prachtige boot, maar met een motor die ons tot wanhoop dreef.

Uiteindelijk waren we in Workum terecht gekomen, omdat hier de leverancier was gevestigd van de nieuwe Honda buitenboordmotor die we zouden aanschaffen. Ook die keer was de passage van het sluisje – met die defecte motor – een uitermate spannend avontuur.

Sputterende motor

Toen we eenmaal in de buurt van het centrum lagen afgemeerd, besloot ik geen meter meer te varen voordat de motor was vervangen. Aldus geschiedde. Nadat de Honda was geïnstalleerd, togen we naar de Friese meren. Nog geen vijf minuten wae we onderweg toen de spiksplinternieuwe motor begon te sputteren. Bleek dat de ontluchtingsklep van de benzinetank nog dicht zat.

Kleine kinderen

Koel gehouden door een paar glaasjes witte wijn halen we herinneringen op aan die mooie tijden van ons eerste avontuur in Friesland. Een boot van net zeven meter zonder enige faciliteiten en twee kleine kinderen. Maar we genoten met volle teugen. Net als nu.

Geplaatst in Het logboek en getagd met , .

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.