Koenigsmacker aan de Moezel

Voor het eerst camperen in het wild

Vanuit Weert rijden we in één ruk door naar een klein dorpje in het noorden van Frankrijk. Bij Koenigsmacker, een sluis in de Moezel, willen we overnachten. Dat wordt onze eerste nacht ‘in het wild’.

Eerlijk gezegd vinden we het best spannend. Zeker als we na een wat slingerende weg de sluis naderen en de parkeerplaats ontdekken die volgens onze gegevens de bedoelde vrije camperplaats is. Voorzieningen zijn er niet en er staat ook niet duidelijk aangegeven dat dit een camperplaats is.

Terug naar de Moezel

Zodra we de camper hebben geparkeerd, halen we de fietsen van het rek en gaan we de omgeving verkennen. Zo komen we bij een dam in Moezel waar volgens een informatiebord elektriciteit wordt opgewekt. Nadat we de dam, het ‘Sperrwerk’, achter ons laten komen we in Cattenom, een Frans dorpje waar nauwelijks iets valt te beleven. Vier koeltorens van de kerncentrale domineren het beeld.

Barrage de Koenigsacker
Barrage de Koenigsmacker.

Terug naar de Moezel dan maar. We volgen een fietspad lang het water dat deeluitmaakt van een uitgebreid fietsnetwerk. Als we ontdekken dat we bijna bij het befaamde Schengen zijn, besluiten we het fietspad langs de Moezel te volgen en welgemoed fietsen we in de richting van het dorp waar Europese landen ooit een overeenkomst sloten die onbeperkt verkeer van personen mogelijk maakte.

Schengen, symbool van grenzeloos Europa

Het schilderachtige wijndorpje Schengen bij het drielandenpunt werd dertig jaar geleden wereldberoemd – als symbool voor de open grenzen in Europa. Het Europamuseum van Schengen biedt een overzicht van het Verdrag van Schengen. Bovendien wordt verteld over de geschiedenis van Europa. Flaneer over de ‘Place des Étoiles’ met de landenzuilen en een stuk van de Berlijnse muur en neem een kijkje bij de drie stalen stèles op de ‘Place de l’Accord de Schengen’, raadt het lokale toeristenbueau aan.

Helaas komen we daar niet aan toe, want een naderende duisternis gooit roet in het eten. Hier fietsen in het donker willen we niet, dus gaan we met gezwinde spoed terug naar de camper. Eigenlijk hopen we dat er nog een avontuurlijke reiziger is neergestreken. Dat maakt ons verblijf bij de sluis niet alleen minder eenzaam, het stelt ons ook een beetje gerust. Wild kamperen is nu eenmaal geen dagelijkse kost voor ons.

Cattenom bij de sluis.
Aan de Moezel bij Cattenom, Frankrijk.

Helaas krijgen we geen gezelschap. Iedere keer als we de koplampen van een auto ontwaren, verwachten we dat de gendarmerie in aantocht is om ons weg te sturen. Tot onze geruststelling gebeurt dat niet en kunnen we de volgende ochtend al vroeg op pad naar onze volgende bestemming. Onze eerste nacht in het wild zit er op. Beetje onrustig geslapen. Zal het nog wennen, dat camperen op een vrije plek?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Langzaam langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Fietsend over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.