Vilanova de Sau

Natte voeten in Vilanova de Sau

Anderhalve eeuw geleden telde Vilanova de Sau, in het noorden van Catalonië, bijna twaalfhonderd inwoners. Nu zijn het er nog maar driehonderd. Als we laat in de middag een wandelingetje door het dorp maken, komen we niemand tegen. Uitgestorven is het.

Dat elke levendigheid ontbreekt, maakt het hier niet minder aantrekkelijk. Vanmorgen, toen we hier naartoe reden, raakten we al onder de indruk van de schitterende natuur. Via een slingerende en steeds smaller wordende weg kwamen we rond de middag aan op de camperplaats aan de rand van het dorp.

Vilanova de Sau
Een hele camperplaats in de wildernis helemaal voor onszelf.

Volgens de gegevens die we bij de voorbereiding van onze tocht hadden geraadpleegd, vormde de steile toegang naar de camperplaats een fikse uitdaging voor de chauffeur. Dat blijk echte keuze mee te vallen. Sinds kort is de op- en afrit voorzien van een degelijke betonnen bekleding. Nee, dan is de weg door de bergen een stuk spannender.

Vilanova de Sau
Romaanse kerk in Vilanova de Sau.

Zodra we onze plek hebben gevonden, steken we de stekker van de walstroom in het contact en jawel, gratis stoom. Bij het gebouwtje waar de sanitaire voorzieningen zijn ondergebracht is een stortplaats voor het afvalwater. Jammer dat onze voorgangers hier zo’n bende van hebben gemaakt.

Wandelen rond Vilanova de Sau

Volgens onze digitale reisgids kun je vanuit Vilanova de Sau prachtige wandelingen maken. Dus trekken we na de lunch onze wandelschoenen aan om de omgeving te verkennen. Onervaren als we zijn moeten we even zoeken naar het juiste pad, maar als we eenmaal de bordjes hebben gevonden, gaan we welgemoed op pad.

Na een paar minuten gaat het al mis en wreekt het gebrek aan ‘hiking experience’ zich. Voordat we het in de gaten hebben, zakken we tot onze enkels in de modder. Soppend in onze schoenen spoeden we ons terug naar de camper. Dan maar via het geasfalteerde pad naar het dorp in de verwachting dat we er een smakelijke cortado kunnen scoren. Dat blijkt ijdele hoop, in het dorp is echt niets te beleven.

Vilanova de Sau
Indrukwekkend landschap rond het uitgestorven Vilanova de Sau.

Terug naar de camper dan maar. Even overwegen we nog om de fietsen in gereedheid te brengen en naar het stuwmeer te rijden. Dat idee laten we varen met als excuus dat de het al laat in de middag is en we niet precies weten hoe lang we onderweg zullen zijn.

En daar staan we dan, moederziel alleen. Slechts omringd door ruisende bomen, een verbogen beekje en een adembenemend uitzicht op indrukwekkende rotsformaties. Een enkele keer komt er een auto langs, maar zodra de duisternis invalt wordt het stil. Heel stil.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Fietsen en wandelen langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.