Vilanova de Sau

Natte voeten in Vilanova de Sau

Anderhalve eeuw geleden telde Vilanova de Sau, in het noorden van Catalonië, bijna twaalfhonderd inwoners. Nu zijn het er nog maar driehonderd. Als we laat in de middag een wandelingetje door het dorp maken, komen we niemand tegen. Uitgestorven is het.

Dat elke levendigheid ontbreekt, maakt het hier niet minder aantrekkelijk. Vanmorgen, toen we hier naartoe reden, raakten we al onder de indruk van de schitterende natuur. Via een slingerende en steeds smaller wordende weg kwamen we rond de middag aan op de camperplaats aan de rand van het dorp.

Vilanova de Sau
Een hele camperplaats in de wildernis helemaal voor onszelf.

Volgens de gegevens die we bij de voorbereiding van onze tocht hadden geraadpleegd, vormde de steile toegang naar de camperplaats een fikse uitdaging voor de chauffeur. Dat blijk echte keuze mee te vallen. Sinds kort is de op- en afrit voorzien van een degelijke betonnen bekleding. Nee, dan is de weg door de bergen een stuk spannender.

Vilanova de Sau
Romaanse kerk in Vilanova de Sau.

Zodra we onze plek hebben gevonden, steken we de stekker van de walstroom in het contact en jawel, gratis stoom. Bij het gebouwtje waar de sanitaire voorzieningen zijn ondergebracht is een stortplaats voor het afvalwater. Jammer dat onze voorgangers hier zo’n bende van hebben gemaakt.

Wandelen rond Vilanova de Sau

Volgens onze digitale reisgids kun je vanuit Vilanova de Sau prachtige wandelingen maken. Dus trekken we na de lunch onze wandelschoenen aan om de omgeving te verkennen. Onervaren als we zijn moeten we even zoeken naar het juiste pad, maar als we eenmaal de bordjes hebben gevonden, gaan we welgemoed op pad.

Na een paar minuten gaat het al mis en wreekt het gebrek aan ‘hiking experience’ zich. Voordat we het in de gaten hebben, zakken we tot onze enkels in de modder. Soppend in onze schoenen spoeden we ons terug naar de camper. Dan maar via het geasfalteerde pad naar het dorp in de verwachting dat we er een smakelijke cortado kunnen scoren. Dat blijkt ijdele hoop, in het dorp is echt niets te beleven.

Vilanova de Sau
Indrukwekkend landschap rond het uitgestorven Vilanova de Sau.

Terug naar de camper dan maar. Even overwegen we nog om de fietsen in gereedheid te brengen en naar het stuwmeer te rijden. Dat idee laten we varen met als excuus dat de het al laat in de middag is en we niet precies weten hoe lang we onderweg zullen zijn.

En daar staan we dan, moederziel alleen. Slechts omringd door ruisende bomen, een verbogen beekje en een adembenemend uitzicht op indrukwekkende rotsformaties. Een enkele keer komt er een auto langs, maar zodra de duisternis invalt wordt het stil. Heel stil.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


 • Is een camperbus iets voor ons?

  Camper bij Camping Severin

  Onze zoektocht naar een camper heeft nog niets opgeleverd, maar we willen er toch een paar dagen op uit. Dus huren we een camperbus. Zo kunnen we ook proberen of dat iets voor ons is. Zo’n camperbus lijkt ideaal om veel te reizen, maar of we er zelf een zullen aanschaffen… Hoewel het aanbod van…

  Lees meer…


 • Met de trein naar het kasteel

  Strand van Calpe met de rots.

  Nu we de omgeving van San Rafael del Rio, onze nieuwe woonplaats, een beetje hebben verkend, wordt het tijd voor een familiebezoek in Pego en opnieuw een zoektocht naar onbekende pareltjes. Ook waaien we even lekker uit in Calpe en op de terugreis stoppen we in Xativa. Waarom is deze stad uitgestorven als wij er…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.