Nomas op de kant in Lelystad

Nomas winterklaar op de kant

Nomas op de kant bij Schaap Shipcare.
Het seizoen zit er op, de boot staat op de kant.

Het zit er weer op. Het seizoen is achter de rug, de boot staat op de kant. Maar daarmee begint het werk pas echt. De zeilen staan al bij de zeilmaker, maar er is meer te doen. In het laatste zonnetje van oktober maken we de boot winterklaar.

Zoveel mogelijk lijnen halen we weg. Die kunnen in ieder geval niet groen meer worden. De vuile lijnen, schoten en trossen gaan in bad of in de wasmachine. Als nieuw komen ze weer tevoorschijn. Tot het moment waarop we de boot weer gaan optuigen bewaren we ze goed beschermd tegen de weersinvloeden in de garage.

Schoonspuiten

Nomas op de kant bij Schaap Shipcare .Het lijkt wat overdreven, maar we poetsen de boot weer glimmend schoon. Al het vuil spuiten we er af en we soppen dat het een lieve lust is. Het is even werk, maar dan ligt de boot er ook weer glimmend en glanzend bij.

Stuurwielen

De twee stuurwielen halen we weg en nemen we mee naar huis. Niet alleen omdat ze dan niet besmeurd kunnen raken door de niet al te schone lucht, ook vanwege de reparatie van de lederen hoes.

Motor

Zelfs toen de boot in Portugal lag, spoelden we anti-vries door de motor als we een poosje niet gingen varen. Volgens deskundigen wordt daarmee voorkomen dat er kalkvorming in het koelsysteem optreedt. Ingewikkeld is dat niet. Deksel van de wierpot, motor starten en anti-vries in het systeem gieten totdat het uit de uitlaat spuit.

Anti-vries in de motor
Deksel van de wierpot en anti-vries in het systeem gieten.

Ook het watersysteem spoelen we flink door met anti-vries. De slangen naar de afsluiters gieten wel vol om vervolgens even snel de afsluiters open en dicht te draaien.

Afgelopen winterseizoen – we hadden toen ook een koude-aanval in februari – is het allemaal goed gegaan, dus we hebben er vertrouwen in dat de boot ook deze winter goed doorkomt.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Langzaam langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Fietsend over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.