Nomas op de kant in Lelystad

Nomas winterklaar op de kant

Nomas op de kant bij Schaap Shipcare.
Het seizoen zit er op, de boot staat op de kant.

Het zit er weer op. Het seizoen is achter de rug, de boot staat op de kant. Maar daarmee begint het werk pas echt. De zeilen staan al bij de zeilmaker, maar er is meer te doen. In het laatste zonnetje van oktober maken we de boot winterklaar.

Zoveel mogelijk lijnen halen we weg. Die kunnen in ieder geval niet groen meer worden. De vuile lijnen, schoten en trossen gaan in bad of in de wasmachine. Als nieuw komen ze weer tevoorschijn. Tot het moment waarop we de boot weer gaan optuigen bewaren we ze goed beschermd tegen de weersinvloeden in de garage.

Schoonspuiten

Nomas op de kant bij Schaap Shipcare .Het lijkt wat overdreven, maar we poetsen de boot weer glimmend schoon. Al het vuil spuiten we er af en we soppen dat het een lieve lust is. Het is even werk, maar dan ligt de boot er ook weer glimmend en glanzend bij.

Stuurwielen

De twee stuurwielen halen we weg en nemen we mee naar huis. Niet alleen omdat ze dan niet besmeurd kunnen raken door de niet al te schone lucht, ook vanwege de reparatie van de lederen hoes.

Motor

Zelfs toen de boot in Portugal lag, spoelden we anti-vries door de motor als we een poosje niet gingen varen. Volgens deskundigen wordt daarmee voorkomen dat er kalkvorming in het koelsysteem optreedt. Ingewikkeld is dat niet. Deksel van de wierpot, motor starten en anti-vries in het systeem gieten totdat het uit de uitlaat spuit.

Anti-vries in de motor
Deksel van de wierpot en anti-vries in het systeem gieten.

Ook het watersysteem spoelen we flink door met anti-vries. De slangen naar de afsluiters gieten wel vol om vervolgens even snel de afsluiters open en dicht te draaien.

Afgelopen winterseizoen – we hadden toen ook een koude-aanval in februari – is het allemaal goed gegaan, dus we hebben er vertrouwen in dat de boot ook deze winter goed doorkomt.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Boerderijmuseum in Salitja

  Museumboerderij Granja Mas Bes.

  In Peñíscola hebben we ons ondergedompeld in de historie van de rooms katholieke kerk. Vol nieuwe indrukken zetten we nu koers naar Sant Carles de la Ràpita. Daarna rijden we naar Salitja waar we een plekje vinden bij een boerderij waar we onze ogen uitkijken in het ‘agarisch museum’. In het boerderijmuseum krijgen we een […]

  Lees meer…


 • Klimmen naar het kasteel in Peñíscola

  Peñiscola, kasetel.

  In vele opzichten bezorgde Pego ons een aangename verrassing. Na een tussenstop in Moncofa rijden we door naar Peñíscola, een toeristische trekpleister van de eerste orde. Enkele jaren geleden waren we ook hier, maar toen bezochten we het kasteel niet. Dat doen we nu wel en daar krijgen we geen spijt van. Voordat we Pego…

  Lees meer…


 • Palmbladeren en processies in Pego

  Pego, interieur van de kerk.

  Op Costa Blanca, de camperplaats in l’Alfaz del Pi, blijven we vier dagen staan om na alle indrukken van de afgelopen weken een beetje op adem te komen. Dan komt onvermijdelijk het moment waarop we stapsgewijs aan de reis terug naar Nederland moeten beginnen. Daar willen we ongeveer vier weken voor uittrekken. Tijd genoeg voor…

  Lees meer…


 • Op de fiets naar Alicante

  Alicante

  Nu we de grotwoningen en de indrukwekkende kathedraal hebben bekeken, besluiten we een aantrekkelijkere plek voor de nacht te zoeken dan de inspiratieloze parkeerplaats van Guadix. Die vinden we aan het strand bij Urbanova ten zuiden van Alicante. Eerst rijden we naar Vélez Rubio. In de tweede helft van de middag arriveren we op de…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.