Zeilen jullie nog weleens?

Nadat onze geliefde Nomas in het vroege voorjaar van 2017 een fikse onderhoudsbeurt had gekregen, besloten we de boot op de wal te laten staan en een rondreis door Spanje, Portugal en Frankrijk te maken. Met de auto.

Zeilend langs de Spaanse kust
Ruim 800 mijl langs de Portugese en Spaanse kust.

Die reis bracht ons op plekken waar we met de boot nooit konden komen. Zo verdwaalden we in de bloedhete binnenlanden van Spanje, brachten we een bezoek aan het schilderachtige Rota, ontdekten we een waterval die even later in bezit werd genomen door een aantal feestvierende militairen en bezochten we Granada bij temperaturen van ruim boven de veertig graden.

Gestopt? Nee, we zeilen nog steeds

Zijn jullie gestopt met zeilen? Die vraag moesten we regelmatig beantwoorden als vrienden en bekenden de foto’s zagen die we onderweg maakten. Meestal gaven we een licht ontwijkend antwoord. Gestopt? Nee, dat was het niet. We wilden wat anders. En dat deden we. Bovendien heet onze boot niet voor niets ‘Nomas’. Die naam komt uit het oud-Grieks en betekent zwerver. Met onze reis van het noorden naar het zuiden en weer terug deden we die naam dus eer aan.

Rijden is een stuk simpeler

Eerlijk gezegd beviel ons dat reizen met de auto wel. Regelmatig zeiden we tegen elkaar dat het zoveel simpeler was dan varen op zee. Immers, je slaapt – meestal – rustig. Na het ontbijt stap je in de auto zonder je te bekommeren om wind, weer en stroming en zodra je behoefte hebt aan een rustmomentje, zet je de auto aan de kant.

Zeilend langs de Spaanse kust heeft Ankie het roer van de Nomas stevig in handen.
Zeilend langs de Spaanse kust heeft Ankie het roer van de Nomas stevig in handen.

Die zomer reden we ruim tienduizend kilometer. Twee keer heen en weer van Nederland naar Portugal. Met onze boot kwamen we dat jaar niet verder dan een tochtje van de werf naar de haven in Portmimão en terug.

Verkopen? Toch maar niet

Tijdens de winter van 2017-2018 lieten we al onze reiservaringen de revue passeren. Diverse keren kwam de optie op tafel om de boot te verkopen en ons definitief aan te sluiten bij de reizigers die zich tijdens hun vakantie hoofdzakelijk over de weg verplaatsen.

Ik kan u geruststellen. We hebben de daad, wat dit betreft, niet bij het woord gevoegd. Wel hebben we in het voorjaar van 2018 een andere ingrijpende beslissing genomen. Na ruim twaalf jaar hebben afscheid genomen van Portimão als onze thuishaven en koers gezet naar de oostkust van Spanje. Na een tocht van ruim achthonderd mijl vonden we in Sant Carles de la Rapita, ruim honderdvijftig kilometer boven Valencia, een veilige plek om de Nomas af te meren.

Al die tijd heeft onze website nauwelijks kunnen rekenen op enige aandacht van de webmaster. Dat gaat nu veranderen. Onze herinneringen aan de twee autoreizen, de belevenissen tijdens de tocht van Portugal naar Spanje en de plannen die we voor de komende tijd hebben, leveren voldoende stof op voor ons blog. Neem dus regelmatig een kijkje op onze site en mis niets.

Geplaatst in Columns en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.