Ankie aan het roer van de Nomas

Zeilen jullie nog weleens?

Nadat onze geliefde Nomas in het vroege voorjaar van 2017 een fikse onderhoudsbeurt had gekregen, besloten we de boot op de wal te laten staan en een rondreis door Spanje, Portugal en Frankrijk te maken. Met de auto.

Zeilend langs de Spaanse kust
Ruim 800 mijl zeilen langs de Portugese en Spaanse kust.

Die reis bracht ons op plekken waar we met de boot nooit konden komen. Zo verdwaalden we in de bloedhete binnenlanden van Spanje, brachten we een bezoek aan het schilderachtige Rota, ontdekten we een waterval die even later in bezit werd genomen door een aantal feestvierende militairen en bezochten we Granada bij temperaturen van ruim boven de veertig graden.

Gestopt? Nee, we zeilen nog steeds

Zijn jullie gestopt met zeilen? Die vraag moesten we regelmatig beantwoorden als vrienden en bekenden de foto’s zagen die we onderweg maakten. Meestal gaven we een licht ontwijkend antwoord. Gestopt? Nee, dat was het niet. We wilden wat anders. En dat deden we. Bovendien heet onze boot niet voor niets ‘NOMAS’. Die naam komt uit het oud-Grieks en betekent zwerver. Met onze reis van het noorden naar het zuiden en weer terug deden we die naam dus eer aan.

Rijden is een stuk simpeler

Eerlijk gezegd beviel ons dat reizen met de auto wel. Regelmatig zeiden we tegen elkaar dat het zoveel simpeler was dan varen op zee. Immers, je slaapt – meestal – rustig. Na het ontbijt stap je in de auto zonder je te bekommeren om wind, weer en stroming en zodra je behoefte hebt aan een rustmomentje, zet je de auto aan de kant.

Die zomer reden we ruim tienduizend kilometer. Twee keer heen en weer van Nederland naar Portugal. Met onze boot kwamen we dat jaar niet verder dan een tochtje van de werf naar de haven in Portmimão en terug.

Verkopen? Toch maar niet

Tijdens de winter van 2017-2018 lieten we al onze reiservaringen de revue passeren. Diverse keren kwam de optie op tafel om de boot te verkopen en ons definitief aan te sluiten bij de reizigers die zich tijdens hun vakantie hoofdzakelijk over de weg verplaatsen.

Ik kan u geruststellen. We hebben de daad, wat dit betreft, niet bij het woord gevoegd. Wel hebben we in het voorjaar van 2018 een andere ingrijpende beslissing genomen. Na ruim twaalf jaar hebben afscheid genomen van Portimão als onze thuishaven en koers gezet naar de oostkust van Spanje. Na een tocht van ruim achthonderd mijl vonden we in Sant Carles de la Rapita, ruim honderdvijftig kilometer boven Valencia, een veilige plek om de NOMAS af te meren.

Al die tijd heeft onze website nauwelijks kunnen rekenen op enige aandacht van de webmaster. Dat gaat nu veranderen. Onze herinneringen aan de twee autoreizen, de belevenissen tijdens de tocht van Portugal naar Spanje en de plannen die we voor de komende tijd hebben, leveren voldoende stof op voor ons blog. Neem dus regelmatig een kijkje op onze site en mis niets.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.