Aan de wind zeilen naar Urk

Aan de wind zeilen naar Urk

Dagenlang waait er al een koude noordelijke wind. Volgens de weermannen en -vrouwen komt daar voorlopig geen verandering. Toch besluiten we naar de boot te gaan en een paar dagen aan boord te blijven. Dat pakt boven verwachting goed uit als we koers zetten naar Urk.

Voordat we onze eerste zeiltocht van het seizoen kunnen maken, moeten we de zeilen nog aanslaan. Uit ervaring weten we dat de genua weinig problemen oplevert, maar voor het grootzeil hebben we echt een windstil uurtje nodig.

Vooral die lange, verticale zeillatten zorgen soms voor een forse uitdaging.

Na een weekend vol sociale momenten, staan we op een vroege maandagochtend klaar om het grootzeil te hijsen. Als het een beetje meezit zijn we binnen een uur klaar. En het zit mee, want voor koffietijd zijn we klaar om los te gooien en kan de eerste zeiltocht van het seizoen beginnen. Urk wordt onze bestemming.

Op naar Urk

Aanvankelijk is Enkhuizen onze bestemming. Tenminste, als de wind ons niet in de steek laat. Eenmaal onderweg blaast een licht briesje ons steeds verder naar het oosten. Als we vandaag ons ankerplekje bij het Zuiderzeemuseum willen bereiken, zijn we nog wel een poosje onderweg. Tijd om de koers te verleggen richting Urk.

NOMAS onder zeil op weg naar Urk.
NOMAS onder zeil op weg naar Urk.

Voor zover we ons kunnen herinneren, is een bezoek aan Urk minstens 25 jaar geleden. Aan het einde van de middag passeren we de havenhoofden en zien we de lange kade die vrijwel verlaten is. Aan het begin ligt een coastertje, aan het einde een binnenschip. Daartussen is meer dan voldoende ruimte voor onze NOMAS.

Echte kibbeling

Nog maar net liggen we vast of de havenmeester meldt zich. Hij maakt ons wegwijs in het nieuwe betaalsysteem. Op de stroomzuilen staat een QR-code. Die scan je met je telefoon, je betaalt met je telefoon en even later krijg je een e-mail met een code voor de wifi en het sanitair. En dat sanitair is klasse. Modern en schoon.

Urk bezoeken is niet compleet zonder een visje. Zelfs op maandag is dat hier geen probleem. En hier bakken ze nog echte kibbeling, van kabeljauw. Of was het toch pollak?


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.

ReizenReizen

Meer berichten

 • Volop variatie in Hellevoetsluis

  Volop variatie in Hellevoetsluis

  Dat Hellevoetsluis een vestingstad is wisten we wel, maar dat je in en rond de vestingwerken zoveel kunt beleven hadden we ons nooit gerealiseerd. Ons verblijf in de stad aan het Haringvliet was een echte ontdekkingsreis. Hier kun je heerlijk wandelen rond en in de vesting of in het nabijgelegen natuurgebied, er is strand en […]

  Lees meer…


 • In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  Op de ankerplek bij het Stoommuseum in Medemblik waait het drie dagen stevig uit het zuidwesten. Zodra we een noordelijk windje krijgen, besluiten we naar het zuiden te zeilen. Volgens de weersverwachting staat er de komende dagen een oostelijke wind. Daar willen we van profiteren. Hellevoetsluis is onze bestemming en als de wind doet wat…

  Lees meer…


 • Voor anker bij het Stoommuseum

  Voor anker bij het Stoommuseum

  In al die jaren dat we op het IJsselmeer hebben gezeild, zijn we nog nooit in het kommetje bij het Stoommuseum in Medemblik geweest. Prachtige plek waar je beschut kunt liggen voor bijna alle winden. Strandje in de buurt. Er is zelfs een steiger waar je comfortabel uit je bijboot kunt stappen om even de…

  Lees meer…


 • In Medemblik wachten op de stoomtram

  In Medemblik wachten op de stoomtram

  Na enige discussie worden we het eens, met de NOMAS zijn we zeker tien jaar niet in Medemblik geweest. Tijd voor een bezoek aan deze historische stad. Ook willen we graag de stoomtram eens van nabij zien en een wandeling maken rond kasteel Radboud. Dat lukt. We mogen zelfs de werkplek van de twee machinisten…

  Lees meer…


advertentie


Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.