NOMAS op Urk

Aan de wind zeilen naar Urk

Dagenlang waait er al een koude noordelijke wind. Volgens de weermannen en -vrouwen komt daar voorlopig geen verandering. Toch besluiten we naar de boot te gaan en een paar dagen aan boord te blijven. Dat pakt boven verwachting goed uit als we koers zetten naar Urk.

Voordat we onze eerste zeiltocht van het seizoen kunnen maken, moeten we de zeilen nog aanslaan. Uit ervaring weten we dat de genua weinig problemen oplevert, maar voor het grootzeil hebben we echt een windstil uurtje nodig.

Vooral die lange, verticale zeillatten zorgen soms voor een forse uitdaging.

Na een weekend vol sociale momenten, staan we op een vroege maandagochtend klaar om het grootzeil te hijsen. Als het een beetje meezit zijn we binnen een uur klaar. En het zit mee, want voor koffietijd zijn we klaar om los te gooien en kan de eerste zeiltocht van het seizoen beginnen. Urk wordt onze bestemming.

Op naar Urk

Aanvankelijk is Enkhuizen onze bestemming. Tenminste, als de wind ons niet in de steek laat. Eenmaal onderweg blaast een licht briesje ons steeds verder naar het oosten. Als we vandaag ons ankerplekje bij het Zuiderzeemuseum willen bereiken, zijn we nog wel een poosje onderweg. Tijd om de koers te verleggen richting Urk.

NOMAS onder zeil op weg naar Urk.
NOMAS onder zeil op weg naar Urk.

Voor zover we ons kunnen herinneren, is een bezoek aan Urk minstens 25 jaar geleden. Aan het einde van de middag passeren we de havenhoofden en zien we de lange kade die vrijwel verlaten is. Aan het begin ligt een coastertje, aan het einde een binnenschip. Daartussen is meer dan voldoende ruimte voor onze NOMAS.

Echte kibbeling

Nog maar net liggen we vast of de havenmeester meldt zich. Hij maakt ons wegwijs in het nieuwe betaalsysteem. Op de stroomzuilen staat een QR-code. Die scan je met je telefoon, je betaalt met je telefoon en even later krijg je een e-mail met een code voor de wifi en het sanitair. En dat sanitair is klasse. Modern en schoon.

Urk bezoeken is niet compleet zonder een visje. Zelfs op maandag is dat hier geen probleem. En hier bakken ze nog echte kibbeling, van kabeljauw. Of was het toch pollak?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


 • Pareltje in het Franse binnenland

  La Canourgue

  Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een…

  Lees meer…


 • Terug in Nederland

  Molen in de Vlist.

  Eenmaal terug in Nederland maken we plannen voor een nostalgische tour. Die begint in Sneek waar we de kou trotseren en eindigt op een terras in Dordrecht. Daar verdiepen we ons in de geschiedenis van deze historische stad en kijken we onze ogen uit. Net als in de andere plaatsen die we bezoeken. Ons eerste…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.