NOMAS op Urk

Aan de wind zeilen naar Urk

Dagenlang waait er al een koude noordelijke wind. Volgens de weermannen en -vrouwen komt daar voorlopig geen verandering. Toch besluiten we naar de boot te gaan en een paar dagen aan boord te blijven. Dat pakt boven verwachting goed uit als we koers zetten naar Urk.

Voordat we onze eerste zeiltocht van het seizoen kunnen maken, moeten we de zeilen nog aanslaan. Uit ervaring weten we dat de genua weinig problemen oplevert, maar voor het grootzeil hebben we echt een windstil uurtje nodig.

Vooral die lange, verticale zeillatten zorgen soms voor een forse uitdaging.

Na een weekend vol sociale momenten, staan we op een vroege maandagochtend klaar om het grootzeil te hijsen. Als het een beetje meezit zijn we binnen een uur klaar. En het zit mee, want voor koffietijd zijn we klaar om los te gooien en kan de eerste zeiltocht van het seizoen beginnen. Urk wordt onze bestemming.

Op naar Urk

Aanvankelijk is Enkhuizen onze bestemming. Tenminste, als de wind ons niet in de steek laat. Eenmaal onderweg blaast een licht briesje ons steeds verder naar het oosten. Als we vandaag ons ankerplekje bij het Zuiderzeemuseum willen bereiken, zijn we nog wel een poosje onderweg. Tijd om de koers te verleggen richting Urk.

NOMAS onder zeil op weg naar Urk.
NOMAS onder zeil op weg naar Urk.

Voor zover we ons kunnen herinneren, is een bezoek aan Urk minstens 25 jaar geleden. Aan het einde van de middag passeren we de havenhoofden en zien we de lange kade die vrijwel verlaten is. Aan het begin ligt een coastertje, aan het einde een binnenschip. Daartussen is meer dan voldoende ruimte voor onze NOMAS.

Echte kibbeling

Nog maar net liggen we vast of de havenmeester meldt zich. Hij maakt ons wegwijs in het nieuwe betaalsysteem. Op de stroomzuilen staat een QR-code. Die scan je met je telefoon, je betaalt met je telefoon en even later krijg je een e-mail met een code voor de wifi en het sanitair. En dat sanitair is klasse. Modern en schoon.

Urk bezoeken is niet compleet zonder een visje. Zelfs op maandag is dat hier geen probleem. En hier bakken ze nog echte kibbeling, van kabeljauw. Of was het toch pollak?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

Meer berichten

 • Sherry in Jerez, rust in Rota

  Tio Pepe in Jerez de la Frontera.

  Als je in Jerez de la Frontera bent, moet je sherry proeven, was ons gezegd. Daar ontkomen we niet aan, want als we ons melden bij de camperplaats van La Morada del Sur krijgen we een glaasje aangeboden. Na een bezoek aan de levendige stad rijden we naar rustige Rota. Daar vinden we een gratis […]

  Lees meer…


 • Eerst klimmen daarna ondergronds

  Kasteel in Cortegana

  Onze eerste stop in Spanje na de tocht door de Portugese Alentejo is Cortegana. Daar maken we een stevige wandeling naar het hooggelegen kasteel. Als de volgende dag de zon verstek laat gaan, besluiten we in Aracena ondergronds te gaan. Voordat we afdalen in de Gruta de las Maravillas bezoeken we op advies van de…

  Lees meer…


 • Tot ziens Portugal, hallo Spanje

  Praia de Almieira.

  Vrijwel alle havens langs de Portugese kust hebben we bezocht, maar in het binnenland zijn we nauwelijks geweest. Daarom rijden we via Évora en het stuwmeer bij Amieira naar de Spaanse grens. Voor ons is het een ware ontdekkingsreis. Vooral de tocht door de Alentejo is verrassend. Alles ademt hier rust en ruimte. En dan…

  Lees meer…


 • Goudse boerenkaas in Portugal

  Overnachten bij de boerderij waar Goudse boerenkaas wordt gemaakt.

  Aan de Portugese westkust in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bij Odemira ligt de boerderij van Frans Amt en Martine van ‘t Westende. Nog geen kilometer naar het westen beukt de Atlantische Oceaan tegen de rotsen. Deze bijzondere plek voor een melkveebedrijf is onze volgende bestemming. Hier doen we ons tegoed aan ambachtelijk…

  Lees meer…


advertentie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.