Wasvrouw in het Zuiderzeemuseum.

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

In de ruim veertig dat we het IJsselmeer bezeilen, zijn we nog nooit in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest. Vaak hebben we op de ankerplek bij het museum gelegen, maar verder zijn we niet gekomen. Hoogtijd om daar verandering in te brengen. Dus stappen we op de boot die ons van de haven in Enkhuizen naar het museum brengt en gaan we ‘terug in de tijd’.

Dat we dit nooit eerder hebben gedaan, vragen we ons af als we eenmaal ‘aan land’ zijn. Vanaf onze ankerplek hebben we vaak drommen mensen gezien die door het openluchtmuseum dwaalden, maar de stap om zelf op ontdekking te gaan, hebben we nooit gezet.

Stoofpeertjes en scharenliep

Soms is het voor ons een feest van herkenning. “Kijk, dat stond bij mijn opa en oma ook”, zeg ik als we in een klein huisje zijn waar de stoofpeertjes op een oliestel staan te pruttelen.

“Die scharensliep, die kwam bij ons ook langs de deur toen ik nog klein was.”

Zo gaat het de hele dag door. Van alles valt er te vertellen, maar de foto’s die hieronder staan, spreken voor zich. Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een bezoek waard voor mensen zoals ik, die voortdurend roepen: “weet je nog”, maar ook voor kinderen die met verbazing zullen kijken hoe de mensen nog geen eeuw geleden leefden.

Ook een ‘doe-museum’

Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen uit de het grijze verleden. Ook worden er demonstraties gegeven, plaats de stoomfluit van de fabriek en kunnen kinderen zich uitleven.

Eén dag is eigenlijk niet genoeg om alles goed op je te laten inwerken, maar zoals in vele musea ontstaat e na verloop van een aantal uren ook een verzadigingspunt. Tijdens de tocht met de museumboot terug naar de binnenhaven van Enkhuizen kun je alles nog eens laten bezinken en plannen maken voor een volgend bezoek.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Zuiderzeemuseum in Enkhuizen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.