Wasvrouw in het Zuiderzeemuseum.

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

In de ruim veertig dat we het IJsselmeer bezeilen, zijn we nog nooit in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest. Vaak hebben we op de ankerplek bij het museum gelegen, maar verder zijn we niet gekomen. Hoogtijd om daar verandering in te brengen. Dus stappen we op de boot die ons van de haven in Enkhuizen naar het museum brengt en gaan we ‘terug in de tijd’.

Dat we dit nooit eerder hebben gedaan, vragen we ons af als we eenmaal ‘aan land’ zijn. Vanaf onze ankerplek hebben we vaak drommen mensen gezien die door het openluchtmuseum dwaalden, maar de stap om zelf op ontdekking te gaan, hebben we nooit gezet.

Stoofpeertjes en scharenliep

Soms is het voor ons een feest van herkenning. “Kijk, dat stond bij mijn opa en oma ook”, zeg ik als we in een klein huisje zijn waar de stoofpeertjes op een oliestel staan te pruttelen.

“Die scharensliep, die kwam bij ons ook langs de deur toen ik nog klein was.”

Zo gaat het de hele dag door. Van alles valt er te vertellen, maar de foto’s die hieronder staan, spreken voor zich. Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een bezoek waard voor mensen zoals ik, die voortdurend roepen: “weet je nog”, maar ook voor kinderen die met verbazing zullen kijken hoe de mensen nog geen eeuw geleden leefden.

Ook een ‘doe-museum’

Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen uit de het grijze verleden. Ook worden er demonstraties gegeven, plaats de stoomfluit van de fabriek en kunnen kinderen zich uitleven.

Eén dag is eigenlijk niet genoeg om alles goed op je te laten inwerken, maar zoals in vele musea ontstaat e na verloop van een aantal uren ook een verzadigingspunt. Tijdens de tocht met de museumboot terug naar de binnenhaven van Enkhuizen kun je alles nog eens laten bezinken en plannen maken voor een volgend bezoek.


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.

Deel dit bericht


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Zuiderzeemuseum in Enkhuizen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.