Wasvrouw in het Zuiderzeemuseum.

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

In de ruim veertig dat we het IJsselmeer bezeilen, zijn we nog nooit in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest. Vaak hebben we op de ankerplek bij het museum gelegen, maar verder zijn we niet gekomen. Hoogtijd om daar verandering in te brengen. Dus stappen we op de boot die ons van de haven in Enkhuizen naar het museum brengt en gaan we ‘terug in de tijd’.

Dat we dit nooit eerder hebben gedaan, vragen we ons af als we eenmaal ‘aan land’ zijn. Vanaf onze ankerplek hebben we vaak drommen mensen gezien die door het openluchtmuseum dwaalden, maar de stap om zelf op ontdekking te gaan, hebben we nooit gezet.

Stoofpeertjes en scharenliep

Soms is het voor ons een feest van herkenning. “Kijk, dat stond bij mijn opa en oma ook”, zeg ik als we in een klein huisje zijn waar de stoofpeertjes op een oliestel staan te pruttelen.

“Die scharensliep, die kwam bij ons ook langs de deur toen ik nog klein was.”

Zo gaat het de hele dag door. Van alles valt er te vertellen, maar de foto’s die hieronder staan, spreken voor zich. Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een bezoek waard voor mensen zoals ik, die voortdurend roepen: “weet je nog”, maar ook voor kinderen die met verbazing zullen kijken hoe de mensen nog geen eeuw geleden leefden.

Ook een ‘doe-museum’

Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen uit de het grijze verleden. Ook worden er demonstraties gegeven, plaats de stoomfluit van de fabriek en kunnen kinderen zich uitleven.

Eén dag is eigenlijk niet genoeg om alles goed op je te laten inwerken, maar zoals in vele musea ontstaat e na verloop van een aantal uren ook een verzadigingspunt. Tijdens de tocht met de museumboot terug naar de binnenhaven van Enkhuizen kun je alles nog eens laten bezinken en plannen maken voor een volgend bezoek.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Langzaam langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Fietsend over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Zuiderzeemuseum in Enkhuizen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.