Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

In de ruim veertig dat we het IJsselmeer bezeilen, zijn we nog nooit in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest. Vaak hebben we op de ankerplek bij het museum gelegen, maar verder zijn we niet gekomen. Hoogtijd om daar verandering in te brengen. Dus stappen we op de boot die ons van de haven in Enkhuizen naar het museum brengt en gaan we ‘terug in de tijd’.

Dat we dit nooit eerder hebben gedaan, vragen we ons af als we eenmaal ‘aan land’ zijn. Vanaf onze ankerplek hebben we vaak drommen mensen gezien die door het openluchtmuseum dwaalden, maar de stap om zelf op ontdekking te gaan, hebben we nooit gezet.

Stoofpeertjes en scharenliep

Soms is het voor ons een feest van herkenning. “Kijk, dat stond bij mijn opa en oma ook”, zeg ik als we in een klein huisje zijn waar de stoofpeertjes op een oliestel staan te pruttelen.

“Die scharensliep, die kwam bij ons ook langs de deur toen ik nog klein was.”

Zo gaat het de hele dag door. Van alles valt er te vertellen, maar de foto’s die hieronder staan, spreken voor zich. Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een bezoek waard voor mensen zoals ik, die voortdurend roepen: “weet je nog”, maar ook voor kinderen die met verbazing zullen kijken hoe de mensen nog geen eeuw geleden leefden.

Ook een ‘doe-museum’

Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen uit de het grijze verleden. Ook worden er demonstraties gegeven, plaats de stoomfluit van de fabriek en kunnen kinderen zich uitleven.

Eén dag is eigenlijk niet genoeg om alles goed op je te laten inwerken, maar zoals in vele musea ontstaat e na verloop van een aantal uren ook een verzadigingspunt. Tijdens de tocht met de museumboot terug naar de binnenhaven van Enkhuizen kun je alles nog eens laten bezinken en plannen maken voor een volgend bezoek.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, zeilen en ontdekken.

Lees meer…

Nieuwste berichten

 • Slenteren door Sevilla

  Slenteren door Sevilla

  Wat wij zo aantrekkelijk vinden aan het Spaanse Sevilla? Als je een hotelletje hebt in de binnenstad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. En lopen doen we tijdens ons bezoek aan de Andalusische stad volop. Naast eten en drinken natuurlijk. Eeuwenlang werd dit deel van Spanje overheerst door de Moren. Uit die periode, die tot halverwege […]

  Lees meer…


 • Rijstfestival in Delta l’Ebre

  Rijstfestival in Delta l’Ebre

  ”Als ze hier een festival over eten organiseren hoef je je over een ding in ieder geval geen zorgen te maken en dat is eten”, werd ons gezegd toen we het plan opvatten om naar het jaarlijkse rijstfestival in de delta van de Ebro in Catalonië te gaan. In deze vlakke delta domineren de rijstvelden.…

  Lees meer…


 • Zomeravond in Enkhuizen

  Zomeravond in Enkhuizen

  Afgelopen weken koelde het ’s avond behoorlijk af. Lekker in de kuip zitten in de avondschemering was er niet bij. Tenzij je in dikke kleren gehuld aan een glas wijn wilde nippen. Tot we in Enkhuizen het anker uitgooien. Als de wind helemaal wegvalt kunnen we eindelijk genieten van een zwoele zomeravond. In het kommetje…

  Lees meer…


advertentie


NOMAS nieuwsflits

Met onze gratis nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen. Zodra we een nieuw bericht hebben gepubliceerd, laten we dat weten. Zo mis je niets.

Eén reactie op “Zuiderzeemuseum in Enkhuizen”

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.