Ankie aan het roer van de NOMAS.

In Grouw ademt alles watersport

Na ons wilde avontuur aan de steiger in Stavoren volgde een intensief rustmoment in de binnenhaven. Daar hebben we voldoende energie opgedaan om onze tocht door Friesland te vervolgen. Op naar Sneek. Daarna gaan we verder naar Grouw.

NOMAS afgemeerd in Grouw.
NOMAS afgemeerd in Grouw.

Voor ons kent de vaarroute Stavoren – Sneek nauwelijks geheimen meer. Ook Sneek zelf hebben we de afgelopen jaren aardig leren kennen. Zeker na ons maandenlange verblijf in een tijdelijke woning op loopafstand van de Waterpoort.

Door de sluis bij Terhorne

Nieuw is het traject dat nu voor ons ligt. Meer dan dertig jaar geleden zijn we hier weleens geweest, maar met onze huidige boot zijn we nog nooit door de sluis bij Terhorne gevaren. Ook van het verdere stuk over het Prinses Margrietkanaal naar Grouw staat ons weinig meer bij.

Op de motor door Friesland

Als we dan toch op de motor moeten varen, dan maar over de binnenwateren, zeggen we herhaaldelijk tegen elkaar. In de afgelopen jaren hebben we vaak lange tochten langs de Portugese, Spaanse en Franse kust gemaakt. Van lekker vlak water was in de meeste gevallen geen sprake. Dat is nu wel anders.

Onderweg naar Leeuwarden: sluis Terhorne.
Sluis Terhorne, of Terherne in het Fries.

Hoe lekker is het dan om hier te varen. Er valt voldoende te zien, we kunnen op z’n tijd een versnapering nemen en over de koers hoeven we ons geen zorgen te maken; gewoon recht zo die gaat.

Ondiep of teveel diepgang

Bij Grouw verlaten we het PM-kanaal en we vinden een plekje aan de gemeentelijke steiger, denken we. Al snel blijkt dat het water bij de steiger niet diep genoeg is. Of onze diepgang van 1,80 meter is niet bedoeld om hier aan te leggen, dat kan natuurlijk ook. Geen probleem, want de bodem bestaat hier uit zachte modder en we kunnen vastknopen langszij het zeiljacht van een bevriend echtpaar.

Brug in het PM-kanaal op de route naar Dokkum via Leeuwarden.
Brug in het Prinses Margriet kanaal.

Grouw kennen we nauwelijks, dus gaan we op verkenning. Ook willen we twee nieuwe, zwarte stootwillen bemachtigen. Dat moet hier wel lukken, want bijna alles in dit Friese dorp ademt watersport.

Zo komen we een uur later weer terug met de nodige aanvulling op onze scheepsvoorraad – het bier was in de aanbieding bij de plaatselijke supermarkt – en met twee nieuwe, glanzende fenders. En met een aantal indrukken van Grouw, een Friese plaats die een bezoek zeker waard is.

St. Piterkerk in Grouw.
St. Piterkerk in Grouw.
Rond de kerk.
Rond de kerk in Grouw.
St.Piterkerk in Grouw.
Toren St.Piterkerk.

Opmerking

Menig lezer zal het opvallen dat we ‘Grouw’ schrijven en niet ‘Grou’, zoals de Friezen doen. Of ‘Terhorne’ in plaats van ‘Terherne’. Soms leidt dat tot boeiende discussies, maar we hechten er aan om de Nederlandse schrijfwijze te hanteren. Zoals Cees altijd zegt: ”We schrijven toch ook niet Paris, London of Berlin”. Mee eens?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

Meer berichten

 • Camper keuren en de markt op

  Muzikanten op de markt in Xaló.

  Veertien dagen geleden landden we op het vliegveld van Alicante. In de late namiddag arriveerden we op Camperplaats Costa Blanca in l’Alfaz del Pi. Tijd dus voor een terugblik, want we zijn behoorlijk druk geweest met van alles en nog wat. Hoogtepunt was ongetwijfeld de jaarlijkse APK van onze camper die we dit keer in […]

  Lees meer…


 • NOMAS op Reis in beeld

  Camper Chausson Welcome 95

  Vandaag staan we aan de vooravond van het vervolg van onze camperreis door Spanje, Portugal, Frankrijk en België. Een gedetailleerd reisplan hebben we niet, wel hebben we een paar grote lijnen uitgezet. Eerst blijven we in Albir (Spanje) omdat onze camper moet worden gekeurd (APK). Dat kan gebeuren in Benidorm. Als dat achter de rug…

  Lees meer…


 • Ontelbare palmbomen in Elche

  Elche, Spanje

  Na het bezoek aan Cartagena en de korte stop bij het Mar Menor beginnen we aan de voorlopig laatste fase van ons camperavontuur. Nog een paar ‘haltes’ en dan arriveren we op het eindstation: l’Alfaz del Pi. Daar bereiden we onze camper voor op een kort afscheid, want wij vliegen naar huis. Begin volgend jaar…

  Lees meer…


 • Stapsgewijs naar verrassend Cartagena

  Camper bij de jachthaven van Almerimar.

  Lang hebben we er naar uitgekeken, hooggespannen zijn onze verwachtingen. Cartagena, een bolwerk van eeuwenoude geschiedenis, een stad die tot de verbeelding spreekt. Daar moeten we naartoe. Daarom rijden we na onze stop bij de jachthaven van Almerimar stapsgewijs naar een camperplaats aan de rand van een van de belangrijkste havensteden van Spanje. Worden onze…

  Lees meer…


advertentie


2 reacties op “In Grouw ademt alles watersport”

 1. Jannie de Jong avatar
  Jannie de Jong

  Hoi Cees en Ankie,

  Bij het zien van de foto’s uit Grou is het toch wel vreselijk jammer dat we jullie zelf geen rondleiding hebben kunnen geven… Maaaaar we zien dat jullie de highlight van Grou toch gevonden hebben…

  Wij zijn nu met de verhuizing van onze dochter en wat daar allemaal bij hoort klaar. Liggen nu in Terhorne… Pieter is met zijn klassieker aan het wedstrijdzeilen… Morgen hebben we een rustdag en ik hoop dat er nog vele volgen.

  We houden jullie op de hoogte en in de gaten.

  Liefs en goede reis.

  1. Cees van Dijk avatar

   Hi, we liggen (weer) in Dokkum. Morgen gaan we waarschijnlijk door naar Sneek. Misschien kunnen we elkaar in Terhorne of bij het Starteiland ontmoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.