Aan de grond in Grouw

Aan de grond in Grouw

Na ons wilde avontuur aan de steiger in Stavoren volgde een intensief rustmoment in de binnenhaven. Daar hebben we voldoende energie opgedaan om onze tocht door Friesland te vervolgen. Op naar Sneek. Daarna gaan we verder naar Grouw. Dat ons daar weer een uitdaging wacht, kunnen we bij ons vertrek uit de sfeervolle Friese stad niet bevroeden.

NOMAS afgemeerd in Grouw.
Afgemeerd in Grouw.

Voor ons kent de vaarroute Stavoren – Sneek nauwelijks geheimen meer. Ook Sneek zelf hebben we de afgelopen jaren aardig leren kennen. Zeker na ons maandenlange verblijf in een tijdelijke woning op loopafstand van de Waterpoort.

Door de sluis bij Terhorne

Nieuw is het traject dat nu voor ons ligt. Meer dan dertig jaar geleden zijn we hier weleens geweest, maar met onze huidige boot zijn we nog nooit door de sluis bij Terhorne gevaren. Ook van het verdere stuk over het Prinses Margrietkanaal naar Grouw staat ons weinig meer bij.

Op de motor door Friesland

Als we dan toch op de motor moeten varen, dan maar over de binnenwateren, zeggen we herhaaldelijk tegen elkaar. In de afgelopen jaren hebben we vaak lange tochten langs de Portugese, Spaanse en Franse kust gemaakt. Niet zelden draaide de motor daarbij overuren. En van lekker vlak water was in de meeste gevallen geen sprake.

Sluis Terhorne
Sluis Terhorne, of Terherne in het Fries.

Hoe lekker is het dan om hier te varen. Er valt voldoende te zien, we kunnen op z’n tijd een versnapering nemen en over de koers hoeven we ons geen zorgen te maken; gewoon recht zo die gaat.

Ondiep of teveel diepgang

Bij Grouw verlaten we het PM-kanaal en we vinden een plekje aan de gemeentelijke steiger, denken we. Al snel blijkt dat het water bij de steiger niet diep genoeg is. Of onze diepgang is niet bedoeld om hier aan te leggen, dat kan natuurlijk ook. Gelukkig kunnen we langszij het zeiljacht van een bevriend echtpaar vastknopen.

Brug in het PM-kanaal.
Brug in het Prinses Margriet kanaal.

Grouw kennen we nauwelijks, dus gaan we op verkenning. Ook willen we twee nieuwe, zwarte stootwillen bemachtigen. Dat moet hier wel lukken, want bijna alles in dit Friese dorp ademt watersport.

Zo komen we een uur later weer terug met de nodige aanvulling op onze scheepsvoorraad – het bier was in de aanbieding bij de plaatselijke supermarkt – en met twee glanzende fenders. En met een aantal indrukken van Grouw, een Friese plaats die een bezoek zeker waard is.

St. Piterkerk in Grouw.
St. Piterkerk in Grouw.
Rond de kerk.
Rond de kerk in Grouw.
St.Piterkerk in Grouw.
Toren St.Piterkerk.

Opmerking

Menig lezer zal het opvallen dat we Grouw schrijven en niet Grou, zoals de Friezen doen. Of Terhorne in plaats van Terherne. Soms leidt dat tot boeiende discussies, maar we hechten er aan om de Nederlandse schrijfwijze te hanteren. Zoals Cees altijd zegt: ”We schrijven toch ook niet Paris, London of Berlin”. Mee eens?


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, zeilen en ontdekken.

Lees meer…

Nieuwste berichten

 • Slenteren door Sevilla

  Slenteren door Sevilla

  Wat wij zo aantrekkelijk vinden aan het Spaanse Sevilla? Als je een hotelletje hebt in de binnenstad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. En lopen doen we tijdens ons bezoek aan de Andalusische stad volop. Naast eten en drinken natuurlijk. Eeuwenlang werd dit deel van Spanje overheerst door de Moren. Uit die periode, die tot halverwege […]

  Lees meer…


 • Rijstfestival in Delta l’Ebre

  Rijstfestival in Delta l’Ebre

  ”Als ze hier een festival over eten organiseren hoef je je over een ding in ieder geval geen zorgen te maken en dat is eten”, werd ons gezegd toen we het plan opvatten om naar het jaarlijkse rijstfestival in de delta van de Ebro in Catalonië te gaan. In deze vlakke delta domineren de rijstvelden.…

  Lees meer…


 • Zomeravond in Enkhuizen

  Zomeravond in Enkhuizen

  Afgelopen weken koelde het ’s avond behoorlijk af. Lekker in de kuip zitten in de avondschemering was er niet bij. Tenzij je in dikke kleren gehuld aan een glas wijn wilde nippen. Tot we in Enkhuizen het anker uitgooien. Als de wind helemaal wegvalt kunnen we eindelijk genieten van een zwoele zomeravond. In het kommetje…

  Lees meer…


advertentie


NOMAS nieuwsflits

Met onze gratis nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen. Zodra we een nieuw bericht hebben gepubliceerd, laten we dat weten. Zo mis je niets.

2 reacties op “Aan de grond in Grouw”

 1. Jannie de Jong avatar

  Hoi Cees en Ankie,

  Bij het zien van de foto’s uit Grou is het toch wel vreselijk jammer dat we jullie zelf geen rondleiding hebben kunnen geven… Maaaaar we zien dat jullie de highlight van Grou toch gevonden hebben…

  Wij zijn nu met de verhuizing van onze dochter en wat daar allemaal bij hoort klaar. Liggen nu in Terhorne… Pieter is met zijn klassieker aan het wedstrijdzeilen… Morgen hebben we een rustdag en ik hoop dat er nog vele volgen.

  We houden jullie op de hoogte en in de gaten.

  Liefs en goede reis.

  1. Cees van Dijk avatar

   Hi, we liggen (weer) in Dokkum. Morgen gaan we waarschijnlijk door naar Sneek. Misschien kunnen we elkaar in Terhorne of bij het Starteiland ontmoeten.

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.