Ankie houdt zicht op de drukke scheepvaart op het IJsselmeer

Zeilen hijsen en gaan

Niets staat een vertrek nog in de weg. Aan boord is voldoende voorraad voor de komende weken, de gereviseerde windmolen in geïnstalleerd en de boot krijgt nog een laatste schoonmaakbeurt. Ook de weersomstandigheden zijn ideaal: matig windje uit de goede richting, heerlijk zonnetje en een aardige temperatuur. Onder deze condities zeilen we naar het noorden.

Ankie spuit de NOMAS af voordat we gaan zeilen.
Ankie geeft de NOMAS een laatste schoonmaakbeurt voordat we vertrekken.

Dat doen we ook en op zondag 15 mei 2022 hijsen we voor 10.00 uur de zeilen al. Tot aan Flevo Marina moeten we een paar keer kruisen, maar als we eenmaal een koers naar het noorden kunnen zetten, liggen we lekker op één oor.

Zeilen naar Stavoren

Met een knoop of zes, gemiddeld, gaan we richting Stavoren. Dat zal onze eerste stop worden in de reis naar de Oostzee. Na een jaar zijn we eindelijk weer ’onder zeil’. Een gevoel van voldoening vermengd met opluchting overvalt ons. Niet zo vreemd, want we hebben een heftig jaar achter de rug en al tijden uitgekeken naar dit moment.

Drukte op het IJsselmeer

Drukte op het IJsselmeer
Drukte op het IJsselmeer.

Overigens zijn we vandaag niet de enigen op het IJsselmeer. Een blik op de plotter laat zien dat er talloze jachten op het water zijn. Ook de app die we op onze mobiele telefoon hebben laat helemaal een indrukwekkend beeld zien. Voor een buitenstaander moet het lijken alsof er nauwelijks meer plaats is om te zeilen.

Intensief zeilen. Plotter toont de drukte op het IJsselmeer.
De plotter laat flink wat AIS-gegevens zien.

Keuze uit twee opties

Gelukkig valt dat ontzettend mee. Natuurlijk moeten we onze ogen goed de kost geven, want niet iedere zeiler is voldoende op de hoogte van de voorrangsregels, merken we. Ach, problemen levert het niet op. Na een paar uurtjes lopen we de voorhaven van Stavoren binnen.

Daar hebben we twee opties. We kunnen voor anker gaan of vastknopen aan het steigertje. We kiezen voor het laatste en na een vlekkeloze manoeuvre liggen we stevig afgemeerd. Tijd om even lekker bij te komen. Dat de rust niet van lange duur zal zijn, kunnen we op dat moment niet bevroeden.

Inkopen en draaiende wind

Na een ontspannen nacht klimmen we de steiger op om bij de enige supermarkt van Stavoren nog wat inkopen te doen. Dat betekent niet alleen een stevige wandeling, maar ook een aardig gesjouw, want we hebben natuurlijk meer ingeslagen dan de bedoeling was.

Wegwezen hier

Eenmaal terug aan boord draait de wind naar het zuidwesten. Dan wordt het aan het steigertje al snel minder comfortabel, weten we. Zeker als de wind in de loop van de middag toeneemt, is het met de rust gedaan. NOMAS ligt wild aan de touwen te rukken en het gekraak en gepiep begint ernstige vormen aan te nemen. Wegwezen hier, zeggen we tegen elkaar. Dus, motor starten, lijnen los en gaan.

NOMAS na het zeilen afgemeerd bij Stavoren.
Nu is alles nog rustig op dit idyllische plekje.

Na het zeilen tijd voor een biertje

De sluismeester van de Johan Frisosluis heeft de deuren al open staan en binnen een goed half uur liggen we, met hulp van twee bevriende zeilers, veilig afgemeerd in de gemeentelijke jachthaven. Hier is het een stuk rustiger en aanzienlijk comfortabeler. Tijd voor een alcoholvrij biertje.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Fietsen en wandelen langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.