Argenton sur Creuse

Als alles kraakt en steunt

Op doorreis van Nederland naar de Portugese Algarve maakten Ankie en ik een tussenstop in een lieflijk dorpje ergens in het zuidwesten van Frankrijk. Fotogeniek was het gehucht van onze keuze zeker, maar het bij de boeking zo sfeervol ogende hotel voldeed niet helemaal aan onze verwachtingen. En dat is voorzichtig uitgedrukt.

Aanvankelijk zag het er nog veelbelovend uit. Toen we de receptie betraden en er zelfs na een minuut of tien niemand kwam opdagen om de sleutel van ons onderkomen te overhandigen, had dat voldoende reden moeten zijn om met stille trom te vertrekken. Dat deden we niet en dat bleek onverstandig.

Vermoeid krakende trap

Op de eerste etage van een oud, enigszins vervallen en sleets bijgebouw bevond zich onze kamer. Die konden we slechts bereiken via een vermoeid krakende trap en een donkere gang waarvan de steunbalken hun naam eer aandeden. Kraken. Dat was duidelijk een ‘unique sellingpoint’ van dit hotel. De deur, de vloer, het bed en zelfs de badkuip. Alles kraakte.

Tegen beter weten in stapten we om beurten in de douchecabine. Ook dat bleek geen doorslaggevend succes. Ook de douchebak kraakte. Warm water bleek uit de kraan met het blauwe knopje te komen. Omgekeerd kwam er koud water uit de kraan waar, vermoedelijk, een rood knopje had gezeten.

Koffie en een verdwaalde croissant

Aan het uitbundige ontbijt van een schaaltje melk met een scheutje koffie en een verdwaalde croissant hebben we ons niet gewaagd. “Souhaitez-vous prendre le petit déjeuner?”, vroeg de uitbater. “Non, merci”, antwoordden we beleeft.

Argenton sur Creuse in de binnenlanden van Frankrijk.
Argenton sur Creuse

Om de dag, na een doorwaakte nacht vanwege een roedel enthousiast blaffende honden, nog enigszins welgemoed te beginnen, vervoegde we ons, de slaap uit de ogen wrijvend, in alle vroegte bij de lokale bakker. Die verraste ons niet alleen met versgebakken croissants, maar serveerde er ook een voor Franse begrippen ongekend sterk kopje koffie bij.

In details schuilt kracht

Enigszins hersteld begaven we ons daarna op pad. Eenmaal op de snelweg naar het zuiden bedacht ik dat zelfs een krakend hotel en een nacht waarin je nauwelijks een oog dicht doet voldoende stof opleveren voor een boeiend reisverhaal. Juist in die details schuilt de kracht van een avontuur, stelde ik wederom vast.

Gelukkig is reizen niet alleen maar kommer en kwel. Is het niet vooral die afwisseling tussen vreugdevolle momenten en teleurstellingen, tussen ontmoetingen met vriendelijke uitbaters van horecagelegenheden en onuitstaanbare lokettisten van busmaatschappijen, hotels waar je langer zou willen blijven en accommodaties waar je het liefst zo snel mogelijk weer weg wilt?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


 • Pareltje in het Franse binnenland

  La Canourgue

  Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een…

  Lees meer…


 • Terug in Nederland

  Molen in de Vlist.

  Eenmaal terug in Nederland maken we plannen voor een nostalgische tour. Die begint in Sneek waar we de kou trotseren en eindigt op een terras in Dordrecht. Daar verdiepen we ons in de geschiedenis van deze historische stad en kijken we onze ogen uit. Net als in de andere plaatsen die we bezoeken. Ons eerste…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.