Argenton sur Creuse

Als alles kraakt en steunt

Op doorreis van Nederland naar de Portugese Algarve maakten Ankie en ik een tussenstop in een lieflijk dorpje ergens in het zuidwesten van Frankrijk. Fotogeniek was het gehucht van onze keuze zeker, maar het bij de boeking zo sfeervol ogende hotel voldeed niet helemaal aan onze verwachtingen. En dat is voorzichtig uitgedrukt.

Aanvankelijk zag het er nog veelbelovend uit. Toen we de receptie betraden en er zelfs na een minuut of tien niemand kwam opdagen om de sleutel van ons onderkomen te overhandigen, had dat voldoende reden moeten zijn om met stille trom te vertrekken. Dat deden we niet en dat bleek onverstandig.

Vermoeid krakende trap

Op de eerste etage van een oud, enigszins vervallen en sleets bijgebouw bevond zich onze kamer. Die konden we slechts bereiken via een vermoeid krakende trap en een donkere gang waarvan de steunbalken hun naam eer aandeden. Kraken. Dat was duidelijk een ‘unique sellingpoint’ van dit hotel. De deur, de vloer, het bed en zelfs de badkuip. Alles kraakte.

Tegen beter weten in stapten we om beurten in de douchecabine. Ook dat bleek geen doorslaggevend succes. Ook de douchebak kraakte. Warm water bleek uit de kraan met het blauwe knopje te komen. Omgekeerd kwam er koud water uit de kraan waar, vermoedelijk, een rood knopje had gezeten.

Koffie en een verdwaalde croissant

Aan het uitbundige ontbijt van een schaaltje melk met een scheutje koffie en een verdwaalde croissant hebben we ons niet gewaagd. “Souhaitez-vous prendre le petit déjeuner?”, vroeg de uitbater. “Non, merci”, antwoordden we beleeft.

Argenton sur Creuse in de binnenlanden van Frankrijk.
Argenton sur Creuse

Om de dag, na een doorwaakte nacht vanwege een roedel enthousiast blaffende honden, nog enigszins welgemoed te beginnen, vervoegde we ons, de slaap uit de ogen wrijvend, in alle vroegte bij de lokale bakker. Die verraste ons niet alleen met versgebakken croissants, maar serveerde er ook een voor Franse begrippen ongekend sterk kopje koffie bij.

In details schuilt kracht

Enigszins hersteld begaven we ons daarna op pad. Eenmaal op de snelweg naar het zuiden bedacht ik dat zelfs een krakend hotel en een nacht waarin je nauwelijks een oog dicht doet voldoende stof opleveren voor een boeiend reisverhaal. Juist in die details schuilt de kracht van een avontuur, stelde ik wederom vast.

Gelukkig is reizen niet alleen maar kommer en kwel. Is het niet vooral die afwisseling tussen vreugdevolle momenten en teleurstellingen, tussen ontmoetingen met vriendelijke uitbaters van horecagelegenheden en onuitstaanbare lokettisten van busmaatschappijen, hotels waar je langer zou willen blijven en accommodaties waar je het liefst zo snel mogelijk weer weg wilt?


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.

Deel dit bericht


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.