Argenton sur Creuse

Als alles kraakt en steunt

Op doorreis van Nederland naar de Portugese Algarve maakten Ankie en ik een tussenstop in een lieflijk dorpje ergens in het zuidwesten van Frankrijk. Fotogeniek was het gehucht van onze keuze zeker, maar het bij de boeking zo sfeervol ogende hotel voldeed niet helemaal aan onze verwachtingen. En dat is voorzichtig uitgedrukt.

Aanvankelijk zag het er nog veelbelovend uit. Toen we de receptie betraden en er zelfs na een minuut of tien niemand kwam opdagen om de sleutel van ons onderkomen te overhandigen, had dat voldoende reden moeten zijn om met stille trom te vertrekken. Dat deden we niet en dat bleek onverstandig.

Vermoeid krakende trap

Op de eerste etage van een oud, enigszins vervallen en sleets bijgebouw bevond zich onze kamer. Die konden we slechts bereiken via een vermoeid krakende trap en een donkere gang waarvan de steunbalken hun naam eer aandeden. Kraken. Dat was duidelijk een ‘unique sellingpoint’ van dit hotel. De deur, de vloer, het bed en zelfs de badkuip. Alles kraakte.

Tegen beter weten in stapten we om beurten in de douchecabine. Ook dat bleek geen doorslaggevend succes. Ook de douchebak kraakte. Warm water bleek uit de kraan met het blauwe knopje te komen. Omgekeerd kwam er koud water uit de kraan waar, vermoedelijk, een rood knopje had gezeten.

Koffie en een verdwaalde croissant

Aan het uitbundige ontbijt van een schaaltje melk met een scheutje koffie en een verdwaalde croissant hebben we ons niet gewaagd. “Souhaitez-vous prendre le petit déjeuner?”, vroeg de uitbater. “Non, merci”, antwoordden we beleeft.

Argenton sur Creuse in de binnenlanden van Frankrijk.
Argenton sur Creuse

Om de dag, na een doorwaakte nacht vanwege een roedel enthousiast blaffende honden, nog enigszins welgemoed te beginnen, vervoegde we ons, de slaap uit de ogen wrijvend, in alle vroegte bij de lokale bakker. Die verraste ons niet alleen met versgebakken croissants, maar serveerde er ook een voor Franse begrippen ongekend sterk kopje koffie bij.

In details schuilt kracht

Enigszins hersteld begaven we ons daarna op pad. Eenmaal op de snelweg naar het zuiden bedacht ik dat zelfs een krakend hotel en een nacht waarin je nauwelijks een oog dicht doet voldoende stof opleveren voor een boeiend reisverhaal. Juist in die details schuilt de kracht van een avontuur, stelde ik wederom vast.

Gelukkig is reizen niet alleen maar kommer en kwel. Is het niet vooral die afwisseling tussen vreugdevolle momenten en teleurstellingen, tussen ontmoetingen met vriendelijke uitbaters van horecagelegenheden en onuitstaanbare lokettisten van busmaatschappijen, hotels waar je langer zou willen blijven en accommodaties waar je het liefst zo snel mogelijk weer weg wilt?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Met de trein naar het kasteel

  Strand van Calpe met de rots.

  Nu we de omgeving van San Rafael del Rio, onze nieuwe woonplaats, een beetje hebben verkend, wordt het tijd voor een familiebezoek in Pego en opnieuw een zoektocht naar onbekende pareltjes. Ook waaien we even lekker uit in Calpe en op de terugreis stoppen we in Xativa. Waarom is deze stad uitgestorven als wij er…

  Lees meer…


 • Laatste trip met de camper

  Elburg.

  Terug in Nederland wacht een aantal klussen aan de camper. Ook maken we een trip langs het water en brengen we een bezoek aan Middelburg, rijden we naar Oudenbosch en Stampersgat en dwalen we door Elburg. Dan breekt het moment aan waarop we, met bloedend hart, onze camper verkopen. Tegelijk betekent dat de start van…

  Lees meer…


 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.