Argenton sur Creuse

Als alles kraakt en steunt

Op doorreis van Nederland naar de Portugese Algarve maakten Ankie en ik een tussenstop in een lieflijk dorpje ergens in het zuidwesten van Frankrijk. Fotogeniek was het gehucht van onze keuze zeker, maar het bij de boeking zo sfeervol ogende hotel voldeed niet helemaal aan onze verwachtingen. En dat is voorzichtig uitgedrukt.

Aanvankelijk zag het er nog veelbelovend uit. Toen we de receptie betraden en er zelfs na een minuut of tien niemand kwam opdagen om de sleutel van ons onderkomen te overhandigen, had dat voldoende reden moeten zijn om met stille trom te vertrekken. Dat deden we niet en dat bleek onverstandig.

Vermoeid krakende trap

Op de eerste etage van een oud, enigszins vervallen en sleets bijgebouw bevond zich onze kamer. Die konden we slechts bereiken via een vermoeid krakende trap en een donkere gang waarvan de steunbalken hun naam eer aandeden. Kraken. Dat was duidelijk een ‘unique sellingpoint’ van dit hotel. De deur, de vloer, het bed en zelfs de badkuip. Alles kraakte.

Tegen beter weten in stapten we om beurten in de douchecabine. Ook dat bleek geen doorslaggevend succes. Ook de douchebak kraakte. Warm water bleek uit de kraan met het blauwe knopje te komen. Omgekeerd kwam er koud water uit de kraan waar, vermoedelijk, een rood knopje had gezeten.

Koffie en een verdwaalde croissant

Aan het uitbundige ontbijt van een schaaltje melk met een scheutje koffie en een verdwaalde croissant hebben we ons niet gewaagd. “Souhaitez-vous prendre le petit déjeuner?”, vroeg de uitbater. “Non, merci”, antwoordden we beleeft.

Argenton sur Creuse in de binnenlanden van Frankrijk.
Argenton sur Creuse

Om de dag, na een doorwaakte nacht vanwege een roedel enthousiast blaffende honden, nog enigszins welgemoed te beginnen, vervoegde we ons, de slaap uit de ogen wrijvend, in alle vroegte bij de lokale bakker. Die verraste ons niet alleen met versgebakken croissants, maar serveerde er ook een voor Franse begrippen ongekend sterk kopje koffie bij.

In details schuilt kracht

Enigszins hersteld begaven we ons daarna op pad. Eenmaal op de snelweg naar het zuiden bedacht ik dat zelfs een krakend hotel en een nacht waarin je nauwelijks een oog dicht doet voldoende stof opleveren voor een boeiend reisverhaal. Juist in die details schuilt de kracht van een avontuur, stelde ik wederom vast.

Gelukkig is reizen niet alleen maar kommer en kwel. Is het niet vooral die afwisseling tussen vreugdevolle momenten en teleurstellingen, tussen ontmoetingen met vriendelijke uitbaters van horecagelegenheden en onuitstaanbare lokettisten van busmaatschappijen, hotels waar je langer zou willen blijven en accommodaties waar je het liefst zo snel mogelijk weer weg wilt?


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

.

Meer berichten

 • Goudse boerenkaas in Portugal

  Overnachten bij de boerderij waar Goudse boerenkaas wordt gemaakt.

  Aan de Portugese westkust in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bij Odemira ligt de boerderij van Frans Amt en Martine van ‘t Westende. Nog geen kilometer naar het westen beukt de Atlantische Oceaan tegen de rotsen. Deze bijzondere plek voor een melkveebedrijf is onze volgende bestemming. Hier doen we ons tegoed aan ambachtelijk […]

  Lees meer…


 • Nostalgisch tripje door de Algarve

  Kust Algarve

  In 2006 meerden we onze boot af in de marina van Portimão. Vaak hebben we langs de schitterende kust van de Algarve gezeild. Ook plaatsen als Lagos, Ferragudo, Albufeira, Villamoura en Villa Real de Sant Antonio bezochten we regelmatig. Favoriet was de ankerplaats bij Culatra, een eiland ten zuiden van Faro. Nu rijden we met…

  Lees meer…


 • Opnieuw slenteren door Sevilla

  Koetsjes in Sevilla

  Acht jaar geleden slenterden we door Sevilla. Nu we in de buurt zijn willen we deze bruisende Spaanse stad nog een keer bezoeken. Bij Dos Hermanas vinden we een camperplaats met een bushalte voor de deur. Met het openbaar vervoer ben je binnen een half uur in het centrum van Sevilla, staat op de website…

  Lees meer…


 • Via de woestijn naar La Peza

  La Peza

  Wakker worden als de zon langzaam uit de zee omhoog komt. Dat gebeurt als we in Santa Pola naar buiten kijken. Langzaam zien we een koperrode bol verschijnen. Tegelijk gaat de temperatuur snel omhoog. Vandaag willen we naar La Peza, zo’n dertig kilometer voor Granada. Tijdens de rit vergapen we ons aan het steeds ruiger…

  Lees meer…


advertentie


Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.