Jaknikker

Beursberichten als bron van inspiratie

Soms zijn er momenten dat mijn inspiratie tot een absoluut minimum is gedaald. Tegelijk bestaat de drang – of de druk – om toch iets te schrijven. Wat te doen? Bij mij lucht het altijd op als ik een frisse neus ga halen. Bij voorkeur maak ik een wandeling in een omgeving waar ik weinig gevaar loop als mijn gedachten afdwalen. Op die momenten kan ik in mijn hoofd van alles de revue laten passeren en meestal kom ik dan thuis met voldoende stof voor een ‘stukkie’.

Sommige mensen, ik behoor ook tot die groep, krijgen volop ideeën als ze onder de douche stappen. Daar staan ze niet alleen om zich schoon te boenen, maar ook om onder de weldadige stralen energie op te doen voor een volgend geschrift.

Beursberichten als bron van inspiratie. Photo by Oleksandr Pidvalnyi op Pexels.com.
Onze natuurlijke leefomgeving ligt mij na aan het hart (Oleksandr Pidvalnyi – Pexels.com).

Nu we voortdurend berichten zien over de lange doucheduur van de Nederlander voel ik mij bezwaard om in de badkamer mijn inspiratiebron te vinden. Behoud van onze natuurlijke leefomgeving ligt mij immers na aan het hart, maar de hoge kosten van een langdurig verblijf onder de warme douche laten mij ook niet koud.

Alternatief: lees de beursberichten

Dan maar de wandelschoenen aan. Dat is een stuk milieuvriendelijker en nog goed voor lijf en leden ook. Maar stel dat het vreselijk slecht weer is, dan ga je de deur toch niet uit? Dat klopt. Sinds kort heb ik een daarom een alternatief voor mijn soms opdrogende bron van inspiratie. Ik pak dan mijn tablet en lees de beursberichten.

Olieprijzen die duurder worden? (Photo by Kaboompics.com op Pexels.com)
Beursberichten als bon van inspiratie (Photo by Kaboompics.comPexels.com).

Nu kan ik mij voorstellen dat de meeste creatievelingen niet direct opveren bij de gedachte de dagelijkse berichten van een economieredactie te gebruiken als aanleiding voor een nieuw artikel, een pakkende column of een blog. Toch leveren de stukjes vaak onverwachte invalshoeken op.

Olieprijs naar nieuw dieptepunt

Zo ook die regenachtige morgen waarop de weersomstandigheden niet geschikt waren voor een inspirerende wandeling en ik mijn toevlucht zocht tot het laatste nieuws van de beursvloer. Slechte berichten, want beleggers verkopen massaal hun aandelen olie. Wat is er loos? Goedkopere olieprijzen, meldt de journalist. Ongetwijfeld bedoelt de schrijver dat de prijs van olie naar een nieuw dieptepunt zakt. Ja, dan zou ik ook afhaken als ik mijn geld daar op wil inzitten.

Zukiman Mohamad on Pexels.com. Offshore drilling rig on body of water.
Olieprijzen die duurder worden? (Zukiman Mohamad – Pexels.com)

Stel dat de olieprijzen duurder worden, is dat dan misschien een moment om in te stappen? Ik raak al snel het spoor bijster, maar duidelijk is dat een vakbekwame eindredacteur hier nog belangrijk werk had kunnen verrichten.

Gelukkig doet een computergigant vandaag de doeken open. Dat is nog eens wat anders dan een boekje opendoen over de bedrijfsresultaten. Laat staan dat ze het doek ophalen of hun financiële situatie uit de doeken doen. Nee, doeken opendoen. Dan is er vast iets vreselijks aan de hand.

Advertentie

Booking.com

Tegen het zere been

Aanleiding tot de onrust op de beurzen is, aldus één van de andere berichten, het overleg tussen de olieproducerende landen. Die willen de productie verminderen en zo de prijs stutten. Ik citeer een willekeurige zin: “Dit was met name tegen het zere been van Saudi-Arabië, maar ook enkele andere golfstaten”. Nu kan ik mij helemaal voorstellen dat beleggers de koers kwijt zijn, van slag raken en hun aandelen massaal van de hand doen.

Als je tegen een moment van volstrekte afwezigheid van inspiratie aankijkt, wat is dan jouw remedie? Of neem je dan ook je toevlucht tot de beursberichten? Heb je bijzondere teksten gelezen, laat het me weten. In een volgend bericht besteed ik er graag aandacht aan.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


 • Pareltje in het Franse binnenland

  La Canourgue

  Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een…

  Lees meer…


 • Terug in Nederland

  Molen in de Vlist.

  Eenmaal terug in Nederland maken we plannen voor een nostalgische tour. Die begint in Sneek waar we de kou trotseren en eindigt op een terras in Dordrecht. Daar verdiepen we ons in de geschiedenis van deze historische stad en kijken we onze ogen uit. Net als in de andere plaatsen die we bezoeken. Ons eerste…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.