Jaknikker

Beursberichten als bron van inspiratie

Soms zijn er momenten dat mijn inspiratie tot een absoluut minimum is gedaald. Tegelijk bestaat de drang – of de druk – om toch iets te schrijven. Wat te doen? Bij mij lucht het altijd op als ik een frisse neus ga halen. Bij voorkeur maak ik een wandeling in een omgeving waar ik weinig gevaar loop als mijn gedachten afdwalen. Op die momenten kan ik in mijn hoofd van alles de revue laten passeren en meestal kom ik dan thuis met voldoende stof voor een ‘stukkie’.

Sommige mensen, ik behoor ook tot die groep, krijgen volop ideeën als ze onder de douche stappen. Daar staan ze niet alleen om zich schoon te boenen, maar ook om onder de weldadige stralen energie op te doen voor een volgend geschrift.

Beursberichten als bron van inspiratie. Photo by Oleksandr Pidvalnyi op Pexels.com.
Onze natuurlijke leefomgeving ligt mij na aan het hart (Oleksandr Pidvalnyi – Pexels.com).

Nu we voortdurend berichten zien over de lange doucheduur van de Nederlander voel ik mij bezwaard om in de badkamer mijn inspiratiebron te vinden. Behoud van onze natuurlijke leefomgeving ligt mij immers na aan het hart, maar de hoge kosten van een langdurig verblijf onder de warme douche laten mij ook niet koud.

Alternatief: lees de beursberichten

Dan maar de wandelschoenen aan. Dat is een stuk milieuvriendelijker en nog goed voor lijf en leden ook. Maar stel dat het vreselijk slecht weer is, dan ga je de deur toch niet uit? Dat klopt. Sinds kort heb ik een daarom een alternatief voor mijn soms opdrogende bron van inspiratie. Ik pak dan mijn tablet en lees de beursberichten.

Olieprijzen die duurder worden? (Photo by Kaboompics.com op Pexels.com)
Beursberichten als bon van inspiratie (Photo by Kaboompics.comPexels.com).

Nu kan ik mij voorstellen dat de meeste creatievelingen niet direct opveren bij de gedachte de dagelijkse berichten van een economieredactie te gebruiken als aanleiding voor een nieuw artikel, een pakkende column of een blog. Toch leveren de stukjes vaak onverwachte invalshoeken op.

Olieprijs naar nieuw dieptepunt

Zo ook die regenachtige morgen waarop de weersomstandigheden niet geschikt waren voor een inspirerende wandeling en ik mijn toevlucht zocht tot het laatste nieuws van de beursvloer. Slechte berichten, want beleggers verkopen massaal hun aandelen olie. Wat is er loos? Goedkopere olieprijzen, meldt de journalist. Ongetwijfeld bedoelt de schrijver dat de prijs van olie naar een nieuw dieptepunt zakt. Ja, dan zou ik ook afhaken als ik mijn geld daar op wil inzitten.

Zukiman Mohamad on Pexels.com. Offshore drilling rig on body of water.
Olieprijzen die duurder worden? (Zukiman Mohamad – Pexels.com)

Stel dat de olieprijzen duurder worden, is dat dan misschien een moment om in te stappen? Ik raak al snel het spoor bijster, maar duidelijk is dat een vakbekwame eindredacteur hier nog belangrijk werk had kunnen verrichten.

Gelukkig doet een computergigant vandaag de doeken open. Dat is nog eens wat anders dan een boekje opendoen over de bedrijfsresultaten. Laat staan dat ze het doek ophalen of hun financiële situatie uit de doeken doen. Nee, doeken opendoen. Dan is er vast iets vreselijks aan de hand.

Advertentie

Booking.com

Tegen het zere been

Aanleiding tot de onrust op de beurzen is, aldus één van de andere berichten, het overleg tussen de olieproducerende landen. Die willen de productie verminderen en zo de prijs stutten. Ik citeer een willekeurige zin: “Dit was met name tegen het zere been van Saudi-Arabië, maar ook enkele andere golfstaten”. Nu kan ik mij helemaal voorstellen dat beleggers de koers kwijt zijn, van slag raken en hun aandelen massaal van de hand doen.

Als je tegen een moment van volstrekte afwezigheid van inspiratie aankijkt, wat is dan jouw remedie? Of neem je dan ook je toevlucht tot de beursberichten? Heb je bijzondere teksten gelezen, laat het me weten. In een volgend bericht besteed ik er graag aandacht aan.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.