Jaknikker

Beursberichten als bron van inspiratie

Soms zijn er momenten dat mijn inspiratie tot een absoluut minimum is gedaald. Tegelijk bestaat de drang – of de druk – om toch iets te schrijven. Wat te doen? Bij mij lucht het altijd op als ik een frisse neus ga halen. Bij voorkeur maak ik een wandeling in een omgeving waar ik weinig gevaar loop als mijn gedachten afdwalen. Op die momenten kan ik in mijn hoofd van alles de revue laten passeren en meestal kom ik dan thuis met voldoende stof voor een ‘stukkie’.

Sommige mensen, ik behoor ook tot die groep, krijgen volop ideeën als ze onder de douche stappen. Daar staan ze niet alleen om zich schoon te boenen, maar ook om onder de weldadige stralen energie op te doen voor een volgend geschrift.

Beursberichten als bron van inspiratie. Photo by Oleksandr Pidvalnyi op Pexels.com.
Onze natuurlijke leefomgeving ligt mij na aan het hart (Oleksandr Pidvalnyi – Pexels.com).

Nu we voortdurend berichten zien over de lange doucheduur van de Nederlander voel ik mij bezwaard om in de badkamer mijn inspiratiebron te vinden. Behoud van onze natuurlijke leefomgeving ligt mij immers na aan het hart, maar de hoge kosten van een langdurig verblijf onder de warme douche laten mij ook niet koud.

Alternatief: lees de beursberichten

Dan maar de wandelschoenen aan. Dat is een stuk milieuvriendelijker en nog goed voor lijf en leden ook. Maar stel dat het vreselijk slecht weer is, dan ga je de deur toch niet uit? Dat klopt. Sinds kort heb ik een daarom een alternatief voor mijn soms opdrogende bron van inspiratie. Ik pak dan mijn tablet en lees de beursberichten.

Olieprijzen die duurder worden? (Photo by Kaboompics.com op Pexels.com)
Beursberichten als bon van inspiratie (Photo by Kaboompics.comPexels.com).

Nu kan ik mij voorstellen dat de meeste creatievelingen niet direct opveren bij de gedachte de dagelijkse berichten van een economieredactie te gebruiken als aanleiding voor een nieuw artikel, een pakkende column of een blog. Toch leveren de stukjes vaak onverwachte invalshoeken op.

Olieprijs naar nieuw dieptepunt

Zo ook die regenachtige morgen waarop de weersomstandigheden niet geschikt waren voor een inspirerende wandeling en ik mijn toevlucht zocht tot het laatste nieuws van de beursvloer. Slechte berichten, want beleggers verkopen massaal hun aandelen olie. Wat is er loos? Goedkopere olieprijzen, meldt de journalist. Ongetwijfeld bedoelt de schrijver dat de prijs van olie naar een nieuw dieptepunt zakt. Ja, dan zou ik ook afhaken als ik mijn geld daar op wil inzitten.

Zukiman Mohamad on Pexels.com. Offshore drilling rig on body of water.
Olieprijzen die duurder worden? (Zukiman Mohamad – Pexels.com)

Stel dat de olieprijzen duurder worden, is dat dan misschien een moment om in te stappen? Ik raak al snel het spoor bijster, maar duidelijk is dat een vakbekwame eindredacteur hier nog belangrijk werk had kunnen verrichten.

Gelukkig doet een computergigant vandaag de doeken open. Dat is nog eens wat anders dan een boekje opendoen over de bedrijfsresultaten. Laat staan dat ze het doek ophalen of hun financiële situatie uit de doeken doen. Nee, doeken opendoen. Dan is er vast iets vreselijks aan de hand.

Advertentie

Booking.com

Tegen het zere been

Aanleiding tot de onrust op de beurzen is, aldus één van de andere berichten, het overleg tussen de olieproducerende landen. Die willen de productie verminderen en zo de prijs stutten. Ik citeer een willekeurige zin: “Dit was met name tegen het zere been van Saudi-Arabië, maar ook enkele andere golfstaten”. Nu kan ik mij helemaal voorstellen dat beleggers de koers kwijt zijn, van slag raken en hun aandelen massaal van de hand doen.

Als je tegen een moment van volstrekte afwezigheid van inspiratie aankijkt, wat is dan jouw remedie? Of neem je dan ook je toevlucht tot de beursberichten? Heb je bijzondere teksten gelezen, laat het me weten. In een volgend bericht besteed ik er graag aandacht aan.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

Meer berichten

 • Camper keuren en de markt op

  Muzikanten op de markt in Xaló.

  Veertien dagen geleden landden we op het vliegveld van Alicante. In de late namiddag arriveerden we op Camperplaats Costa Blanca in l’Alfaz del Pi. Tijd dus voor een terugblik, want we zijn behoorlijk druk geweest met van alles en nog wat. Hoogtepunt was ongetwijfeld de jaarlijkse APK van onze camper die we dit keer in […]

  Lees meer…


 • NOMAS op Reis in beeld

  Camper Chausson Welcome 95

  Vandaag staan we aan de vooravond van het vervolg van onze camperreis door Spanje, Portugal, Frankrijk en België. Een gedetailleerd reisplan hebben we niet, wel hebben we een paar grote lijnen uitgezet. Eerst blijven we in Albir (Spanje) omdat onze camper moet worden gekeurd (APK). Dat kan gebeuren in Benidorm. Als dat achter de rug…

  Lees meer…


 • Ontelbare palmbomen in Elche

  Elche, Spanje

  Na het bezoek aan Cartagena en de korte stop bij het Mar Menor beginnen we aan de voorlopig laatste fase van ons camperavontuur. Nog een paar ‘haltes’ en dan arriveren we op het eindstation: l’Alfaz del Pi. Daar bereiden we onze camper voor op een kort afscheid, want wij vliegen naar huis. Begin volgend jaar…

  Lees meer…


 • Stapsgewijs naar verrassend Cartagena

  Camper bij de jachthaven van Almerimar.

  Lang hebben we er naar uitgekeken, hooggespannen zijn onze verwachtingen. Cartagena, een bolwerk van eeuwenoude geschiedenis, een stad die tot de verbeelding spreekt. Daar moeten we naartoe. Daarom rijden we na onze stop bij de jachthaven van Almerimar stapsgewijs naar een camperplaats aan de rand van een van de belangrijkste havensteden van Spanje. Worden onze…

  Lees meer…


advertentie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.