Als het koelsysteem verstopt is

Al vanaf het moment dat onze geliefde Nomas weer in het water ligt, hebben we het idee dat er weinig water uit de uitlaat komt. Dat soms wat ronkende geluid van de motor zit ons al een poosje niet lekker.

In de marina van Estartit blazen we de saildrive door.
In de marina van Estartit blazen we de saildrive door.

Verschillende keren hebben we over de reling gehangen om te zien of er wel voldoende koelwater naar buiten spuit. Hoewel het alarm van de motor geen enkele keer van zich heeft laten horen, kunnenen we het idee dat er iets niet helemaal in orde is niet van ons afzetten.

Zodra we in een haven liggen met een kraan onder handbereik, controleer ik de koelvloeistof. Die blijkt keurig op niveau te zijn. Vervolgens wring ik mij in allerlei bochten om de impeller te vervangen. Dat blijkt eigenlijk niet nodig, want er mankeert niets aan het dingetje.

Schelpjes in het staartstuk

Impeller van de Nomas vervangen.
Zo blijkt de impeller in het huis te zitten. Niet helemaal zoals het hoort.

Wat is er dan wel aan de hand? Toen de boot nog op de werf stond, heb ik de nodige schelpjes uit het staartstuk verwijderd, maar ik krijg nu steeds meer het idee dat er toch nog wat verstoppinkjes in de buizen zitten.

Een aantal jaren geleden hebben we in Portimão te kampen gehad met hetzelfde euvel. Ook toen kwam er te weinig water uit de uitlaat. En dat terwijl we voor een hoop geld de motor door een erkende Volvo Penta-dealer hadden laten nakijken.

Voldoende koelwater

Destijds heb ik het probleem opgelost door een waterslang op de inlaat te zetten en water ‘van binnen naar buiten’ te spuiten. Dat zorgde er toen voor dat een wolk vuil uit de aanzuigbuizen van het staartstuk werd geblazen.

Ook nu blijkt deze methode uitstekend te werken. Op het punt waar het buitenwater in de wierpot komt, sluit ik de slang aan, vervolgens draai ik op de steiger de kraan open en de schelpjes en andere ongerechtigheden weten niet hoe snel ze de saildrive moeten verlaten.

Bij het proefdraaien blijkt de uitlaat weer voldoende koelwater naar buiten te spuiten. Probleem opgelost en wij kunnen met een gerust hart verder, want op de Med heb je vaak je motor nodig, weten we inmiddels. Of, zoals een Engelsman zei, ‘In the Med, you’ll use your motor every day’.


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.

Deel dit bericht


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Spektakel in Oudenaarde

    Middeleeuws spektakel in Oudenaarde.

    In het Vlaamse Oudenaarde belanden we geheel onverwacht in een historisch spektakel. Onder grote belangstelling wordt het bewogen leven van Margaretha van Parma uitgebeeld. Niet alleen is het een kleurrijk schouwspel, ook krijgen we een smeuïg lesje geschiedenis. Of dat nog niet genoeg is, vinden we een gratis overnachtingsplaats aan de oever van de Schelde.…

    Lees meer…


  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.