Flaneren op de Floriade kon nog net

Zelden is er in Almere zoveel commotie over een project geweest als over de Floriade. Directeuren kwamen, brandden hun vingers, en vertrokken nog voordat de eerste plant de grond in ging. Wat een fleurig evenement moest worden werd publicitair al snel een mislukking. Was dat allemaal terecht? Op de valreep namen we een kijkje bij het ambitieuze project dat Almere wereldwijd op de kaart moest zetten.

Fraaie luchten en opvallende gebouwen maken van de Floriade een fotogeniek evenement.
Fraaie luchten en opvallende gebouwen maken van de Floriade een fotogeniek evenement.

Ons dagje Floriade begint op een indrukwekkende parkeerplaats aan de rand van Almere waar we gratis terecht kunnen. Hier stappen we in de bus die ons bij de ingang van het terrein brengt. Ga je liever met de boot? Dat kan. Aan de andere kant van de Almere-Stad kun je inschepen voor een vaartocht over het Weerwater naar het Floriade terrein.

Virtuele vlucht over Flevoland

Bij aankomst valt ons direct de belangstelling uit het buitenland op. We zien touringcars uit België, Duitsland en Zwitserland. Als we een virtuele ballonvlucht over Flevoland maken, spreekt de vriendelijke mevrouw die ons begeleidt ons zelfs in het Duits aan.

Eerder hoorden we dat sommige mensen meer dan zeven uur op de Floriade hadden doorgebracht of zelfs een abonnement aanschaften om er met regelmaat een kijkje te nemen. Dat leek ons wat overdreven, maar nu we hier zelf rondlopen, begrijpen we het. In alle opzichten is het een prachtige omgeving om uren, misschien zelfs dagen, rond te dwalen.

Met de kabelbaan kun je een 'rondrit' boven de Floriade maken
Met de kabelbaan kun je een ‘rondrit’ boven de Floriade maken.

Als we de afgelopen maanden over de A6, de snelweg tussen Almere en Lelystad, reden zagen we gondeltjes gestaag van links naar rechts en omgekeerd gaan. Nu we zelf op de Floriade zijn, laten we ons de kans om de kabelbaan te gebruiken natuurlijk niet ontnemen. Vanuit de lucht hebben we een schitterend uitzicht op het omvangrijke expoterrein.

Gedoe over de kabelbaan

Over die kabelbaan is overigens ook het nodige gedoe geweest. Natuurlijk ging het over geld; er zijn altijd een paar partijen die bij een dergelijk project flink wat overheidsgeld binnenslepen. Ook dat leidde weer tot politiek geruzie. Toen alles uiteindelijk toch nog goed leek te komen, gooide Rijkswaterstaat roet in het eten.

Die kabelbaan over de snelweg zou namelijk de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Daarom moesten de ramen van de gondels beplakt worden zodat de automobilisten de mensen in de gondels niet kunnen zien. Nu kun je wel van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom.

Toekomst van ons voedsel

Na een flinke wandeling langs de vele landenpaviljoens kunnen we even bijkomen tijdens een educatieve film over de toekomst van ons voedsel. Natuurlijk krijgen we een promotieverhaal te zien, maar duidelijk is wel dat Nederland op dit vlak aan de top staat. In een zaal waar op de vier muren beelden worden getoond van alle Nederlandse innovaties op het gebied van de voedselvoorziening vallen we van de ene in de andere verbazing.

Dat gebeurt trouwens ook bij de diverse eetgelegenheden die verspreid zijn over het terrein van de Floriade. Daar kun je niet alleen het typisch Hollandse broodje kroket nuttigen. Ook exotische gerechten en ‘gezond’ eten en drinken zijn volop beschikbaar.

Floriade de moeite waard?

In de kassen op de Floriade is het een creatief kleurenspel.
In de kassen is het een creatief kleurenspel.

Aan het einde van de dag brengt de bus ons weer naar de parkeerplaats waar we, moe maar voldaan, in de auto stappen. Was het de moeite waard? We hebben een heerlijke dag gehad en zouden zeker nog een keer terugkomen, als dat mogelijk zou zijn.

Laten we eerlijk zijn. Voor ons was het bezoek extra aantrekkelijk vanwege de vrijkaartjes die we van een goede vriendin hadden gekregen. Zouden we voor een dagje Floriade bijna dertig euro per persoon neertellen? Dat is een afweging die ieder voor zich moet maken.

Kostbaar project in Almere

Als we naar huis rijden, vragen we ons af waarom de Floriade geen succes is geworden. Is het te wijten aan de negatieve publiciteit? Waren de prijzen te hoog? Kost een evenement als dit altijd meer dan het oplevert?

Bij aanvang van de expo werd gesproken over mogelijk twee miljoen betalende bezoekers. Nu haalt de teller waarschijnlijk de 700.000 niet. Daarnaast zijn de kosten enorm uit de hand gelopen. De wereldtuinbouwtentoonstelling heeft gemeente Almere bijna 85 miljoen euro gekost, ruim acht keer meer dan oorspronkelijk becijferd.

Volgens een bericht van Omroep Flevoland is het de vraag of het daar bij blijft. Net voor het sluiten van de Floriade wordt bekend dat het tekort waarschijnlijk oploopt tot 100 miljoen euro.

Floriade bezoeken? Wees snel

Wil je nog een bezoek brengen aan de Floriade? Opschieten dan, want op 9 oktober gaan aan het einde van de dag de toegangshekken definitief dicht. Kaarten bestellen kan op www.floriade.com. Zodra de planten zijn verwijderd en de paviljoens zijn afgebroken, gaat de eerste schop de grond in voor de aanleg van een nieuwe woonwijk. Daarbij blijft de fraaie infrastructuur van de Floriade intact. Ook dat is Almere.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie



Meer berichten

  • Met de trein naar het kasteel

    Strand van Calpe met de rots.

    Nu we de omgeving van San Rafael del Rio, onze nieuwe woonplaats, een beetje hebben verkend, wordt het tijd voor een familiebezoek in Pego en opnieuw een zoektocht naar onbekende pareltjes. Ook waaien we even lekker uit in Calpe en op de terugreis stoppen we in Xativa. Waarom is deze stad uitgestorven als wij er…

    Lees meer…


  • Laatste trip met de camper

    Elburg.

    Terug in Nederland wacht een aantal klussen aan de camper. Ook maken we een trip langs het water en brengen we een bezoek aan Middelburg, rijden we naar Oudenbosch en Stampersgat en dwalen we door Elburg. Dan breekt het moment aan waarop we, met bloedend hart, onze camper verkopen. Tegelijk betekent dat de start van…

    Lees meer…


  • Van Rocroi naar Thorn

    Thorn

    In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

    Lees meer…


  • In Troyes raken we niet uitgekeken

    Troyes

    Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.