Flaneren op de Floriade kon nog net

Zelden is er in Almere zoveel commotie over een project geweest als over de Floriade. Directeuren kwamen, brandden hun vingers, en vertrokken nog voordat de eerste plant de grond in ging. Wat een fleurig evenement moest worden werd publicitair al snel een mislukking. Was dat allemaal terecht? Op de valreep namen we een kijkje bij het ambitieuze project dat Almere wereldwijd op de kaart moest zetten.

Fraaie luchten en opvallende gebouwen maken van de Floriade een fotogeniek evenement.
Fraaie luchten en opvallende gebouwen maken van de Floriade een fotogeniek evenement.

Ons dagje Floriade begint op een indrukwekkende parkeerplaats aan de rand van Almere waar we gratis terecht kunnen. Hier stappen we in de bus die ons bij de ingang van het terrein brengt. Ga je liever met de boot? Dat kan. Aan de andere kant van de Almere-Stad kun je inschepen voor een vaartocht over het Weerwater naar het Floriade terrein.

Virtuele vlucht over Flevoland

Bij aankomst valt ons direct de belangstelling uit het buitenland op. We zien touringcars uit België, Duitsland en Zwitserland. Als we een virtuele ballonvlucht over Flevoland maken, spreekt de vriendelijke mevrouw die ons begeleidt ons zelfs in het Duits aan.

Eerder hoorden we dat sommige mensen meer dan zeven uur op de Floriade hadden doorgebracht of zelfs een abonnement aanschaften om er met regelmaat een kijkje te nemen. Dat leek ons wat overdreven, maar nu we hier zelf rondlopen, begrijpen we het. In alle opzichten is het een prachtige omgeving om uren, misschien zelfs dagen, rond te dwalen.

Met de kabelbaan kun je een 'rondrit' boven de Floriade maken
Met de kabelbaan kun je een ‘rondrit’ boven de Floriade maken.

Als we de afgelopen maanden over de A6, de snelweg tussen Almere en Lelystad, reden zagen we gondeltjes gestaag van links naar rechts en omgekeerd gaan. Nu we zelf op de Floriade zijn, laten we ons de kans om de kabelbaan te gebruiken natuurlijk niet ontnemen. Vanuit de lucht hebben we een schitterend uitzicht op het omvangrijke expoterrein.

Gedoe over de kabelbaan

Over die kabelbaan is overigens ook het nodige gedoe geweest. Natuurlijk ging het over geld; er zijn altijd een paar partijen die bij een dergelijk project flink wat overheidsgeld binnenslepen. Ook dat leidde weer tot politiek geruzie. Toen alles uiteindelijk toch nog goed leek te komen, gooide Rijkswaterstaat roet in het eten.

Die kabelbaan over de snelweg zou namelijk de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Daarom moesten de ramen van de gondels beplakt worden zodat de automobilisten de mensen in de gondels niet kunnen zien. Nu kun je wel van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom.

Toekomst van ons voedsel

Na een flinke wandeling langs de vele landenpaviljoens kunnen we even bijkomen tijdens een educatieve film over de toekomst van ons voedsel. Natuurlijk krijgen we een promotieverhaal te zien, maar duidelijk is wel dat Nederland op dit vlak aan de top staat. In een zaal waar op de vier muren beelden worden getoond van alle Nederlandse innovaties op het gebied van de voedselvoorziening vallen we van de ene in de andere verbazing.

Dat gebeurt trouwens ook bij de diverse eetgelegenheden die verspreid zijn over het terrein van de Floriade. Daar kun je niet alleen het typisch Hollandse broodje kroket nuttigen. Ook exotische gerechten en ‘gezond’ eten en drinken zijn volop beschikbaar.

Floriade de moeite waard?

In de kassen op de Floriade is het een creatief kleurenspel.
In de kassen is het een creatief kleurenspel.

Aan het einde van de dag brengt de bus ons weer naar de parkeerplaats waar we, moe maar voldaan, in de auto stappen. Was het de moeite waard? We hebben een heerlijke dag gehad en zouden zeker nog een keer terugkomen, als dat mogelijk zou zijn.

Laten we eerlijk zijn. Voor ons was het bezoek extra aantrekkelijk vanwege de vrijkaartjes die we van een goede vriendin hadden gekregen. Zouden we voor een dagje Floriade bijna dertig euro per persoon neertellen? Dat is een afweging die ieder voor zich moet maken.

Kostbaar project in Almere

Als we naar huis rijden, vragen we ons af waarom de Floriade geen succes is geworden. Is het te wijten aan de negatieve publiciteit? Waren de prijzen te hoog? Kost een evenement als dit altijd meer dan het oplevert?

Bij aanvang van de expo werd gesproken over mogelijk twee miljoen betalende bezoekers. Nu haalt de teller waarschijnlijk de 700.000 niet. Daarnaast zijn de kosten enorm uit de hand gelopen. De wereldtuinbouwtentoonstelling heeft gemeente Almere bijna 85 miljoen euro gekost, ruim acht keer meer dan oorspronkelijk becijferd.

Volgens een bericht van Omroep Flevoland is het de vraag of het daar bij blijft. Net voor het sluiten van de Floriade wordt bekend dat het tekort waarschijnlijk oploopt tot 100 miljoen euro.

Floriade bezoeken? Wees snel

Wil je nog een bezoek brengen aan de Floriade? Opschieten dan, want op 9 oktober gaan aan het einde van de dag de toegangshekken definitief dicht. Kaarten bestellen kan op www.floriade.com. Zodra de planten zijn verwijderd en de paviljoens zijn afgebroken, gaat de eerste schop de grond in voor de aanleg van een nieuwe woonwijk. Daarbij blijft de fraaie infrastructuur van de Floriade intact. Ook dat is Almere.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.