NOMAS aan de steiger bij Stavoren.

Beweging in Stavoren

Na het trotseren van een hevige onweersbui op de Fluessen zijn we toe aan wat rust. Die vinden we in Stavoren. Eenmaal afgemeerd nemen we ons voor voorlopig geen gekke dingen te doen. Nog even de Johan Friso Sluis door en dan wacht de uitgestrektheid van het IJsselmeer.

Vanaf onze ligplaats hebben we een voortreffelijk uitzicht op de sluis. Daar we er niets voor voelen om achter in de rij treuzelende jachten aan te sluiten, gooien we de trossen pas los als de hele meute de twee kolken in vaart.

Vlekkeloze passage, of niet?

Achter een Duits motorjacht meren we af aan de remming en geduldig wachten we tot de deuren open gaan. Niets kan een vlekkeloze passage van de sluis nog verhinderen, denken we. Toch ziet een klein zeiljacht kans ons voorbij te schieten en vlak voor ons in de sluiskolk aan de stuurboordswal vast te maken.

Vrouwtje van Stavoren
Vrouwtje van Stavoren kijkt uit naar haar schepen.

Vrouwtje van Stavoren

Benieuwd naar de sage van het befaamde vrouwtje van Stavoren? Op Historiek.net staat een uitgebreide beschrijving.

In allerijl hangen stellen we onze manoeuvre bij en maken we vast aan de bakboordszijde. Allemaal geen probleem, maar het gedrag van de man irriteert ons. Zelf heeft hij niets in de gaten. In de volle overtuiging dat hij zich keurig heeft gedragen, steekt hij zijn hand op als we aangeven dat hij voor ons de sluis uit mag.

Aanvaring nog net voorkomen

Net als we denken dat we alles hebben gehad, schiet er een kleine, snelle motorboot langs ons heen door de smalle uitgang van de zuidkolk. Ook dat gaat nog net goed en op het nippertje kunnen we een aanvaring voorkomen.

NOMAS bij Stavoren
Zonsondergang bij Stavoren.

Na al deze belevenissen zijn we blij als we zonder kleerscheuren vast kunnen maken aan het steigertje net buiten de sluis. Hier mag je drie dagen gratis liggen en wij maken graag van die gastvrijheid gebruik. Faciliteiten zijn er niet, maar dat is voor ons geen probleem. Onze windgenerator en de zonnepanelen houden de stroomvoorziening op peil. Water hebben we voldoende aan boord en in Sneek hebben we nog een extra gastankje aangeschaft.

Van Stavoren naar Enkhuizen

Vanuit de kuip hebben we een riant uitzicht op de activiteiten bij de sluis. Ook de zonsondergang mag er zijn. Jammergenoeg is het nog te koud om buiten te zitten dus maken we in de knusse beslotenheid van de kajuit plannen voor het vervolg van onze reis. Veel wind wordt er niet verwacht, maar Enkhuizen lijkt bezeild. Dat wordt de volgende bestemming.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Fietsen en wandelen langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Beweging in Stavoren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.