Beweging in Stavoren

Beweging in Stavoren

Na ons avontuur op de Fluessen zijn we toe aan wat rust. Die vinden we in Stavoren. Eenmaal afgemeerd nemen we ons voor voorlopig geen gekke dingen te doen. Nog even de Johan Friso sluis door en dan wacht de uitgestrektheid van het IJsselmeer.

Vanaf onze ligplaats hebben we een voortreffelijk uitzicht op de sluis. Daar we er niets voor voelen om achter in de rij wachtende jachten aan te sluiten, gooien we de trossen pas los als de hele meute de twee kolken in vaart.

Vlekkeloze passage, of niet?

Achter een Duits motorjacht meren we af aan de remming en geduldig wachten we tot de deuren open gaan. Niets kan een vlekkeloze passage van de sluis nog verhinderen, denken we. Toch ziet een klein zeiljacht kans ons voorbij te schieten en vlak voor ons in de sluiskolk aan de stuurboordswal vast te maken.

Vrouwtje van Stavoren
Vrouwtje van Stavoren kijkt uit naar haar schepen.

Vrouwtje van Stavoren

Benieuwd naar de sage van het befaamde vrouwtje van Stavoren? Op Historiek.net staat een uitgebreide beschrijving.

In allerijl hangen stellen we onze manoeuvre bij en maken we vast aan de bakboordszijde. Allemaal geen probleem, maar het gedrag van de man irriteert ons. Zelf heeft hij niets in de gaten. In de volle overtuiging dat hij zich keurig heeft gedragen, steekt hij zijn hand op als we aangeven dat hij voor ons de sluis uit mag.

Aanvaring nog net voorkomen

Net als we denken dat we alles hebben gehad, schiet er een kleine, snelle motorboot langs ons heen door de smalle uitgang van de zuidkolk. Ook dat gaat nog net goed en op het nippertje kunnen we een aanvaring voorkomen.

NOMAS bij Stavoren
Zonsondergang bij Stavoren.

Na al deze belevenissen zijn we blij als we zonder kleerscheuren vast kunnen maken aan het steigertje net buiten de sluis. Hier mag je drie dagen gratis liggen en wij maken graag van die gastvrijheid gebruik. Faciliteiten zijn er niet, maar dat is voor ons geen probleem. Onze windgenerator en de zonnepanelen houden de stroomvoorziening op peil. Water hebben we voldoende aan boord en in Sneek hebben we nog een extra gastankje aangeschaft.

Op naar Enkhuizen

Vanuit de kuip hebben we een riant uitzicht op de activiteiten bij de sluis. Ook de zonsondergang mag er zijn. Jammergenoeg is het nog te koud om buiten te zitten dus maken we in de knusse beslotenheid van de kajuit plannen voor het vervolg van onze reis. Veel wind wordt er niet verwacht, maar Enkhuizen lijkt bezeild. Dat wordt de volgende bestemming.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, zeilen en ontdekken.

Lees meer…

Nieuwste berichten

 • Slenteren door Sevilla

  Slenteren door Sevilla

  Wat wij zo aantrekkelijk vinden aan het Spaanse Sevilla? Als je een hotelletje hebt in de binnenstad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. En lopen doen we tijdens ons bezoek aan de Andalusische stad volop. Naast eten en drinken natuurlijk. Eeuwenlang werd dit deel van Spanje overheerst door de Moren. Uit die periode, die tot halverwege […]

  Lees meer…


 • Rijstfestival in Delta l’Ebre

  Rijstfestival in Delta l’Ebre

  ”Als ze hier een festival over eten organiseren hoef je je over een ding in ieder geval geen zorgen te maken en dat is eten”, werd ons gezegd toen we het plan opvatten om naar het jaarlijkse rijstfestival in de delta van de Ebro in Catalonië te gaan. In deze vlakke delta domineren de rijstvelden.…

  Lees meer…


 • Zomeravond in Enkhuizen

  Zomeravond in Enkhuizen

  Afgelopen weken koelde het ’s avond behoorlijk af. Lekker in de kuip zitten in de avondschemering was er niet bij. Tenzij je in dikke kleren gehuld aan een glas wijn wilde nippen. Tot we in Enkhuizen het anker uitgooien. Als de wind helemaal wegvalt kunnen we eindelijk genieten van een zwoele zomeravond. In het kommetje…

  Lees meer…


advertentie


NOMAS nieuwsflits

Met onze gratis nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen. Zodra we een nieuw bericht hebben gepubliceerd, laten we dat weten. Zo mis je niets.

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.