NOMAS aan de steiger bij Stavoren.

Beweging in Stavoren

Na het trotseren van een hevige onweersbui op de Fluessen zijn we toe aan wat rust. Die vinden we in Stavoren. Eenmaal afgemeerd nemen we ons voor voorlopig geen gekke dingen te doen. Nog even de Johan Friso Sluis door en dan wacht de uitgestrektheid van het IJsselmeer.

Vanaf onze ligplaats hebben we een voortreffelijk uitzicht op de sluis. Daar we er niets voor voelen om achter in de rij treuzelende jachten aan te sluiten, gooien we de trossen pas los als de hele meute de twee kolken in vaart.

Vlekkeloze passage, of niet?

Achter een Duits motorjacht meren we af aan de remming en geduldig wachten we tot de deuren open gaan. Niets kan een vlekkeloze passage van de sluis nog verhinderen, denken we. Toch ziet een klein zeiljacht kans ons voorbij te schieten en vlak voor ons in de sluiskolk aan de stuurboordswal vast te maken.

Vrouwtje van Stavoren
Vrouwtje van Stavoren kijkt uit naar haar schepen.

Vrouwtje van Stavoren

Benieuwd naar de sage van het befaamde vrouwtje van Stavoren? Op Historiek.net staat een uitgebreide beschrijving.

In allerijl hangen stellen we onze manoeuvre bij en maken we vast aan de bakboordszijde. Allemaal geen probleem, maar het gedrag van de man irriteert ons. Zelf heeft hij niets in de gaten. In de volle overtuiging dat hij zich keurig heeft gedragen, steekt hij zijn hand op als we aangeven dat hij voor ons de sluis uit mag.

Aanvaring nog net voorkomen

Net als we denken dat we alles hebben gehad, schiet er een kleine, snelle motorboot langs ons heen door de smalle uitgang van de zuidkolk. Ook dat gaat nog net goed en op het nippertje kunnen we een aanvaring voorkomen.

NOMAS bij Stavoren
Zonsondergang bij Stavoren.

Na al deze belevenissen zijn we blij als we zonder kleerscheuren vast kunnen maken aan het steigertje net buiten de sluis. Hier mag je drie dagen gratis liggen en wij maken graag van die gastvrijheid gebruik. Faciliteiten zijn er niet, maar dat is voor ons geen probleem. Onze windgenerator en de zonnepanelen houden de stroomvoorziening op peil. Water hebben we voldoende aan boord en in Sneek hebben we nog een extra gastankje aangeschaft.

Van Stavoren naar Enkhuizen

Vanuit de kuip hebben we een riant uitzicht op de activiteiten bij de sluis. Ook de zonsondergang mag er zijn. Jammergenoeg is het nog te koud om buiten te zitten dus maken we in de knusse beslotenheid van de kajuit plannen voor het vervolg van onze reis. Veel wind wordt er niet verwacht, maar Enkhuizen lijkt bezeild. Dat wordt de volgende bestemming.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


 • Is een camperbus iets voor ons?

  Camper bij Camping Severin

  Onze zoektocht naar een camper heeft nog niets opgeleverd, maar we willen er toch een paar dagen op uit. Dus huren we een camperbus. Zo kunnen we ook proberen of dat iets voor ons is. Zo’n camperbus lijkt ideaal om veel te reizen, maar of we er zelf een zullen aanschaffen… Hoewel het aanbod van…

  Lees meer…


 • Met de trein naar het kasteel

  Strand van Calpe met de rots.

  Nu we de omgeving van San Rafael del Rio, onze nieuwe woonplaats, een beetje hebben verkend, wordt het tijd voor een familiebezoek in Pego en opnieuw een zoektocht naar onbekende pareltjes. Ook waaien we even lekker uit in Calpe en op de terugreis stoppen we in Xativa. Waarom is deze stad uitgestorven als wij er…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Beweging in Stavoren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.