NOMAS aan de steiger bij Stavoren.

Beweging in Stavoren

Na het trotseren van een hevige onweersbui op de Fluessen zijn we toe aan wat rust. Die vinden we in Stavoren. Eenmaal afgemeerd nemen we ons voor voorlopig geen gekke dingen te doen. Nog even de Johan Friso Sluis door en dan wacht de uitgestrektheid van het IJsselmeer.

Vanaf onze ligplaats hebben we een voortreffelijk uitzicht op de sluis. Daar we er niets voor voelen om achter in de rij treuzelende jachten aan te sluiten, gooien we de trossen pas los als de hele meute de twee kolken in vaart.

Vlekkeloze passage, of niet?

Achter een Duits motorjacht meren we af aan de remming en geduldig wachten we tot de deuren open gaan. Niets kan een vlekkeloze passage van de sluis nog verhinderen, denken we. Toch ziet een klein zeiljacht kans ons voorbij te schieten en vlak voor ons in de sluiskolk aan de stuurboordswal vast te maken.

Vrouwtje van Stavoren
Vrouwtje van Stavoren kijkt uit naar haar schepen.

Vrouwtje van Stavoren

Benieuwd naar de sage van het befaamde vrouwtje van Stavoren? Op Historiek.net staat een uitgebreide beschrijving.

In allerijl hangen stellen we onze manoeuvre bij en maken we vast aan de bakboordszijde. Allemaal geen probleem, maar het gedrag van de man irriteert ons. Zelf heeft hij niets in de gaten. In de volle overtuiging dat hij zich keurig heeft gedragen, steekt hij zijn hand op als we aangeven dat hij voor ons de sluis uit mag.

Aanvaring nog net voorkomen

Net als we denken dat we alles hebben gehad, schiet er een kleine, snelle motorboot langs ons heen door de smalle uitgang van de zuidkolk. Ook dat gaat nog net goed en op het nippertje kunnen we een aanvaring voorkomen.

NOMAS bij Stavoren
Zonsondergang bij Stavoren.

Na al deze belevenissen zijn we blij als we zonder kleerscheuren vast kunnen maken aan het steigertje net buiten de sluis. Hier mag je drie dagen gratis liggen en wij maken graag van die gastvrijheid gebruik. Faciliteiten zijn er niet, maar dat is voor ons geen probleem. Onze windgenerator en de zonnepanelen houden de stroomvoorziening op peil. Water hebben we voldoende aan boord en in Sneek hebben we nog een extra gastankje aangeschaft.

Van Stavoren naar Enkhuizen

Vanuit de kuip hebben we een riant uitzicht op de activiteiten bij de sluis. Ook de zonsondergang mag er zijn. Jammergenoeg is het nog te koud om buiten te zitten dus maken we in de knusse beslotenheid van de kajuit plannen voor het vervolg van onze reis. Veel wind wordt er niet verwacht, maar Enkhuizen lijkt bezeild. Dat wordt de volgende bestemming.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Boerderijmuseum in Salitja

  Museumboerderij Granja Mas Bes.

  In Peñíscola hebben we ons ondergedompeld in de historie van de rooms katholieke kerk. Vol nieuwe indrukken zetten we nu koers naar Sant Carles de la Ràpita. Daarna rijden we naar Salitja waar we een plekje vinden bij een boerderij waar we onze ogen uitkijken in het ‘agarisch museum’. In het boerderijmuseum krijgen we een […]

  Lees meer…


 • Klimmen naar het kasteel in Peñíscola

  Peñiscola, kasetel.

  In vele opzichten bezorgde Pego ons een aangename verrassing. Na een tussenstop in Moncofa rijden we door naar Peñíscola, een toeristische trekpleister van de eerste orde. Enkele jaren geleden waren we ook hier, maar toen bezochten we het kasteel niet. Dat doen we nu wel en daar krijgen we geen spijt van. Voordat we Pego…

  Lees meer…


 • Palmbladeren en processies in Pego

  Pego, interieur van de kerk.

  Op Costa Blanca, de camperplaats in l’Alfaz del Pi, blijven we vier dagen staan om na alle indrukken van de afgelopen weken een beetje op adem te komen. Dan komt onvermijdelijk het moment waarop we stapsgewijs aan de reis terug naar Nederland moeten beginnen. Daar willen we ongeveer vier weken voor uittrekken. Tijd genoeg voor…

  Lees meer…


 • Op de fiets naar Alicante

  Alicante

  Nu we de grotwoningen en de indrukwekkende kathedraal hebben bekeken, besluiten we een aantrekkelijkere plek voor de nacht te zoeken dan de inspiratieloze parkeerplaats van Guadix. Die vinden we aan het strand bij Urbanova ten zuiden van Alicante. Eerst rijden we naar Vélez Rubio. In de tweede helft van de middag arriveren we op de…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Beweging in Stavoren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.