NOMAS aan de steiger bij Stavoren.

Beweging in Stavoren

Na het trotseren van een hevige onweersbui op de Fluessen zijn we toe aan wat rust. Die vinden we in Stavoren. Eenmaal afgemeerd nemen we ons voor voorlopig geen gekke dingen te doen. Nog even de Johan Friso Sluis door en dan wacht de uitgestrektheid van het IJsselmeer.

Vanaf onze ligplaats hebben we een voortreffelijk uitzicht op de sluis. Daar we er niets voor voelen om achter in de rij treuzelende jachten aan te sluiten, gooien we de trossen pas los als de hele meute de twee kolken in vaart.

Vlekkeloze passage, of niet?

Achter een Duits motorjacht meren we af aan de remming en geduldig wachten we tot de deuren open gaan. Niets kan een vlekkeloze passage van de sluis nog verhinderen, denken we. Toch ziet een klein zeiljacht kans ons voorbij te schieten en vlak voor ons in de sluiskolk aan de stuurboordswal vast te maken.

Vrouwtje van Stavoren
Vrouwtje van Stavoren kijkt uit naar haar schepen.

Vrouwtje van Stavoren

Benieuwd naar de sage van het befaamde vrouwtje van Stavoren? Op Historiek.net staat een uitgebreide beschrijving.

In allerijl hangen stellen we onze manoeuvre bij en maken we vast aan de bakboordszijde. Allemaal geen probleem, maar het gedrag van de man irriteert ons. Zelf heeft hij niets in de gaten. In de volle overtuiging dat hij zich keurig heeft gedragen, steekt hij zijn hand op als we aangeven dat hij voor ons de sluis uit mag.

Aanvaring nog net voorkomen

Net als we denken dat we alles hebben gehad, schiet er een kleine, snelle motorboot langs ons heen door de smalle uitgang van de zuidkolk. Ook dat gaat nog net goed en op het nippertje kunnen we een aanvaring voorkomen.

NOMAS bij Stavoren
Zonsondergang bij Stavoren.

Na al deze belevenissen zijn we blij als we zonder kleerscheuren vast kunnen maken aan het steigertje net buiten de sluis. Hier mag je drie dagen gratis liggen en wij maken graag van die gastvrijheid gebruik. Faciliteiten zijn er niet, maar dat is voor ons geen probleem. Onze windgenerator en de zonnepanelen houden de stroomvoorziening op peil. Water hebben we voldoende aan boord en in Sneek hebben we nog een extra gastankje aangeschaft.

Van Stavoren naar Enkhuizen

Vanuit de kuip hebben we een riant uitzicht op de activiteiten bij de sluis. Ook de zonsondergang mag er zijn. Jammergenoeg is het nog te koud om buiten te zitten dus maken we in de knusse beslotenheid van de kajuit plannen voor het vervolg van onze reis. Veel wind wordt er niet verwacht, maar Enkhuizen lijkt bezeild. Dat wordt de volgende bestemming.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

.

Meer berichten

 • Goudse boerenkaas in Portugal

  Overnachten bij de boerderij waar Goudse boerenkaas wordt gemaakt.

  Aan de Portugese westkust in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bij Odemira ligt de boerderij van Frans Amt en Martine van ‘t Westende. Nog geen kilometer naar het westen beukt de Atlantische Oceaan tegen de rotsen. Deze bijzondere plek voor een melkveebedrijf is onze volgende bestemming. Hier doen we ons tegoed aan ambachtelijk […]

  Lees meer…


 • Nostalgisch tripje door de Algarve

  Kust Algarve

  In 2006 meerden we onze boot af in de marina van Portimão. Vaak hebben we langs de schitterende kust van de Algarve gezeild. Ook plaatsen als Lagos, Ferragudo, Albufeira, Villamoura en Villa Real de Sant Antonio bezochten we regelmatig. Favoriet was de ankerplaats bij Culatra, een eiland ten zuiden van Faro. Nu rijden we met…

  Lees meer…


 • Opnieuw slenteren door Sevilla

  Koetsjes in Sevilla

  Acht jaar geleden slenterden we door Sevilla. Nu we in de buurt zijn willen we deze bruisende Spaanse stad nog een keer bezoeken. Bij Dos Hermanas vinden we een camperplaats met een bushalte voor de deur. Met het openbaar vervoer ben je binnen een half uur in het centrum van Sevilla, staat op de website…

  Lees meer…


 • Via de woestijn naar La Peza

  La Peza

  Wakker worden als de zon langzaam uit de zee omhoog komt. Dat gebeurt als we in Santa Pola naar buiten kijken. Langzaam zien we een koperrode bol verschijnen. Tegelijk gaat de temperatuur snel omhoog. Vandaag willen we naar La Peza, zo’n dertig kilometer voor Granada. Tijdens de rit vergapen we ons aan het steeds ruiger…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Beweging in Stavoren”

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.