Relais ankerlier

Bezorgt DHL het relais op tijd?

“We komen tussen tussen 14.00 en 18.00 uur”, laat DHL weten. Dus wachten we de hele middag vol spanning op het beloofde pakketje met het relais voor de ankerlier. Er lijkt een kink in de kabel te komen, maar gelukkig staat de bezorger aan het begin van de avond voor de deur. Nu kijken of de lier gaat doen wat ‘ie moet doen.

Spannend wordt het als we de doos openen en ontdekken dat het relais er anders uitziet dan op de afbeelding van de webshop. In grote lijnen lijken de twee versies op elkaar, maar uit ervaring weten we dat juist kleine verschillen grote gevolgen kunnen hebben.

Aan de slag met de ankerlier

Hoewel de duisternis al bijna invalt, pakken we het benodigde gereedschap en monteren we het nieuwe relais. Met enige moeite kunnen we de bestaande bedrading gebruiken. Alles past. Dan breekt het grote moment aan.

Folder relais ankerlier
Dit relais wijkt enigszins af van het oorspronkelijke model.

Als we de afstandsbediening aansluiten en een van de knopjes indrukken gebeurt er…niets. De ankerlier draait niet vooruit en niet achteruit. Vertwijfeld kijken we elkaar aan. Nogmaals de draadjes, de aansluitingen en de bevestigingen controleren. Bijna met trillende vingers drukken we nogmaals op een knopje en…de lier draait vooruit en, als we het andere knopje indrukken, achteruit.

Opluchting maakt zich van ons meester. Nu kunnen we rustig slapen. Morgen wacht ons nog een uitdaging, want de ankerlier moet nog vast worden gezet. Dat betekent dat we om beurten op onze kop in de ankerbak moeten hangen. Ook lopen we het risico dat een ringetje of een moer in de diepe ankerbak valt.

Opgelucht gaan we slapen

Na een verkwikkende nacht pakken we de draad weer op en gaan we welgemoed aan de slag. Met het in elkaar zetten van de behuizing van de lier wil het niet vlotten, maar als we met snijplaten de schroefdraad schoon hebben gemaakt, lukt het om de zaak te monteren.

Dan wacht ons nog de lastigste klus: de bouten aan de onderkant van de lier vastdraaien. Met een dun touwtje maken we de ringsleutel vast, zodat deze niet in de diepte van de ankerbak kan verdwijnen.

Minstens twee handen nodig

Een ander verhaal zijn de ringen en de moeren. Die moeten we met de ene hand om de bout leggen, met de andere de moer er op draaien en vervolgens met de sleutel de hele handel een paar laatste slagen geven.

Met enige korte pauzes – om op adem te komen – klaren we de klus. Daarmee kunnen we het project ‘ankerlier’ succesvol afsluiten. Voor de zekerheid testten we nog een keer of alles naar behoren werkt. Tevreden kijken we naar de draaiende lier.

Gratis advies

Vragen? Laat het ons weten. Voor de lezer die met een soortgelijk probleem wordt geconfronteerd stellen we graag onze kennis en ervaring ter beschikking.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Langzaam langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Fietsend over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.