Relais ankerlier

Bezorgt DHL het relais op tijd?

“We komen tussen tussen 14.00 en 18.00 uur”, laat DHL weten. Dus wachten we de hele middag vol spanning op het beloofde pakketje met het relais voor de ankerlier. Er lijkt een kink in de kabel te komen, maar gelukkig staat de bezorger aan het begin van de avond voor de deur. Nu kijken of de lier gaat doen wat ‘ie moet doen.

Spannend wordt het als we de doos openen en ontdekken dat het relais er anders uitziet dan op de afbeelding van de webshop. In grote lijnen lijken de twee versies op elkaar, maar uit ervaring weten we dat juist kleine verschillen grote gevolgen kunnen hebben.

Aan de slag met de ankerlier

Hoewel de duisternis al bijna invalt, pakken we het benodigde gereedschap en monteren we het nieuwe relais. Met enige moeite kunnen we de bestaande bedrading gebruiken. Alles past. Dan breekt het grote moment aan.

Folder relais ankerlier
Dit relais wijkt enigszins af van het oorspronkelijke model.

Als we de afstandsbediening aansluiten en een van de knopjes indrukken gebeurt er…niets. De ankerlier draait niet vooruit en niet achteruit. Vertwijfeld kijken we elkaar aan. Nogmaals de draadjes, de aansluitingen en de bevestigingen controleren. Bijna met trillende vingers drukken we nogmaals op een knopje en…de lier draait vooruit en, als we het andere knopje indrukken, achteruit.

Opluchting maakt zich van ons meester. Nu kunnen we rustig slapen. Morgen wacht ons nog een uitdaging, want de ankerlier moet nog vast worden gezet. Dat betekent dat we om beurten op onze kop in de ankerbak moeten hangen. Ook lopen we het risico dat een ringetje of een moer in de diepe ankerbak valt.

Opgelucht gaan we slapen

Na een verkwikkende nacht pakken we de draad weer op en gaan we welgemoed aan de slag. Met het in elkaar zetten van de behuizing van de lier wil het niet vlotten, maar als we met snijplaten de schroefdraad schoon hebben gemaakt, lukt het om de zaak te monteren.

Dan wacht ons nog de lastigste klus: de bouten aan de onderkant van de lier vastdraaien. Met een dun touwtje maken we de ringsleutel vast, zodat deze niet in de diepte van de ankerbak kan verdwijnen.

Minstens twee handen nodig

Een ander verhaal zijn de ringen en de moeren. Die moeten we met de ene hand om de bout leggen, met de andere de moer er op draaien en vervolgens met de sleutel de hele handel een paar laatste slagen geven.

Met enige korte pauzes – om op adem te komen – klaren we de klus. Daarmee kunnen we het project ‘ankerlier’ succesvol afsluiten. Voor de zekerheid testten we nog een keer of alles naar behoren werkt. Tevreden kijken we naar de draaiende lier.

Gratis advies

Vragen? Laat het ons weten. Voor de lezer die met een soortgelijk probleem wordt geconfronteerd stellen we graag onze kennis en ervaring ter beschikking.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.