Woestijn bij Tabernas.

Door de woestijn naar het Alcazaba

Op die prachtige parkeerplaats aan de kust in Pulpi zijn we helemaal hersteld van onze licht traumatische ervaringen in Aguilas. Uitgerust beginnen we aan onze reis via Tabernas naar Almería. Eigenlijk weten we niet wat we daar kunnen verwachten, maar dat maakt het op een aangename manier spannend. En, geloof het of niet, het wordt wederom een aangename verrassing.

Tabernas. Daar hadden we al het nodige over gehoord. Dit stadje ligt in de woestijn ten noorden van Almería. Nu zul je denken, woestijn? Dat klinkt weinig aantrekkelijk. Ik kan je verzekeren, het tegendeel is waar. Natuurlijk, veel groen zul je hier, zelfs na de stevige regen van de afgelopen dagen, niet zien. Maar juist die kale, stoffige, ruige omgeving imponeert ons.

Uniek woestijnlandschap

Tijdens onze reis bezoeken we Tabernas niet, maar dat wil niet zeggen dat het dorpje niets heeft te bieden. Het is een gemeente in de provincie Almería, in het zuidoosten van Spanje. De stad ligt in de regio Andalusië en is vooral bekend om zijn ruige woestijnlandschap en zijn filmgeschiedenis.

De Tabernas-woestijn is namelijk de enige woestijn in Europa. Dat trekt drommen toeristen aan vanwege zijn spectaculaire landschappen. Ook is het extreem droge klimaat een populaire locatie voor filmmakers. Daar ontleent het de benaming ‘Hollywood van Europa’ aan. Films als The Good, The Bad and The Ugly, For a few dollars more, Indiana Jones en Lawrence of Arabia zijn hier opgenomen.

Westerndorpje bij Tabernas.

Thermale baden en cowboys

Ook kent Tabernas een rijke geschiedenis en bezit het volop cultureel erfgoed. Zo zijn er talrijke overblijfselen uit de Moorse tijd te vinden, waaronder enkele goed bewaarde kastelen en forten. Ook verschillende kerken en monumenten zijn, aldus de bronnen die we raadplegen, een bezoek waard.

Verder zijn in Tabernas is de thermale baden van Sierra Alhamilla, die therapeutische eigenschappen bezitten. Lekker eten kun je hier ook. Populaire gerechten zijn de ‘gurullos’, een soort stoofpot met bonen en spek, en ’ajo colorao’, een paprikasoep met vis. Als we hier een volgend keer komen, moet we dus zeker een tussenstop in Tabernas in ons reisschema opnemen.

Bloedheet in de zomer

Dit is dus ook de regio waar de nodige ‘comboy’films zijn opgenomen. Op diverse locaties vind je nog steeds de decors. Sommige westerndorpjes zijn nog intact. Daar kun je een heuse show bijwonen waarbij het ruige leven van het wilde westen in beeld wordt gebracht.

Dat laten we aan ons voorbij gaan, maar bij één van die nagemaakte dorpjes stoppen we even om het bijzondere karakter van de omgeving op ons te laten inwerken. Nu is de temperatuur nog redelijk dragelijk, maar in de zomermaanden is het hier bloedheet.

In de woestijn bij Tabernas.

Na deze korte stop bij een van die westerndorpjes – helaas gesloten – vervolgen we onze reis via Tabernas naar Almeria. Anders dan je zou verwachten leidt een prima weg ons door de woestenij. Op een bijzondere manier blijft het indrukwekkend om in Spanje door een woestijn te rijden.

Door de drukke winkelstraat

Zodra we Almeria naderen begin ik het een beetje benauwd te krijgen, zeker als de navigatie ons door de stad leidt. Met de herinneringen aan ons avontuur in Aguilas nog vers in het geheugen zijn we extra alert. Zolang er nog een bus voor ons rijdt, moet het volgens ons goed gaan. Dat gaat het ook en stapvoets rijden we door de drukke winkelstraat in het centrum van de stad.

Na ontelbare verkeerslichten komen we in de buurt van de boulevard. Even later zien we een parkeerplaats aan zee. Er staan al verschillende campers, maar er is voor ons plek genoeg. Mooier kunnen we ons nauwelijks voorstellen, want we hebben uitzicht op zee. Campinggedrag is hier niet toegestaan en daar lijkt iedereen zich aan te houden. Dat we geen stoeltjes buiten mogen zetten deert ons niet, want aan de rand van de parkeerplaats staan bankjes. Ideaal. Bovendien is de plek prima verlicht, veronderstellen we als we de fors bemeten lantaarnpalen zien.

Op naar het Alcazaba

Eerst een eenvoudige lunch op het bankje, dan fietsten naar Almería. Langs de boulevard loopt een mooi fietspad. Na een kilometer of zes komen we in het centrum en wandelen we door dezelfde winkelstraat waar we eerder doorheen zijn gereden. Eigenlijk willen naar het Alcazaba, een kasteel gebouwd in de 10e eeuw tijdens de Moorse overheersing van Spanje. Destijds was het een belangrijke verdedigingsstructuur voor de stad.

Het Alcazaba heeft een indrukwekkende architectuur, met zijn imposante muren, torens, kantelen en poorten. Een van de grootste Moorse vestingwerken in Spanje is gebouwd op een heuvel met uitzicht op de stad en de zee. In alle opzichten is het een bezoek waard, maar je moet wel over een redelijke conditie beschikken om die heuvel te beklimmen en door het kasteel te dwalen. Leuke bijkomstigheid: volgens de vriendelijke mevrouw bij de ingang hebben inwoners van de EU gratis toegang. Dat treft dus.

Nadat we eindeloos door de tuinen hebben geschuifeld, we hebben genoten van het uitzicht en we de waterpartijen hebben bewonderd, fietsen we langs de boulevard terug naar de camperplaats (eigenlijk een zogeheten mix-parking). Op een van de vele terrasjes komen we even bij van de vermoeienissen. Alle indrukken van deze dag laten we rustig op ons inwerken terwijl we een beetje wegdromen bij het uitzicht over de Middellandse Zee..

Eenmaal terug bij de camper draaien we de twee voorste stoelen in de ‘rij-stand’. Met een versnapering onder handbereik kijken we uit over de zee die glinstert in de laatste stralen van de zon. Zodra de duisternis invalt, blijkt dat we het wat die verlichting betreft juist hebben ingeschat. Onze camper baadt in een warm donkergeel licht. Wel zo veilig.

Uitzicht op zee op de camperplaats in Almeria.

Opmerking

Volgens verschillende recensies op Campercontact zou het geblaf van honden een verblijf op de camperplaats aan de boulevard in Almeria onaangenaam maken. Daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. Waarschijnlijk bevindt zich in de naaste omgeving een kennel. Ook wij horen enthousiast geblaf van een flink aantal honden. Storend? Nee, niet echt. Ze komen nauwelijks boven het geruis van de golven uit.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

Meer berichten

 • Camper keuren en de markt op

  Muzikanten op de markt in Xaló.

  Veertien dagen geleden landden we op het vliegveld van Alicante. In de late namiddag arriveerden we op Camperplaats Costa Blanca in l’Alfaz del Pi. Tijd dus voor een terugblik, want we zijn behoorlijk druk geweest met van alles en nog wat. Hoogtepunt was ongetwijfeld de jaarlijkse APK van onze camper die we dit keer in […]

  Lees meer…


 • NOMAS op Reis in beeld

  Camper Chausson Welcome 95

  Vandaag staan we aan de vooravond van het vervolg van onze camperreis door Spanje, Portugal, Frankrijk en België. Een gedetailleerd reisplan hebben we niet, wel hebben we een paar grote lijnen uitgezet. Eerst blijven we in Albir (Spanje) omdat onze camper moet worden gekeurd (APK). Dat kan gebeuren in Benidorm. Als dat achter de rug…

  Lees meer…


 • Ontelbare palmbomen in Elche

  Elche, Spanje

  Na het bezoek aan Cartagena en de korte stop bij het Mar Menor beginnen we aan de voorlopig laatste fase van ons camperavontuur. Nog een paar ‘haltes’ en dan arriveren we op het eindstation: l’Alfaz del Pi. Daar bereiden we onze camper voor op een kort afscheid, want wij vliegen naar huis. Begin volgend jaar…

  Lees meer…


 • Stapsgewijs naar verrassend Cartagena

  Camper bij de jachthaven van Almerimar.

  Lang hebben we er naar uitgekeken, hooggespannen zijn onze verwachtingen. Cartagena, een bolwerk van eeuwenoude geschiedenis, een stad die tot de verbeelding spreekt. Daar moeten we naartoe. Daarom rijden we na onze stop bij de jachthaven van Almerimar stapsgewijs naar een camperplaats aan de rand van een van de belangrijkste havensteden van Spanje. Worden onze…

  Lees meer…


advertentie


2 reacties op “Door de woestijn naar het Alcazaba”

 1. Greet Colijn avatar

  Wauw lieverds wat een avontuur en wat een beroerde manier om met pensioen te
  zijn.
  Wij volgen jullie met ( ver) en bewondering nog veel plezier en goede veilige
  reis verder .
  Liefs Toon en Greet ❤️❤️

  1. Cees van Dijk avatar

   Inderdaad, het is afzien ;-). Dank voor je goede wensen. Zodra we terug zijn ‘landen’ we vast bij jullie op de camperplaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.